ECONOMIA

Una picada d’ullet al consum responsable i al reciclatge per Nadal

Temps de Lectura: 5 minutos

Una picada d’ullet al consum responsable i al reciclatge per Nadal
Avatar

CaixaBank

19 Desembre, 2018


Ja estem a les festes de Nadal, durant les quals, cada any, el consum de les llars es dispara. Segons un estudi de la consultora Deloitte, cada llar espanyola gastarà una mitjana de 600 euros durant aquestes dates. La part negativa per al futur del planeta és que, com més despesa, més consum de menjar, bosses, envasos, embalatges i un llarg etcètera. No obstant això, també és veritat que la majoria d’aquests elements es poden reciclar, o fins i tot se’ls pot donar un segon ús. En aquest article t’oferim cinc consells per passar un Nadal sostenible, que sigui respectuós amb el medi ambient.

Evita desaprofitar aliments. En els grans àpats de Nadal, es corre el risc de voler comprar productes com més millor, i després haver de tirar més restes de menjar de l’habitual. No és necessari. Si comprem als comerços de proximitat i comprem productes locals, estarem ajudant a protegir el nostre entorn. D’altra banda, si ens sobra menjar, sempre es poden guardar les sobres per a un altre dia, i fer-ne plats nous. I no oblidis que l’oli també s’ha de reciclar.

Recicla les ampolles de vidre. En aquestes dates, també acostumem a beure més que durant la resta de l’any: pràcticament un terç de les ampolles de vidre es consumeixen durant les festes nadalenques. Per això, una vegada buides, és important portar-les al punt de reciclatge. Als envasos de vidre els correspon el contenidor verd.

El plàstic, al groc. Les bosses de plàstic no tenen per què ser d’un sol ús: sempre podrem conservar-les i utilitzar-les diverses vegades. I quan ja no donin més de si, igual que els envasos o les ampolles de plàstic, les podem portar a reciclar al contenidor groc.

Guarniments i pessebres sostenibles. Les figures del pessebre es poden fabricar amb pràcticament qualsevol material: des de paper reciclat fins a envasos de iogurts o ampolles buides. D’altra banda, la resta de guarniments nadalencs també es poden elaborar amb materials reciclats, i guardar-los d’un any per a l’altre. Podem fer com els treballadors de CaixaBank, que durant la Social Week van fer un Taller de Guarniments de Nadal amb materials reciclats. A l’hora de crear guarniments de Nadal reciclats, l’únic límit és la imaginació.

La segona vida de les joguines. Molts nens rebran joguines noves per Nadal o el dia de Reis. Però què passa amb les joguines velles? Segurament, moltes estaran oblidades en un armari. Si les portem a un mercat d’intercanvi o a una botiga de segona mà, estarem donant una segona vida a les joguines velles.

És inevitable que tots augmentem la despesa i el consum de qualsevol classe de productes durant l’època nadalenca. Però el que també és a les nostres mans és tenir la voluntat de, si seguim tots aquests consells, contribuir a reduir els residus el màxim possible, i passar així unes festes més ecològiques i més sostenibles.

Bon Nadal!

Accepto les condicions d'ús.