El calendari assenyalava el 14 de setembre de 1974. Un professor d’Economia de Stanford, que s’havia imbuït de l’Escola de Chicago, Arthur Laffer, sopava en el luxós restaurant Two Continents de Washington al costat d’un grup d’homes. Dos d’ells estaven en el gabinet del president Gerald Ford i un tercer era un periodista del Wall Street Journal.
Durant aquella vetllada, Laffer explicava als seus companys de taula la seva teoria: com baixant els impostos es pot recaptar més.
Per fer-ho, va prendre com a llenç allò que en aquell moment tenia més a mà: un tovalló. Va treure la seva ploma i va començar a esbossar una corba.
En aquesta corba, hi havia dos punts en què la recaptació fiscal era zero: quan la taxa impositiva era del 0% i quan era del 100%.
En algun punt intermedi, hi havia una taxa impositiva òptima que maximitzava els ingressos fiscals. La corba mostrava que, a partir de cert punt, augmentar les taxes impositives pot desincentivar el treball i la inversió, cosa que redueix els ingressos totals.
El 1981, els dos funcionaris de la taula, Dick Cheney i Donald Rumsfeld, passen a l’equip del següent president dels EUA, Ronald Reagan. Promouen aquesta teoria i la política econòmica de Reagan aplica aquesta retallada d’impostos. Unes dècades després, Rumsfeld assumeix la Secretaria de Defensa i Cheney la vicepresidència.
La corba de Laffer és la demostració empírica que la reducció d’impostos, en alguns casos, amb taxes impositives més baixes, pot estimular l’activitat econòmica i augmentar la recaptació fiscal total.
El tovalló on es va estampar aquesta primera corba de Laffer s’exposa en el Museu Smithsonian d’Història Americana de Washington.
En ella es llegeix: «Si graves un producte, menys resultats. Si subvenciones un producte, més resultats. Hem estat gravant el treball, la producció i la renda i subvencionant el no treballo, l’oci i l’atur. Les conseqüències són òbvies!».