ECONOMIA

Quin és l’impacte econòmic dels Jocs Olímpics de Rio 2016?

Temps de Lectura: 5 minutos

Quin és l’impacte econòmic dels Jocs Olímpics de Rio 2016?
Avatar

CaixaBank

01 Agost, 2016


Ja està tot a punt perquè arrenquin els Jocs Olímpics de Rio 2016, l’esdeveniment esportiu més important a nivell mundial i que aquest any se celebra al Brasil, primer país sud-americà que acollirà la cita olímpica.

Més de 10.500 esportistes de 206 països viatjaran a Rio de Janeiro per disputar les diferents proves, en les quals hi ha 306 medalles en joc. Nombrosos sectors, com el de les telecomunicacions, el del turisme o el del transport, entre d’altres, esperen l’arribada d’atletes, espectadors i mitjans de comunicació que assisteixen a l’esdeveniment. Als brasilers, per part seva, els interessa conèixer l’impacte que aquesta edició dels Jocs pot tenir sobre l’economia del país.

L’impacte econòmic dels Jocs Olímpics sobre l’economia del Brasil

Per a Moody’s, la propera edició dels Jocs Olímpics d’estiu suposarà una millora per a la ciutat que els acull, principalment en qüestions d’infraestructura i ingressos tributaris. Tanmateix, aquest impacte serà temporal, atès que una vegada finalitzi l’esdeveniment el país tornarà a la recessió econòmica en la qual es troba.

Rio de Janeiro espera acollir més de 350.000 persones durant el mes d’agost, les dates en què se celebra la competició, cosa que tindria un impacte positiu en matèria de recaptació d’impostos, segons estima l’agència de qualificació internacional.

Des que es va anunciar que el país sud-americà albergaria aquesta edició dels Jocs, el Brasil ha fet una inversió total de 7.100 milions de dòlars en infraestructures, una xifra que s’equipara a la despesa total que va suposar la celebració del Mundial de futbol organitzat pel mateix país l’any 2014 i que comprenia un total de 12 ciutats. Aquesta ha estat, segons Moody’s, una de les majors injeccions en l’economia brasilera.

Tanmateix, l’esdeveniment esportiu no arriba en el millor escenari per a la ciutat. Els Jocs Olímpics se celebren enmig d’un clima d’agitació política al país, una situació de recessió econòmica i una alarma mundial per brot del virus del Zika, que preocupa a tots els assistents. Precisament, per aportar un granet de sorra davant d’aquesta difícil situació, la Fundació ”la Caixa” i el COE, en el marc de la seva col·laboració, desenvoluparan una app mòbil per monitorar la salut dels esportistes espanyols que participin als Jocs Olímpics.

Què en pensen els brasilers?

La recessió econòmica del país es va veure reflectida a principis d’aquest any, quan l’estat de Rio de Janeiro es va declarar en estat de col·lapse econòmic i va sol·licitar ajuda al govern brasiler per fer front a les despeses derivades de la celebració de l’esdeveniment esportiu.

En aquest sentit, per a més de la meitat dels ciutadans, el 63% de la població, ser la seu dels propers Jocs Olímpics portarà més perjudicis que beneficis al Brasil, segons una enquesta realitzada per l’empresa Datafolha. Aquest percentatge s’ha duplicat des de 2013, quan la xifra se situava en el 25%.

A més, en els últims anys ha augmentat el desencant per l’esdeveniment, cosa que es reflecteix en un augment en el percentatge de brasilers que afirma no tenir cap interès per la cita olímpica, que ha passat del 28% de 2031 al 51% actual.

Des de CaixaBank fa més de dues dècades que estem compromesos amb l’esport olímpic espanyol i també donarem suport als nostres a Rio. Descobreix-ho al nostre blog!

Accepto les condicions d'ús.