ECONOMIA

Què hem de tenir en compte per a la campanya de la renda 2015?

Temps de Lectura: 5 minutos

Què hem de tenir en compte per a la campanya de la renda 2015?
Avatar

CaixaBank

06 Abril, 2016


Revolució en la declaració de la renda. Aquest serà el primer any en què l’Agència Tributària posarà en marxa un nou sistema on-line que substituirà el popular esborrany i el programa PADRE. Es diu Renda Web i neix per simplificar el procés i adaptar-se als nous hàbits de les tecnologies de la mobilitat (el 20% dels accessos al portal de l’Agència Tributària el 2015 van ser a través d’smartphones).

Així doncs, aquest any els contribuents podrem utilitzar l’ordinador, l’smartphone o la tablet sense distincions per presentar la nostra declaració de la renda. Entre els avantatges d’aquest nou sistema, en destaca la portabilitat, ja que es pot iniciar el procés en un dispositiu, interrompre’l i reprendre’l més tard des del punt en què es va deixar, ja sigui des del mateix terminal o des d’un altre.

Amb motiu d’aquest nou sistema, l’Agència Tributària ha creat l’apartat especial “Preguntes freqüents sobre Renda WEB”, en què s’explica amb detall el funcionament de la nova eina.

Ara bé, les persones que exerceixin activitats econòmiques, com és el cas dels autònoms, hauran de seguir presentant la declaració de la renda amb el sistema PADRE. Per a aquests contribuents, CaixaBank posa al servei dels seus clients la possibilitat de fer l’operativa (confirmar esborrany, presentar declaració, etc.) a través de Línia Oberta.

Canvis fiscals principals

Més enllà de la digitalització, la declaració de la renda d’aquest any també presenta novetats en el marc fiscal. Les principals són:

  • IRPF: a mitjan any passat, el Govern va decidir amb la nova reforma fixar un avançament de la rebaixa de l’IRPF per a l’any 2016 al juliol de 2015. Això vol dir que, a la nostra declaració de la renda de 2015, s’hi aplicarà el tipus fixat per al 2016.
  • Base Imposable de l’Estalvi (BIE): se segueixen mantenint tres trams, per a guanys inferiors a 000 euros, fins a 50.000 euros, i de 50.000 en amunt. L’última reforma fiscal de 2014 va comportar una baixada en els percentatges que es tributaran per al 2015 i 2016. La càrrega fiscal per als últims 6 mesos del 2015 (19,5%, 21,5% i 23,5% per als tres trams, respectivament) va passar a ser mig punt superior als percentatges que van entrar en vigor un cop va arrencar el 2016.
  • Retencions per a accionistes o partícips de fons: en el moment de fer un reemborsament, es fa una retenció. Amb els canvis de la reforma fiscal, s’aplica una rebaixa de mig punt percentual en la retenció de les plusvàlues generades per aquestes inversions.

Si aquest post t’ha semblat útil, pots descobrir més conceptes financers al blog de CaixaBank.

Accepto les condicions d'ús.