ECONOMIA

Quin és el pes de la indústria de la joguina a Espanya?

Temps de Lectura: 5 minutos

Quin és el pes de la indústria de la joguina a Espanya?
Avatar

CaixaBank

03 Gener, 2017


Després de l’indiscutible èxit que ha tingut aquest any el Black Friday, els espanyols encara no tanquen la seva cartera. Ara es preparen per rebre una de les festivitats nadalenques més assenyalades: els Reis Mags. Segons una enquesta realitzada per Groupon, el 87% dels espanyols trien el 6 de gener per fer els regals. I, com que no podia ser d’altra manera, les joguines tornen a proclamar-se clares vencedores i protagonistes en aquesta jornada.Quin impacte té la indústria de la joguina a Espanya? El cert és que aquest sector, després de superar les conseqüències de la crisi econòmica, s’ha anat recuperant progressivament. Segons dades de l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ), el sector disposa de 194 empreses que donen feina de manera directa a més de 4.000 persones i a 20.000 de forma indirecta.

Amb l’exercici 2016 acabat de tancar, falta saber quin ha estat l’impacte d’aquesta indústria en l’últim any, però tenint en compte l’evolució de les xifres anuals tot fa preveure que continuarà la seva tendència a l’alça, informa l’AEFJ. El 2015, per exemple, el total del mercat nacional va créixer un 5,8%, i es va situar en 1.065 milions d’euros amb més de 56 milions d’unitats venudes. La facturació del sector en aquell any va ser de 1.421.333.571 euros.

Les exportacions, per part seva, són també un factor clau. Segons dades de la mateixa AEFJ, des del 2007 les exportacions han acumulat un creixement del 38%, sumant el 2015 un total de 534 milions en el total d’exportacions. En aquest camí, a més, Europa s’ha consolidat com a principal destinació de la joguina espanyola, amb Portugal i França al capdavant del rànquing.

Les joguines 2.0 són tendència

En plena revolució tecnològica, la indústria de la joguina a Espanya no ha tingut elecció: reinventar-se o morir. En aquest sentit, estan entrant amb força en el mercat joguines d’última generació que ja integren les últimes tendències tecnològiques i socials: nines interactives, micròfons selfie, Barbies drons, etc.

No obstant això, per bé que és cert que les joguines tecnològiques són cada vegada més recurrents, les joguines tradicionals encara tenen un gran pes en el total de vendes del sector. És més, aquest any, segons la previsió de l’AEFJ, tornen ninots clàssics dels anys vuitanta com Pinypon o Pony.

Finalment, com cada any, l’AEFJ ha presentat la seva pròpia recomanació de joguines, una aposta de “joguines estrella”. Aquestes són les 5 que encapçalen la llista:

  1. Monster High (nina interactiva)
  2. Simon Air (nova versió del joc de Hasbro)
  3. Quizzers (joc de preguntes)
  4. SelfieMic (pal de selfie amb micro incorporat)
  5. Dareway Evolution (patinet elèctric)

Vist això, sembla que aquest any Melcior, Gaspar i Baltasar vindran més carregats que habitualment… Feliç dia de Reis!

Accepto les condicions d'ús.