SOSTENIBILITAT

Què ens portarà el 2017 en RSC

Temps de Lectura: 5 minutos

Què ens portarà el 2017 en RSC
Avatar

CaixaBank

31 Gener, 2017


El Fòrum Econòmic Mundial (WEF) ha triat per al Fòrum de Davos un eslògan que defineix molt bé el rumb que es vol seguir aquest 2017: “Responsive and Responsible Leadership”, una visió que posa en relleu la importància de l’ètica i la gestió socialment responsable de les organitzacions.

Així doncs, no hi ha dubte que la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) serà una de les assignatures que més joc donaran aquest 2017… Ara bé, com es materialitzarà en la realitat? L’Informe de Tendències en Gestió d’Intangibles elaborat pel Research Centre of Governance, Sustainability and Reputation ha avançat les previsions sobre què ens portarà aquest any. Hi trobem tendències fonamentals:

  • Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): ja no és només qüestió de minimitzar els riscos socials i mediambientals, sinó de crear un model econòmic que transformi l’actual en un de més compromès amb el desenvolupament. El 2016 la Comissió Europea va presentar el pla estratègic sobre desenvolupament sostenible de cara al 2030. Els ODS no només seran importants per a les agendes estructurals de països i regions, sinó també s’espera que les empreses vagin incorporant-los progressivament en les seves estratègies, ja que, sense les empreses, no podran complir-se aquests objectius.
  • Ètica i transparència: en moltes organitzacions ja és una realitat. El 2017 es consolida com a cosa fonamental que les empreses siguin clares en què volen participar, per què i com volen ser reconegudes per això. Pel que fa al sector privat, la llei de transparència és un dels passos més recents i reconeixibles en aquesta àrea. A Espanya, a més, existeix la iniciativa integral Clúster de Transparència, Bon Govern i Integritat de Forética, centrada també en la divulgació d’informació no financera de les empreses espanyoles. Ser transparent, dialogar i ser ètic són claus.

A aquestes tendències, cal sumar-hi també les que han marcat el full de ruta el 2016 i que també seran protagonistes en el nou any:

  • Canvi climàtic: després de l’Acord de París i la Cimera de Marràqueix, és el moment de passar a l’acció. Aquest 2017, en què es compleixen 25 anys de la Cimera de Rio (Earth Summit), se celebrarà la Cimera del Clima a Boon i es podria aprovar la llei del canvi climàtic a Espanya. Els líders del sector públic i privat portaran la batuta amb les seves estratègies i compromís amb les emissions i les energies netes. A més, la Task Force on Financial-Related Disclosures del Financial Stability Board, el grup de treball del G20 creat el gener de 2016, impulsa una major transparència amb relació a la gestió dels riscos del canvi climàtic en la informació cap al mercat per a tots els sectors.
  • Continuar millorant l’engagement: escoltar el teu públic, saber què li preocupa i intentar donar resposta a les seves inquietuds. Els canals d’escolta han millorat i ajuden a impulsar el diàleg real amb els grups d’interès. Una organització que renunciï a la seva importància camina cap al fracàs.
  • Fiscalitat responsable: una empresa és fiscalment responsable quan no porta a terme cap tipus d’acció o estratègia (ja sigui legal o no) per pagar menys impostos. En aquest sentit, la Unió Europea (UE) ha dissenyat una directiva amb l’objectiu de millorar la transparència corporativa en matèria fiscal, a través de la introducció de requisits de reporting per a les grans companyies que operen a Europa. D’altra banda, també destaca el projecte promogut pel G20 i els països de l’OCDE: BEPS (Base Erosion and Profit Shifting). Aquest pla, en què participen més de 100 països, vol lluitar contra l’elusió d’impostos a través de la renovació dels estàndards fiscals internacionals.

A CaixaBank estem compromesos amb la importància del desenvolupament de la RSC. A finals de 2016 hem posat en marxa l’Observatori Social de ”la Caixa”, una iniciativa amb el propòsit d’aportar idees i resultats tangibles que enriqueixin el debat públic sobre problemes que ens afecten a tots i la resolució dels quals marcarà el rumb del nostre país en els propers anys.

El paper de les entitats financeres en l’impuls d’una economia sostenible és clau, especialment en l’àmbit del finançament i en l’impuls de la inversió responsable. CaixaBank és signant dels Principis d’Equador i la seva gestora de fons, CaixaBank Asset Management, també ha signat els Principis d’Inversió Responsable.

Accepto les condicions d'ús.