ECONOMIA

Borsa de Londres: més de 300 anys d’història

Temps de Lectura: 5 minutos

Borsa de Londres: més de 300 anys d’història
Avatar

CaixaBank

01 Juny, 2017


Fa poques setmanes la Borsa de Londres ens deixava una nova fita històrica: el FTSE 100 britànic superava per primer cop en la història els 7.500 punts. La pregunta és: com és que una de les borses més antigues del món ha assolit uns nivells tan elevats de capitalització? Viatgem en el temps per descobrir de primera mà com va néixer l’entitat i com ha evolucionat fins a l’actualitat.

L’origen d’aquesta Borsa es remunten a l’any 1570, amb la inauguració de la Royal Exchange, l’antiga borsa que actuava com a centre de comerç de Londres. No obstant això, durant el segle XVII, als corredors de borsa no els estava permès entrar en aquest establiment. Per aquest motiu, van començar a operar en altres indrets, particularment a la Jonathan’s Coffee-House.

És en aquest lloc on es van dur a terme les primeres negociacions organitzades a la ciutat de Londres l’any 1689, quan el corredor John Castaing va publicar una llista de preus d’accions i matèries primeres que va compartir als cafès de la ciutat.

Malgrat aquesta iniciativa, fins l’any 1761 no es va formar un club de compra i venda d’accions, creat per 150 corredors de borsa, a un nou establiment que amb el temps s’anomenaria Borsa de Valors. Anys més tard, l’any 1801, es constituiria formalment la Borsa de Londres tal i com la coneixem actualmente.

Només un any més tard, la Borsa de Londres va reubicar la seva seu a l’edifici Capel Court. Des del 2004, la institució es troba a la zona de Paternoster Square, molt a prop de la coneguda Catedral de Saint Paul.

D’entre les curiositats més importants de la Borsa de Londres, cal destacar que, fins fa relativament poc temps, es tractava d’un territori exclusivament per a homes. No va ser fins l’any 1973 que es va permetre l’entrada de dones a l’organització.

L'origen de la Borsa de Londres

Motor de l'activitat financera mundial

Sens dubte, la Borsa de Londres està considerada com un dels motors de l’activitat financera mundial. Hi cotitzen la majoria d’empreses influents d’arreu del món, com ara reconegudes línies aèries, empreses automobilístiques i entitats bancàries.

Actualment, la institució ocupa el quart lloc al rànquing de les grans borses del món i els últims esdeveniments presagien bons resultats per al índex FTSE 100.

Si t’interessa aquest tema, pots fer un cop d’ull als articles que hem publicat fins ara sobre la borsa i el mercat de valors al nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.