ECONOMIA

Pla Marshall: canvi de rumb en la història econòmica europea

Temps de Lectura: 5 minutos

Pla Marshall: canvi de rumb en la història econòmica europea
Avatar

CaixaBank

29 Maig, 2017


Ja sigui a la televisió, als diaris o als llibres, tots, en major o menor mesura, hem llegit o sentit parlar sobre el denominat Pla Marshall, conegut oficialment com a Programa de Recuperació Europea. Encara que aquest formi part de la història, el fet és que la seva execució i posada en marxa va ser molt més transcendental del que ens imaginem. Una reconstrucció econòmica sense precedents. Però, què en sabem? Què va comportar exactament la seva implantació?

Per comprendre-ho, hem de remuntar-nos a un dels capítols més estudiats de la història: la Segona Guerra Mundial. Quan aquesta va finalitzar, el 7 de maig de 1945, l’escenari que se li va presentar a Europa va ser desolador: el continent va quedar devastat per una guerra que es va cobrar 40 milions de vides i en ell el benefici econòmic i social es presentaven inabastables.

Enmig d’aquest context desesperançador, els Estats Units va decidir intervenir i ajudar els països europeus. Com? , un programa que invertiria 13.300 milions de dòlars en la reconstrucció econòmica d’Europa. Del total, es calcula que 3.400 es van invertir en matèries primeres i productes semi facturats, 3.200 en menjar, fertilitzants i llenç, 1.900 en maquinària i vehicles i 1.600 en combustible.

Malgrat la negativa dels partits comunistes, el pla va ser acollit amb els braços oberts per 16 països europeus, els quals van crear l’Organització Europea per a la Cooperació Econòmica (OECE) a fi de gestionar eficientment les ajudes. El país més beneficiat va ser el Regne Unit (26%), seguit de França (18%) i Alemanya Occidental (11%).

Conseqüències del Pla Marshall: Europa reneix

Sens dubte, la implantació d’aquest programa va ser sinònim de prosperitat i esperança per a Europa. Les xifres parlen per si mateixes: durant els quatre anys en què va estar vigent el pla, la producció industrial va augmentar en un 64%, la quantitat d’acer colat es va duplicar i la producció alimentària va progressar un 24%.   

Amb tot, podem afirmar que el Pla Marshall va marcar un abans i un després en la història de l’economia europea i mundial. Aquest capítol va ser tan transcendental que fins i tot avui dia se segueix nomenant ‘Pla Marshall’ als projectes de reconstrucció econòmica i social.

Accepto les condicions d'ús.