Si estàs pensant a reformar casa teva, has de saber que aquestes obres et poden ajudar a reduir el consum d’energia i la petjada ambiental si planteges els treballs des d’un punt de vista de l’estalvi energètic a la llar.
Et presentem alguns factors que cal tenir en compte abans d’iniciar la reforma i t’expliquem de quina manera poden ajudar-te a estalviar energia en el dia a dia.
Hi ha factors de l’habitatge que no es poden modificar, com la ubicació o l’orientació, però que influeixen moltíssim en el consum d’energia per climatització, que és un dels més elevats. Segons l’OCU i l’IDAE, la calefacció i l’aire condicionat ronden el 52 % del consum de la llar i poden arribar al 71 % en zones fredes.
Tanmateix, un factor de l’equació que sí que es pot modificar és l’aïllament de l’habitatge, reduint les pèrdues de calor i fred. Com?
– Canviar les finestres per unes que aïllin bé l’interior de l’exterior és la solució més profitosa per la seva facilitat. Això sí, el cost pot ser elevat. Si es disposa de poc capital, convé canviar les finestres d’aquelles habitacions que tenen més temps d’ocupació.
– Aïllar els murs exteriors és una mica més costós i no sempre possible per manca de cambra interior o impediments d’ordenances urbanes. El que sí és viable és aïllar les habitacions per dins mitjançant panells, encara que això resta uns 3 a 5 cm d’habitació per paret aïllada.
– Instal·lar un tendal és essencial per aïllar el mur exterior de la irradiància solar. Estalvia molta energia elèctrica, especialment a l’estiu, que és quan més ús fem de l’aire condicionat.
De poc serveix escalfar tot l’habitatge quan no s’està present a la majoria de les habitacions. Climatitzar el dormitori o la cuina no té sentit, bé perquè no s’utilitza durant el dia o perquè obrirem les finestres quan cuinem. És per aquesta raó que val la pena sectoritzar l’habitatge:
– Instal·lar claus de pas en radiadors o terra radiant, reixetes amb tancament en conductes de ventilació o un split per habitació ajuda molt a sectoritzar. És a dir, escalfar o refredar allà on s’està o s’hi estarà. L’estalvi pot ser considerable.
– Col·locar portes allà on no n’hi havia, especialment quan l’estança dona a un tram d’escala. Els espais diàfans i oberts són el contrari de l’eficiència. Fins i tot una corredissa ja suposarà un estalvi respecte de cap porta. A més d’instal·lar portes, és important acostumar-se a tancar-les. Els hàbits són molt importants en l’estalvi.
– Aïllar terres i sostres pot ajudar a tota mena d’habitatge, amb focus en unifamiliars, baixos i àtics. Si hi ha prou altura, fins i tot pot valer la pena rebaixar els sostres i incloure-hi una cambra d’aire de pocs centímetres que serveixi com a amortidor tèrmic.
Hi ha moltes solucions tecnològiques que exigeixen reformes per implantar-les, però que poden suposar un estalvi notable en la factura de la llum i del gas:
– Instal·lar panells solars, tant fotovoltaics com tèrmics, a la teulada i la façana, pot reduir tant la factura elèctrica com les despeses associades a l’aigua calenta o calefacció, respectivament. La instal·lació és senzilla i dura unes hores, encara que l’esforç econòmic que representa pot resultar elevat.
– Canviar la caldera de gas per una d’aerotèrmia aire-aigua només requereix obra per adaptar la sortida d’aigua als radiadors existents. A més, permet eliminar el cost fix del gas, que amb prou feines s’utilitza durant bona part de l’any.
– Tenir un climatitzador intel·ligent i connectat (que raríssima vegada exigirà obra, o com a màxim una cala per on passar cables) ajudarà a climatitzar l’habitatge de manera intel·ligent. Es poden programar en funció de la temperatura exterior i desconnectar a distància.
Com a norma general, els habitatges disposen d’un ús coherent de l’espai a escala tèrmica. Encara que és possible que això no passi i, per tant, sigui recomanable fer una obra per canviar-ne els usos:
– Ubicar al nord les habitacions que requereixen poca o nul·la calefacció, tinguin una ocupació baixa (bany, cuina, dormitori), o disposin de la seva pròpia font de calor (gimnàs), és convenient en països de l’hemisferi nord. El més complicat és organitzar els baixants i les preses d’aigua.
– Ubicar al sud les àrees on es desenvolupa la vida, com saló, menjador, sala d’estar, estudi o oficina. Les raons? Fer-ho així afavoreix tant la presència de llum natural com la sensació de confort tèrmic i l’estalvi energètic en calefacció.
És cert que aquesta forma d’organitzar l’habitatge redueix el kWh de calefacció, però augmenta els que requereix l’aire condicionat. Tanmateix, el còmput global és d’un estalvi important en el consum energètic, en part per l’eficiència de les bombes de calor i per haver-hi menys mesos de calor que de fred.
També perquè la diferència entre la temperatura de confort i el fred exterior a l’hivern és inferior que la que hi ha entre confort i calor exterior a l’estiu.
Totes aquestes reformes són idees que han d’adaptar-se a cada habitatge, però que convé acompanyar també d’un consum d’energia més conscient dels habitants. L’eficiència energètica i la descarbonització del país són objectius en què tots hem de col·laborar. Casa nostra és el millor punt de partida per fer-ho.