ECONOMIA

4 claus a tenir en compte per convertir-se en autònom

Temps de Lectura: 5 minutos

4 claus a tenir en compte per convertir-se en autònom
Avatar

CaixaBank

21 Abril, 2017


“Un any històric per al treball”. La Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA) va catalogar amb aquestes paraules els resultats assolits el 2016. Les bones dades que es van recollir l’any anterior ho van ser, en part, gràcies als treballadors autònoms, ja que el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) va sumar 26.211 persones més, fins a assolir la xifra total de 3.194.210 afiliats. A més, el treball net generat per aquests treballadors va créixer 4 vegades.

Amb aquestes xifres, es pot afirmar que els autònoms són un dels principals motors de l’economia espanyola, ja que contribueixen a la generació de treball i al producte interior brut (PIB) del nostre país. “Cal ajudar a seguir creixent [els autònoms]”, va afirmar el president d’ATA, Lorenzo Amor.

Per contribuir a la formació i consolidació de nous autònoms, hem elaborat aquesta guia de supervivència amb consells i punts que cal tenir en compte.

Guia de supervivència bàsica per a autònoms

1. Com em faig autònom?

Per donar-se d’alta com a autònom cal dur a terme una sèrie de tràmits burocràtics amb diverses institucions. La primera gestió que cal executar és donar-se d’alta en Hisenda, on s’ha de presentar la declaració censal comunicant l’activitat econòmica. Posteriorment, és necessari donar-se d’alta en el RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) de la Seguretat Social . Si es vol obrir un local en el qual s’exercirà l’activitat econòmica, també s’ha de demanar la llicència d’obertura a l’ajuntament   de la ciutat on es resideix.

Infoautónomos, d’El Economista, explica en detall el procés, que pot esdevenir una gran càrrega de treball si no es coneix prou bé.

2. Quines despeses tindré mensualment com a autònom?

Hi ha diverses despeses que l’autònom ha d’afrontar mensualment per continuar amb la seva activitat:

3. Requisits per accedir a l’atur

  • Per tenir dret a la prestació per cessament d’activitat o desocupació, és necessari que els autònoms compleixin diferents requisits,
  • Tenir cobert el període mínim de cotització per cessament d’activitat, que s’efectuarà en els 48 mesos anteriors i de manera continuada.
  • Acreditar que es té una disposició activa per reincorporar-se al mercat laboral, i trobar-se en una situació legal de cessament d’activitat.
  • Estar al corrent de les quotes a la Seguretat Social.
  • No haver comès cap infracció penal que hagi provocat la pèrdua de la llicència.

4. Com es pot finançar, un autònom?

CaixaBank té l’oferta més completa per ajudar els autònoms a trobar la millor manera d’avançar en el seu negoci. 1 de cada 3 autònoms a Espanya ja és client de CaixaBank.

Per finançar les compres o anticipar els cobraments, disposen del Compte de Crèdit Negocis, i per finançar els projectes per al negoci disposen del Préstec Negocis o la Hipoteca Negocis. Són solucions de finançament bonificades que milloren les condicions econòmiques en la mesura que l’autònom contracta més productes.

CaixaBank també té MicroBank, un banc social encarregat de concedir microcrèdits per donar resposta a diferents segments de la població que no té les necessitats financeres suficientment cobertes. El Microcrèdit Emprenedors i Negoci està dirigit especialment a autònoms.

Només el 2015, els microcrèdits de MicroBank han ajudat a crear més de 20.000 llocs de treball. Descobreix-ne alguns dels casos reals més representatius que han rebut ajudes.

Tot això sense oblidar altres solucions especialitzades com els préstecs ICO i BEI, els lísings, els serveis de comerç exterior, el servei de rènting d’autos o de béns d’equipament, etc.

Accepto les condicions d'ús.