ECONOMIA

Vols estalviar en les teves vacances d’estiu? Planifica-les ja

Temps de Lectura: 5 minuts

Vols estalviar en les teves vacances d’estiu? Planifica-les ja
Avatar

CaixaBank

20 Febrer, 2024


El “mode vacances” no s’activa quan marxes cap al teu destí, sinó molt abans: en el moment en què les comences a imaginar.

Planejar les vacances amb temps permet trobar les millors ofertes en trens, vols i allotjaments. El temps juga a favor teu: com més aviat les planifiquis, més opcions interessants podràs trobar.

Com planificar bé les teves vacances

Arribar a les vacances sense una certa planificació pot ser una font d’estrès, tant per al cap com per a la butxaca. A més, pot implicar que t’hagis de conformar amb un destí que no t’il·lusioni, un allotjament de baixa qualitat o una estada d’una durada més curta del que t’agradaria.

Aquests senzills consells t’ajudaran a trobar les millors ofertes i a invertir els teus diners en les vacances de forma controlada, sense riscos ni sorpreses, per gaudir-ne com es mereixen.

1.- Sigues conscient de la teva situació financera

Saber bé quina és la teva situació financera és el primer que has de fer, perquè has de saber quants diners tindràs disponibles per gastar durant les vacances.

N’hi haurà prou que examinis els teus ingressos i les teves despeses per calcular la quantitat aproximada que podràs estalviar cada mes per a les teves vacances. Si ja tens interioritzat el saludable hàbit de l’estalvi, dona una ullada als fons de què disposes i calcula quina part dels teus estalvis pots dedicar a les vacances sense posar en risc la teva situació financera.

2.- Marca't un pressupost

En el teu pressupost per a les vacances has d’incloure-ho tot: desplaçaments (vols, tren, gasolina), allotjament, menjars, activitats, compres… Tingues en compte també un fons per a possibles emergències durant el viatge, com ara necessitats mèdiques o canvis en els vols.

3.- Tria el teu destí

El lloc on passaràs les teves vacances estarà determinat per les teves preferències i també per les teves possibilitats econòmiques. Així que, amb el teu pressupost ja establert, tria destins que s’hi ajustin i que et resultin atractius. Unes vacances memorables no tenen per què ser a l’altra punta del globus.

4.- Decideix les dates

És cert que viatjar fora de la temporada alta requereix una flexibilitat en les dates de què no tothom disposa, però si pots optar per agafar les teves vacances durant els períodes en què la majoria de les persones està treballant, ho notaràs i molt a la butxaca: en temporada alta hi ha més demanda, així que els preus pugen.

En temporada baixa, la demanda cau i els preus també ho fan. Pots trobar vols i allotjaments fins a un 50% més barats.

5.- Compara i venceràs

No et quedis amb la primera opció que trobis: per estalviar en les teves vacances, dedica una mica de temps a comparar ofertes en vols, allotjaments i activitats. Una vegada hagis identificat la millor, reserva-la perquè no se t’escapi.

Pots utilitzar comparadors de vols, allotjaments i activitats per trobar la millor oferta. Presta atenció a possibles descomptes, n’hi ha molts per comprar amb antelació. Tingues en compte també les possibles penalitzacions per cancel·lació.

6.- Planteja't una assegurança de viatges

Sobretot si planifiques les vacances amb molta antelació, seria convenient que et plantegis la contractació d’una assegurança de viatge per si alguna cosa no surt com estava previst. Fixa’t bé en les cobertures: pot ser interessant que cobreixi cancel·lacions, emergències mèdiques o qualsevol imprevist que pugui sorgir durant les teves vacances i que consideris important.

7.- L'estalvi rau en els detalls

Durant les vacances sempre ve de gust sortir a menjar fora, però tampoc no cal fer tots els menjars en restaurants. Considera la possibilitat de comprar en supermercats i cuinar de tant en tant si pots o, simplement, preparar-te alguna cosa per emportar-te-la d’excursió. Molts destins tenen, a més, oferta d’activitats gratuïtes que sempre pots tenir en compte. Com que solen estar molt sol·licitades, com més aviat reservis les teves places, millor.

8.- Anota les teves despeses

Durant les teves vacances, és convenient portar un control de tot el que gastes. Així podràs mantenir-te dins el pressupost i fer-hi algun ajust si cal. L’objectiu és que la tornada a l’escola no es faci excessivament costeruda.

Com estalviar per a les teves vacances

És normal que tinguis la sensació que inverteixes tots els teus ingressos en les despeses quotidianes i que et plantegis com seràs capaç d’estalviar per a les vacances. Amb aquestes senzilles idees, et resultarà més fàcil del que imagines.

1.- Obre un compte d'estalvis per a les teves vacances

Es tracta de disposar d’un compte a part on ingressar els diners que vagis estalviant per a les vacances. L’ideal seria establir aquest estalvi com a rutina i transferir automàticament a aquest compte específic la part dels teus ingressos mensuals que hagis decidit que destinaràs a estalvi per a les vacances.

També pots passar a aquest compte la part dels teus estalvis previs que vulguis destinar a les teves vacances per reservar-la.

2.- Estableix metes d'estalvi

Com que ja has fet un pressupost per a les teves vacances, pots agafar aquesta quantitat i dividir-la entre els mesos que queden abans del viatge. Així sabràs quina quantitat exacta de diners has d’estalviar al mes per disposar d’aquest efectiu sense sobresalts.

3.- Identifica (i evita) despeses innecessàries

Aquest és el millor moment per analitzar per on marxen els teus diners i decidir si pots retallar certes despeses. Portar tàper a la feina en comptes d’anar a la cafeteria, esmorzar a casa o cancel·lar la subscripció a una plataforma que ja amb prou feines utilitzes poden ser opcions interessants.

4.- Planteja't uns ingressos extra

Si les vacances suposen una despesa extra, per què no intentes guanyar uns diners addicionals i contribuir al teu estalvi per a les vacances? Pot ser tan senzill com vendre en plataformes de segona mà aquelles coses que ja no necessites i que ocupen espai a casa. Obtindràs un doble benefici.

Accepto les condicions d'ús.