ECONOMIA

Que el consum “fantasma” no espatlli el pressupost de les teves vacances

Temps de Lectura: 5 minutos

Que el consum “fantasma” no espatlli el pressupost de les teves vacances
Avatar

CaixaBank

03 Agost, 2016


Les vacances ja són aquí, i també el consum “fantasma”. I és que, encara que no els estiguem utilitzant, molts electrodomèstics continuen consumint electricitat mentre estan connectats a la xarxa.

L’informe “Consumos del Sector Residencial en España” de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) quantifica que entre un 7% i un 11% del consum energètic total és “fantasma”. Aquesta despesa extra ens molesta de manera general, però encara més durant el període de vacances, quan ni tan sols som a casa. Són molts els que han escrit sobre consells, trucs i recomanacions per evitar aquest fenomen. Recollim alguns dels gestos més destacats per evitar que la factura continuï creixent durant els dies que no som a casa:

  1. Desendollar els aparells que no siguin imprescindibles: una solució senzilla per evitar que la nostra factura elèctrica s’incrementi, fins i tot quan som a casa, és desendollar els aparells que no cal que estiguin sempre connectats. Molts d’aquests continuen consumint, encara que estiguin en repòs.
  2. Utilitzar regletes amb interruptor d’apagat/engegada: un altre gest assequible per evitar el consum “fantasma” és apostar per regletes elèctriques o bases múltiples amb interruptor d’apagat/engegada. D’aquesta manera, podem desconnectar fàcilment diversos dispositius ubicats en la mateixa presa.
  3. Utilitzar regletes amb eliminador de stand by: una tercera aposta útil és optar per regletes amb eliminador de stand by. Tenen un cost una mica més alt que les convencionals, però la inversió es pot amortitzar en un any. Disposen d’un endoll principal al qual es connecta el dispositiu central de la línia (per exemple, el televisor). Si aquest s’apaga, la resta d’aparells perifèrics (com el DVD, el home cinema o la videoconsola) també ho fan de manera progressiva. D’aquesta manera, ens evitem haver de revisar que els electrodomèstics quedin desendollats.
  4. Utilitzar temporitzadors: els temporitzadors permeten programar a quina hora s’ha d’engegar o apagar un aparell, cosa que pot ajudar-nos a estalviar energia i evitar el consum “fantasma” d’una manera cómoda.
  5. Comprovar el consum en repòs dels aparells abans d’adquirir-los: a l’hora de comprar un electrodomèstic, és important que, entre les seves especificacions, mirem el seu consum en repòs. Aquesta informació ens proporcionarà dades estimatives i comparables que ens poden ser d’utilitat.

En definitiva, si no vols que el consum “fantasma” augmenti la teva factura (i el teu pressupost de l’estiu) mentre ets fora de casa, recorda que aquestes pautes tan senzilles et poden ajudar a estalviar.

Accepto les condicions d'ús.