ECONOMIA

Què és la “Triple Hora Bruixa”?

Temps de Lectura: 5 minutos

Què és la “Triple Hora Bruixa”?
Avatar

CaixaBank

16 Desembre, 2016


En què s’assemblen la bruixeria i els valors de la Borsa? Aparentment, en res; tanmateix, cada tres mesos, l’allau de tancaments de posicions en els parquets borsaris pot tenir un efecte tan imprevisible i efectiu com un “acte de bruixeria”. Els mercats viuen aquest divendres 16 de desembre l’última “Triple Hora Bruixa” de 2016.  Per què Hora Bruixa?

Segons Enrique Castellanos, especialista en derivats de l’Institut BME, en un article d’“Expansión”, “antigament els processos eren manuals i s’agrupaven tantes operacions en poc temps que passaven coses estranyes”. El nom de Triple Hora Bruixa, de l’anglès Triple Witching Day, sorgeix d’aquí.

Cada quant temps passa?

Aquest fenomen té lloc el tercer divendres del mes de març, juny, setembre i desembre. En aquestes dates és quan coincideix el venciment dels futurs i opcions tant d’índexs com d’accions, en tenir alguns d’aquests productes derivats venciment només trimestral.

En què consisteix realment?

Senzill. Els inversors han de decidir si canvien o mantenen la seva posició. Per exemple, vendre desembre 2016 i comprar març de 2017. Aquest procés es diu rollover. Segons un article de BME, la raó per al qualificatiu de bruixa “és el supòsit ‘extra de volatilitat que, durant un període curt de temps, es produeix en els preus dels valors cotitzats”. D’acord amb les explicacions de l’organisme, això es produeix com a conseqüència que “les carteres d’aquests valors que estaven cobrint els derivats s’han de desfer quan els contractes de futurs i opcions vencen”.

Aplicació en el mercat espanyol

El preu de liquidació del futur IBEX 35 es calcula com la mitjana aritmètica de l’índex IBEX 35 entre les 16.15 i les 16.45 de la data de venciment, prenent un valor per minut. Durant aquest període, “els operadors que arbitren entre comptat i derivats han de desfer la seva posició en el mercat de comptat a raó d’una trentena part de la cartera per minut durant 30 minuts. El motiu de fer-ho així és per replicar tan com sigui possible el preu de liquidació del futur”.

Aquesta operativa suposa, segons l’organisme, “un extra de volum negociat en el mercat de comptat en els valors subjacents de derivats i de volatilitat en els seus preus especialment durant aquesta mitja hora”. Així, els quatre últims venciments trimestrals en el mercat espanyol reflecteixen clarament un augment significatiu de volum respecte de la mitjana diària d’aquest mes.

Quan té més impacte la “Triple Hora Bruixa”?

Segons els experts, els processos electrònics han minimitzat l’impacte de l’Hora Bruixa. És molt difícil que es produeixin moviments inexplicables com passava abans. El més normal és que es reparteixi durant tota la setmana prèvia i no es concentri només el dia de venciment ja que les apostes dels inversors estan més a prop del preu de l’actiu en el mercat del comptat.

De la triple a la quàdruple Hora Bruixa

“El Mundo” explicava en un article el pas de la triple a la quàdruple Hora Bruixa. Fins al 2002 es produïa només la primera: venciment de futurs sobre índexs i d’opcions sobre índexs i sobre accions, tanmateix a partir d’aquest any es van afegir els venciments de futurs sobre accions. És cert, no obstant això, que els operadors s’avancen a l’hora “H” i liquiden comptes durant tota la setmana prèvia.

Diferències entre països

A Espanya, no cal esperar al trimestre ja que també hi ha venciments mensuals. Als EUA, per exemple, és només Triple Hora Bruixa ja que no existeixen per llei els futurs sobre accions. A més, no totes les borses tanquen a la mateixa hora els divendres. Les hores van des de les 12.00  fins a les 16.45, com en el cas espanyol.

T’ha agradat aquest post? Llegeix més sobre Borsa al nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.