De segur que a Espanya la nostra gent gran recorda haver fet transaccions amb bitllets en què apareixia la cara d’una dona. Moltes de les reines regents d’aquest país, com Isabel II, Maria Cristina o Victòria Eugènia, van veure els seus retrats impresos en paper moneda.
Qui són les dones que apareixen als principals bitllets del món?
Temps de Lectura: 3 minuts
CaixaBank
31 Maig, 2022
Isabel la Catòlica era la protagonista del bitllet de 500 pessetes que es va llançar el 1927, fins que el 1979 va ser substituïda per l’escriptora gallega Rosalía de Castro. María Teresa López González, la model escollida pel pintor andalús Julio Romero de Torres per encarnar la seva obra La Fuensanta, també va ser immortalitzada en el bitllet de 100 pessetes emès el 1953.
L’arribada de l’euro, amb els seus bitllets amb ponts i al·legories als estils arquitectònics d’Europa, ha eliminat els retrats de persones en el paper moneda en curs. Però hi ha països fora de les fronteres de la Unió Europea que sí que disposen de bitllets amb cares de dona.
Canadà: Viola Desmond
El 2018, el govern del Canadà va posar en circulació el bitllet de 10 dòlars canadencs, que presenta la imatge de Viola Desmond, la dona afroamericana pionera de la lluita dels drets civils en aquest país. El 1946 es va negar a abandonar la zona reservada per a blancs en un cinema de Nova Escòcia, desfermant protestes que van culminar en debats i reformes per a la igualtat de drets al Canadà. Desmond és la primera dona que va prestar la seva cara a un bitllet al Canadà.
Aquest bitllet té la particularitat que és vertical. Va guanyar el premi al bitllet més bonic del món el 2018.
Mèxic: Sor Juana Inés de la Cruz
Un altre bitllet vertical amb la imatge d’una dona es va emportar el premi del bitllet més bonic del món el 2020. Parlem del bitllet de 100 pesos amb la cara de l’escriptora mexicana Sor Juana Inés de la Cruz. Nascuda el segle XVII, va ser una destacada poetessa, assagista i dramaturga del Segle d’Or. Es dona la circumstància que Sor Juana Inés de la Cruz ja havia aparegut en altres bitllets mexicans.
Mèxic ja havia albergat bitllets amb cares de dones, com la pintora Frida Kahlo i la coregidora Josefa Ortiz de Domínguez, perfil clau en la independència de país.
Escòcia: Kate Cranston, Mary Sommerville i Nan Shepherd
Ja hem parlat dels bitllets que podem trobar a Escòcia que no són emesos pel Banc d’Anglaterra. Hi podem trobar l’exemplar amb la cara de Kate Cranston. Aquest bitllet de 20 lliures va competir amb l’anterior en el certamen del bitllet més bonic del món el 2020.
Cranston va obrir el 1878 el seu primer saló de te a Glasgow, un establiment pioner i innovador en l’època. A més, va ser mecenes dels artistes Charles Rennie Mackintosh i Margaret MacDonald, precursors del modernisme.
Escòcia també compta amb altres dones en els seus bitllets, com la matemàtica i física escocesa Mary Sommerville en bitllets de 10 lliures o l’escriptora modernista Nan Shepherd en els de 5 lliures.
Suècia: Astrid Lindgren, Greta Garbo i Birgit Nilsson
Ens traslladem a Suècia. Hi ha tres dones que posen la cara en bitllets en circulació. En els de 20 corones tenim Astrid Lindgren, l’escriptora sueca creadora de Pippi Calzaslargas. En els de 100 corones podem veure l’actriu Greta Garbo. Finalment, en el de 500 corones apareix la soprano sueca de fama internacional Birgit Nilsson.
Noruega: Kirsten Flagstad i Sigrid Undsted
Creuem la frontera i hi trobem la cantant lírica Kirsten Flagstad en els bitllets de 100 corones i l’escriptora Sigrid Undsted, guanyadora del premi Nobel de literatura el 1928, en els de 500 corones.
Dinamarca: Karen Blixen i Johanne Louise Heiberg
Una mica més al sud, l’escriptora danesa Karen Blixen (la vida de la qual va servir d’inspiració per a la pel·lícula del 1985 Memorias de África protagonitzada per Meryl Streep i Robert Redford) en els bitllets de 50 corones i l’actriu Johanne Louise Heiberg en els de 200 corones.
Estats Units
Fins ara, els Estats Units no disposaven de cap bitllet amb cara de dona. El 2016, el Departament del Tresor va anunciar que el 2020 se substituirien els bitllets de 2 dòlars amb la imatge de president Andrew Jackson amb un nou bitllet amb la imatge de Harriet Tubman.
Harriet Tubman, nascuda a mitjan segle XIX, va ser una activista pels drets de les persones afroamericanes esclavitzades als EUA i a favor del sufragi femení.
No obstant això, l’Administració Trump va frenar la posada en circulació d’aquest bitllet. El Departament del Tresor, sota el govern de Joe Biden, ha anunciat que cerca maneres per tornar a accelerar el procés i llançar com més aviat millor aquest nou bitllet.