SOSTENIBILITAT

Running: córrer amb causa, l’auge de les carreres solidàries

Temps de Lectura: 5 minutos

Running: córrer amb causa, l’auge de les carreres solidàries
Avatar

CaixaBank

14 Maig, 2019


El running és un dels esports preferits dels espanyols. Es calcula que, al nostre país, hi ha més de tres milions de persones que surten habitualment a córrer. I és que, més que un esport, el running s’ha convertit en una filosofia de vida, en què valors com l’esforç, la constància, la disciplina i la superació són tant o més importants que la distància recorreguda.

El vessant social del running s’ha anat consolidant amb el pas dels anys i cada vegada són més els runners que posen el seu talent esportiu al servei d’una causa justa. A Espanya s’organitzen cada any centenars de carreres solidàries que donen suport a una gran diversitat de causes. Els objectius dels organitzadors d’aquestes activitats van molt més enllà d’una recollida puntual de fons: es tracta de donar visibilitat a diferents reptes socials que solen romandre ocults. El running pot ser, doncs, una finestra per donar a conèixer moltes problemàtiques que ens afecten o que poden afectar algú pròxim a nosaltres. La unió de l’esport amb la solidaritat ajuda a remoure consciències.

La solidaritat dels runners

Però, són els runners un col·lectiu especialment implicat en el suport a causes solidàries? Segons l’informe “Solidarios del Running”, sí. L’estudi, dut a terme per Eurotaller amb l’objectiu de donar a conèixer les accions solidàries dins la comunitat runner, indica que més del 86% dels corredors enquestats va participar en iniciatives relacionades amb el running benèfic el 2018. La majoria ho va fer en carreres amb compromís.

A més, les causes solidàries van aparèixer com el segon motiu, només per darrere del recorregut, pel qual els nostres corredors decidirien apuntar-se a una carrera.

La causa que més mobilitza els runners espanyols és la lluita contra les malalties (76%), seguida per la integració dels discapacitats (44,5%), l’ajuda al tercer món (37,3%) i la desigualtat social (32,6%).

Coneix algunes de les carreres solidàries més emblemàtiques

Córrer per una causa és l’objectiu de molts de nostres runners. El 2016 es van organitzar a Espanya 3.500 carreres d’aquest tipus. A la Carrera de la Dona, que recorre anualment diverses ciutats de la geografia espanyola com València, Madrid, Vitòria, Gijón, la Corunya, Sevilla, Saragossa i Barcelona, les runners corren contra el càncer de mama i la violència de gènere. L’augment de la participació de les dones en activitats relacionades amb el running va créixer un 33,5%, davant el 21,6% d’augment per part dels homes.

Moltes d’aquestes carreres solidàries gaudeixen del patrocini de diverses empreses i entitats, que permeten multiplicar els fons recollits per a les causes que promouen. El 2018, CaixaBank va patrocinar quaranta-set carreres populars a Espanya i també promou la implicació dels seus treballadors en aquest tipus d’esdeveniments. Més d’onze mil treballadors han format un gran nombre d’equips interns de #runnersCaixaBank.

Si vols més informació sobre les carreres solidàries que s’organitzen en aquest moment a la teva ciutat, pots consultar el següent enllaç.

Altres maneres de ser solidaris a través del running

Però participar en una carrera solidària no és l’única forma en què pots donar suport a una causa solidària. Internet i les xarxes socials posen a disposició dels usuaris una sèrie de plataformes que ens ajuden a crear els nostres propis reptes per, així, poder desenvolupar activitats relacionades amb el running per donar suport a una causa benèfica.

Plataformes com www.migranodearena.org o www.teaming.net ofereixen a l’usuari la possibilitat de crear un repte solidari personal dins de qualsevol prova esportiva en què vulgui participar i, d’aquesta manera, fer una contribució a una causa de la seva elecció.

Altres pàgines web també ofereixen maneres originals de donar suport a causes solidàries, com per exemple www.wiopi.org. Aquest web ofereix a l’usuari la possibilitat de donar els quilòmetres recorreguts que registra a través de la seva app d’entrenament habitual a una ONG. I no són les úniques, perquè a la recent fira Exposports de Barcelona, celebrada en el marc de la Marató, CaixaBank va promoure amb l’associació Amics de la Gent Gran i la Fundació Arrels dues iniciatives solidàries per promoure la lluita contra la soledat de la gent gran i la solidaritat amb les persones sense sostre. Centenars de treballadors de CaixaBank i inscrits a la Marató van sumar els seus quilòmetres virtuals per a aquestes causes.

Ara que ja coneixes totes les formes de ser solidari a través del running, calça’t les sabatilles esportives i surt a córrer amb causa.

Accepto les condicions d'ús.