ECONOMIA

Els orígens de Wall Street (NYSE)

Temps de Lectura: 5 minutos

Els orígens de Wall Street (NYSE)
Avatar

CaixaBank

11 Maig, 2017


El lloc on es duen a terme les transaccions financeres més importants dels Estats Units i el món. El punt de trobada al qual acudeixen les empreses americanes per finançar-se i col·locar el seu capital en borsa. Sí, es tracta de Wall Street o, el que és el mateix, la borsa de valors de Nova York (NYSE).. La que molts empresaris i grans companyies consideren casa seva. Tot i que quan pensem en Wall Street ens imaginem diners, fortuna, riquesa i poder, el cert és que això no sempre ha estat així. Almenys, no en els seus inicis.

Per parlar dels orígens de la borsa de Nova York hem de remuntar-nos a l’any 1792, quan 24 empresaris i comerciants van signar l’acord “Buttonwood Agreement”, que establia les regles per comerciar amb accions.

No obstant això, no va ser fins al 1817 quan es va crear el primer comitè oficial que controlaria les accions que aleshores es negociaven lliurement a Wall Street, denominat “New York Stock and Exchange Board” (NYS&EB). Més endavant, el Comitè va passar a dir-se “New York Stock Exchange” (NYSE), nom que conserva fins a l’actualitat.

En 1903 es va construir l’actual edifici de la borsa de Nova York, conegut mundialment per les seves monumentals columnes. Com a curiositat, en aquell moment es tractava del parquet amb les dimensions més grans del món (35×50 metres i 25 d’altura) i un dels primers edificis de la ciutat que va tenir aire condicionat.

Des de llavors, han estat molt els esdeveniments que s’han produït en l’emblemàtic edifici: el bombardeig de Wall Street de 1920, el Crac del 29 (Dijous Negre), etc.

La borsa de Nova York està considerada la borsa més gran del món. Actualment hi cotitzen accions de més de 6.000 empreses. Els valors de l’índex de la borsa de Nova York són, principalment, el Dow JonesIndustrial Average, o Dow Jones (27 dels 30 valors que el componen cotitzen a Wall Street), i Standard & Poor’s 500, també conegut com S&P-500.

Un pas més enllà: NASDAQ

Si esteu familiaritzats amb el món de les finances, alguna vegada deveu haver sentit parlar del Nasdaq. Però, què és exactament?

Es tracta de la borsa de valors electrònica automatitzada més gran dels Estats Units:: té més de 3.800 companyies i un volum d’intercanvi per hora que supera qualsevol altra borsa del món. Es caracteritza per comprendre empreses d’alta tecnologia especialitzades en informàtica, electrònica, telecomunicacions, etc. Els seus índexs principals són el Nasdaq 100, el Nasdaq Composite i el Nasdaq Biotechnology i actualment la seva seu es troba en un edifici de Times Square a Nova York.

Si t’ha interessat aquest tema, pots visitar els articles que hem publicat sobre borsa i mercat de valors en el nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.