ECONOMIA

Com planificar l’economia familiar al Nadal

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

18 Novembre, 2015


S’acosta el Nadal, un dels moments clau per a la família… i per al consum. Aquesta festa tradicionalment augmenta el consum de les llars un 20%, i fins i tot es preveu que aquest any siguin les millors festes en aquest aspecte des del 2008.

A més, atès que l’economia espanyola està entrant en una fase de moderació de les taxes de creixement i de creació de llocs de treball, la previsió sobre un augment del consum a les llars espanyoles és encara major. Així es desprèn de l’article “Perspectives sobre el consum i l’estalvi familiar de l’Informe Mensual del mes de novembre de CaixaBank Research.

Consells per controlar la despesa al Nadal

No obstant això, malgrat que és una època en la qual es gasta més, s’ha d’evitar que aquesta despesa es converteixi en un descontrol i prendre mesures que ens ajudin a controlar l’economia familiar al Nadal.

Claus per controlar la despesa familiar al Nadal

Segons l’OCU, les regles bàsiques per estalviar al Nadal són planificar, comparar i esglaonar:

  • En primer lloc, planificar les compres nadalenques ens permet saber amb anticipació quant gastarem i sobretot fixar el pressupost que ens podem (o volem) permetre.
  • En segon lloc, és recomanable comparar els preus dels productes, ja que existeixen diferències entre un establiment i un altre, i decidir on els comprarem.
  • Finalment, una vegada hem fet la planificació i sabem el que ens gastarem i en què, podem començar a esglaonar les compres. Això és important perquè hi ha molts productes que podem comprar amb antelació i a molt més bon preu. En el cas del menjar, per exemple, marisc, carns i peixos poden patir grans pujades de preu els últims dies.

Més enllà d’aquestes tres regles bàsiques, també és important considerar el pagament en efectiu o amb targeta. Si ets d’aquelles persones que prefereixen el pagament en efectiu, no portar gaire diners a sobre també pot ajudar a evitar despeses innecessàries.

Però també és interessant l’opció del pagament amb targeta, que ens permet més flexibilitat i finançament. Això sí, a l’hora de triar-la hem de tenir en compte les necessitats que volem cobrir (finançament ajornat, facilitat de pagament…) i triar la més adequada, ja que hi ha múltiples targetes de crèdit per finançar les teves despeses.

Finalment, també és d’utilitat anotar tot el procés (el pressupost, les despeses, els imprevistos…). Més enllà del mètode tradicional de paper i llapis, hi ha aplicacions per a dispositius mòbils i serveis on-line que ens ajudaran, com per l’exemple Les meves Finances, que permet classificar i ordenar de manera senzilla tots els ingressos i les despeses.

Accepto les condicions d'ús.