ECONOMIA

La longevitat pot conviure amb la jubilació?

Temps de Lectura: 5 minutos

La longevitat pot conviure amb la jubilació?
Avatar

CaixaBank

03 Maig, 2017


L’esperança de vida creix cada dia unes 4 hores. Per ser més precisos: segons Eurostat, a Espanya l’augment diari de la longevitat en néixer previst entre el 2015 i el 2030 és de 4,2 hores per als homes i de 3,4 hores per a les dones. Això significa que el 2030, l’esperança de vida dels homes serà de 82,3 anys i la de les dones de 87,4 anys.

Però no només viurem més, sinó també millor. L’augment de l’esperança de vida també estarà acompanyat d’un augment dels anys de vida saludable. De fet, l’OCDE ha apuntat que al voltant de la meitat de l’esperança de vida a partir dels 65 anys serà amb bona salut.

“L'esperança de vida creix cada dia unes 4 hores”

Són dades publicades a l’Informe Mensual d’abril de CaixaBank Research, on, a partir d’aquestes xifres, es posa damunt la taula una reflexió: què passarà amb les pensions i la jubilació?

Deixant enrere les visions més negatives sobre el futur del retir dels treballadors i del sistema de pensions, a l’article Vidas más longevas, jubilaciones más activas, Josep Mestres, economista del Departament de Macroeconomia, Àrea de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, assenyala: “L’augment de la longevitat, acompanyat en molts casos d’un bon estat de salut, ha ampliat les activitats que poden dur a terme els individus d’edats avançades”.

En aquest sentit, Mestres explica que “els canvis substancials en la longevitat no han estat acompanyats de canvis equivalents en l’edat de jubilació”. En conseqüència, “el nombre d’anys que una persona està jubilada ha augmentat: als països de l’OCDE, els homes han passat d’estar jubilats 11 anys de mitjana el 1970 a estar-ho 18 anys el 2013 ”.

Jubilacions i esperança de vida

Més enllà de la millor qualitat de salut, el canvi tecnològic és un altre dels factors que faciliten l’allargament de la vida laboral, ja que, per exemple, les innovacions redueixen l’esforç físic requerit en molts treballs. En aquest sentit, l’economista opina que el sistema actual de pensions és un “reflex d’una situació passada en què el retir estava més imposat per restriccions físiques que pel resultat d’una decisió individual” i “seria desitjable que es flexibilitzés la divisió entre vida activa i jubilació, perquè aquells individus que ho vulguin el puguin compaginar”.

Jubilacions i esperança de vida

A més, també caldrà reduir les barreres al treball amb què actualment es troben les persones de més edat per millorar la seva ocupabilitat, així com fomentar la formació contínua d’aquests treballadors.

Per saber més sobre el debat de les pensions, pots consultar el Dossier publicat a l’últim Informe Mensual de CaixaBank Research.

Accepto les condicions d'ús.