Els preus de l’habitatge estan creixent de manera generalitzada a tot Espanya, però a diferents velocitats, fet que provoca que la distància entre el municipi més car i el més barat s’ampliï.
Durant el primer trimestre de l’any, Sant Sebastià (Guipúscoa) era el municipi de més de 25.000 habitants amb el preu per metre quadrat més car d’Espanya: 4.207,8 euros/m2, prenent com a referència el valor taxat de l’habitatge lliure dels municipis de més de 25.000 habitants publicat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Aquesta quantitat és 7,5 vegades superior als 560,7 euros/m2 de Puertollano (Ciudad Real), el municipi de més de 25.000 habitants amb el preu per metre quadrat més barat del país.
En la taxació dels immobles influeixen factors com la ubicació geogràfica de l’habitatge, l’orientació (nord o sud); si està ben comunicat i té accés a serveis, la superfície útil, construïda i de zones comunes; l’antiguitat i l’estat, si té zones comunes, ascensor o calefacció central o si disposa de sistemes que millorin la seva eficiència energètica, entre altres elements.
Segons Tinsa, la plataforma de valoració i gestió digital de dades immobiliàries, l’habitatge tipus de Puertollano és un pis de quatre dormitoris amb una superfície d’entre 90 i 110 metres quadrats. L’antiguitat de l’immoble sol superar els 30 anys i el valor mitjà arriba als 68.776 euros.
Puertollano és un dels focus industrials més importants de Castella-la Manxa i un dels principals nuclis econòmics de la meitat sud del país. També destaca per la promoció del sòl industrial.
En aquesta localitat està ubicat el complex petroquímic Repsol, única refineria interior d’Espanya, l’activitat de la qual ha suposat la creació d’empreses auxiliars i ha impulsat el sector serveis.
A tancament de 2021, aquest municipi comptava amb 46.036 habitants, segons les dades de l’INE. El 2019, última dada disponible, la seva renda mitjana bruta per persona era de 13.900 euros, segons l’Atles de distribució de renda de les llars. El juny de 2022, el municipi tenia una taxa d’atur del 22,5 %.
D’altra banda, l’habitatge tipus a Sant Sebastià sol ser un pis de quatre dormitoris i una superfície d’entre 70 i 90 metres quadrats. Igual que a Puertollano, l’antiguitat de l’immoble supera els 30 anys, però el valor mitjà és 6,5 vegades més elevat, ja que assoleix els 444.167 euros, segons Tinsa.
Sant Sebastià és una de les ciutats més turístiques del País Basc, amb més de 15.000 llocs de treball vinculats al sector. Aquesta activitat aporta el 14 % del PIB al municipi.
A tancament de 2021, un total de 188.102 persones residien a la ciutat, segons les dades de l’INE. La renda mitjana bruta per persona el 2019 va ser de 23.247 euros, segons l’Atles de distribució de renda de les llars. El juny, la taxa d’atur del municipi era del 7,59 %.
Amb dades de març, CaixaBank Research estima que la llar típica va destinar 15,9 anys de renda per adquirir un habitatge a Sant Sebastià, respecte dels 7,3 anys de renda que es van dedicar a Espanya.
Els economistes de CaixaBank Research preveuen que el repunt dels preus de l’habitatge pugui tenir certa continuïtat a causa de la pujada dels costos de construcció, agreujats per la guerra a Ucraïna i els colls d’ampolla en les cadenes de valor.
A l’article “El camí alcista de l’habitatge tendirà a moderar-se”, l’economista Judit Montoriol explica que, davant l’enduriment de les condicions financeres i la moderació dels factors temporals que estaven impulsant la demanda, “és previsible un cert refredament del mercat immobiliari de cara a 2023”.
Les previsions apunten que el nombre de compravendes baixi poc més d’un 10 % el 2023 i que el preu de l’habitatge s’alenteixi de manera notable, però que mantingui una taxa de creixement positiva.
No obstant això, els economistes consideren que el risc que es produeixi una bombolla immobiliària a Espanya està, de moment, contingut.