La nostra manera d’informar-nos ha canviat radicalment en els darrers anys. Gràcies a la popularització d’Internet i dels dispositius electrònics com els smartphones, avui podem accedir a més informació de la que mai no hi ha hagut al nostre abast.
Una dada: fins l’any 2003, havíem generat un total de cinc exabytes d’informació durant tota la història. L’any 2003, aquesta mateixa quantitat es generava en només dos dies. Tot plegat, tenint en compte que llavors amb prou feines havia començat l’era digital i les xarxes socials eren encara lluny de popularitzar-se.
La possibilitat de rebre tota mena d’informació de manera instantània i gratuïta té múltiples avantatges. Per exemple, la democratització de l’accés al coneixement o la possibilitat de conèixer immediatament què ocorre en l’altra punta del món. Tanmateix, també ha originat inconvenients, com l’excés d’informació i la desinformació, dos problemes que poden causar que els ciutadans estiguin pitjor informats que mai.
Un dels efectes de la combinació de la sobreinformació i la desinformació és el que porta a moltes persones fins i tot a estigmatitzar diversos avenços tecnològics i científics. És el resultat de posar de relleu presumptes perills d’aquests avenços i ocultar o relativitzar els seus aspectes positius. Una situació que provoca rebuig davant la innovació i que acaba per tenir conseqüències sobre la societat.