INNOVACIÓ

Hem de dur la medicina allà on sigui el pacient

Temps de Lectura: 5 minutos

Hem de dur la medicina allà on sigui el pacient
Avatar

CaixaBank

09 Juliol, 2020


L’ús de tecnologia ha aconseguit avenços sense precedents en el camp de la medicina durant els últims anys. Desenvolupar-ne una capaç de detectar a distància si hi ha alguna cosa que no funciona bé al nostre cor és una mostra més del que es pot aconseguir quan aquestes dues disciplines col·laboren. Idoven és una start-up de cardiologia a distància que ha guanyat la fase sectorial de la 13a edició dels Premis EmprendedorXXI, que promou CaixaBank, en la categoria Health. El cardiòleg Manuel Marina n’és el CEO i ens explica com pot ajudar una empresa com Idoven a millorar tant el sistema de salut com la vida de les persones.

Com va començar la història d’Idoven? Quina n’és l’activitat?

Idoven va néixer de la unió d’un cardiòleg, un enginyer i un emprenedor que vam tenir la idea d’intentar ensenyar cardiologia a un software. Així que vam començar a escriure codi i a investigar. Quan vam veure que el software d’intel·ligència artificial era capaç d’aprendre cardiologia, vam decidir posar un producte al mercat.

A Idoven analitzem l’activitat elèctrica del cor (el que coneixem com electrocardiograma) i fem servir intel·ligència artificial per elaborar un diagnòstic mèdic. Oferim aquest servei a hospitals, metges i empreses que vulguin analitzar els electrocardiogrames dels seus pacients o treballadors. Així mateix, qualsevol persona que vulgui pot contractar-nos a través de la nostra pàgina web i sol·licitar els nostres serveis. Oferim estudis que graven el cor durant diversos períodes de temps (24 hores, 7 dies i fins a 21 dies) per poder dur a terme una medicina molt precisa i diagnosticar si aquest cor està bé o, si té algun problema, cercar-hi una solució.

La crisi de la COVID-19 ha afegit molt d’estrès al sistema de salut. Com ha afectat aquesta situació a Idoven en concret?

La crisi del coronavirus ha posat en evidència que el sistema sanitari és un sistema que cal protegir. També que els metges no poden estar dedicant el seu temps a tasques repetitives en què aporten poc valor i que, a més, una màquina pot fer millor.

Aquest procés d’automatització que fem utilitzant intel·ligència artificial ha cobrat encara més sentit durant aquesta crisi. Per fer-nos-en una idea, a la nostra pàgina web entraven entre 2.000 i 3.000 persones al mes i, després de quatre dies des de l’inici de la pandèmia, hi van arribar a accedir fins a 60.000 persones. Aquests visitants cercaven en webs com la nostra solucions de telemedicina, assistència en remot o cardiologia a distància, que és el que fem nosaltres.

Jo crec que aquestes solucions han vingut per quedar-se, que tots els sistemes de salut del món s’han adonat que cal implantar-les. També que hem de fer desaparèixer aquestes barreres que plantegen els hospitals per poder portar la medicina allà on sigui el pacient, visqui on visqui.

Quins avantatges poden aportar solucions com la que vosaltres plantegeu per al mateix sistema sanitari?

Cada dia, unes 800.000 hores de personal mèdic altament qualificat es dediquen a analitzar electrocardiogrames. Nosaltres estem automatitzant aquest procés: ajudem que aquesta anàlisi s’efectuï de manera automàtica per donar suport a aquests metges i ajudar-los a arribar a un diagnòstic més ràpidament.

Els hospitals ens envien, a través del núvol, els registres dels pacients, i nosaltres els analitzem. Així, reduïm els costos del sistema hospitalari i els temps de les llistes d’espera. Aquesta és la proposta de valor clara que oferim als hospitals.

Per als pacients, la nostra proposta consisteix a traslladar la medicina allà on visquin gràcies a la cardiologia a distància.

Més enllà del context hospitalari, en quines altres àrees es pot aplicar la vostra tecnologia?

A més d’aportar valor a hospitals i pacients, també n’aportem als esportistes. A Idoven analitzem els cors de les persones que practiquen esport, tinguin el nivell o l’edat que tinguin. Sense importar on estiguin localitzades, n’observem amb detall el funcionament del cor, bé perquè volen córrer una marató o, simplement, practicar esport de manera segura. Iker Casillas, que va tenir un infart mentre entrenava, ha vist molt clara aquesta proposta de valor, i per això ha decidit invertir en la nostra companyia.

També podem analitzar treballadors d’empreses de qualsevol sector, als quals oferim exàmens de salut.

La utilització d’intel·ligència artificial és una de les parts més innovadores de la vostra solució. En què consisteix la donació de batecs que heu posat en marxa?

La donació de batecs és una de les parts més boniques de la nostra història. Els nostres algoritmes d’intel·ligència artificial aprenen de cada batec, amb l’ajuda dels cardiòlegs i enginyers que formem part de l’equip. Mitjançant aquest procés, la màquina aprèn cada vegada més cardiologia i també a desenvolupar una medicina cada vegada més precisa.

Gràcies a l’ajuda de tots els que decideixen formar-ne part voluntàriament i donar batecs reals, aquesta tecnologia podrà, al seu torn, ajudar cada vegada més metges i més pacients. Qualsevol persona pot participar-hi i convertir-se així en un dels primers donants de batecs del món.

Com creieu que poden ajudar els vostres serveis a dinamitzar una cultura de la prevenció entre la població en general? I quin impacte pot tenir la implantació d’aquesta cultura sobre la societat en general?

La medicina cerca detectar cada vegada abans els problemes que pugui tenir un pacient en un òrgan, com és el cas del cor. Això és així perquè sabem que, com més aviat actuem sobre un problema, millor serà l’evolució del pacient. De fet, els pacients que es diagnostiquen tard tenen pitjor pronòstic.

Per prevenir problemes com la (mal anomenada) mort sobtada o els infarts, cal desenvolupar campanyes en què observem el cor amb molt de detall, amb l’ajuda de la tecnologia i el big data. Aquesta gran quantitat d’informació és la que ens permetrà aconseguir una medicina molt més precisa.

De cara al futur, com serà Idoven? Quins plans teniu?

Volem portar aquesta tecnologia a distància a qualsevol part del planeta. Ho farem a poc a poc: avui ja diagnostiquem en remot els cors de pacients de països com Espanya, Portugal, Holanda, Bèlgica, el Regne Unit, Mèxic o Alemanya, sense que importi en quina zona d’aquests territoris viuen.

Més endavant, volem arribar a tot el món creant aquests núvols als quals es podran connectar hospitals de qualsevol país per poder portar aquesta cardiologia de precisió i a distància a pacients de qualsevol punt del globus.

Què significa per a vosaltres haver guanyat la fase sectorial dels Premis EmprendedorXXI?

Rebre el Premi EmprendedorXXI ha estat una gran alegria per a tot l’equip. Estem molt agraïts a CaixaBank, Enisa i la resta dels organitzadors d’aquests premis.

Crec que és un reconeixement de la necessitat de start-ups com la nostra: petites estructures amb un gran component d’innovació i que desenvolupen tecnologia per solucionar un problema real. En el nostre cas, per oferir una vida millor i més sana als pacients.

Accepto les condicions d'ús.