ECONOMIA

7 opcions gratuïtes (o gairebé) per invertir el teu temps lliure quan tornis de vacances

Temps de Lectura: 5 minuts

7 opcions gratuïtes (o gairebé) per invertir el teu temps lliure quan tornis de vacances
Avatar

CaixaBank

15 Agost, 2022


L’oci i el temps lliure se solen associar amb la despesa. Ja sigui perquè es vol potenciar l’estalvi, perquè no tenim gaire per gastar o perquè simplement es prefereix fer ús d’un oci que no consumeixi recursos, hi ha moltes opcions pràcticament gratuïtes per invertir el teu temps lliure.

El restaurant a casa

Sovint anem a la restauració professional a la recerca del contacte amb familiars i amics. Tanmateix, la possibilitat de convidar-los a casa a prendre alguna cosa també és viable. Cuinar per a familiars o amics és un indicatiu d’afecte i amor. I cuinar amb ells, una experiència entretinguda que pot ser pràcticament de franc si tots hi col·laboren.

A més, aquest tipus d’oci es pot gamificar i convertir-se en jocs com un concurs de tapes. Puntuar el gust, tastar-les amb els ulls embenats o competir pel disseny més curiós són algunes de les possibilitats de tenir el restaurant a casa. És una experiència divertida que val la pena experimentar.

Visitar museus en un horari determinat

Molts museus tenen un horari a partir del qual l’entrada és gratuïta i que coincideix amb un parell d’hores abans del tancament. També n’hi ha amb entrada lliure durant tot un dia o part d’un dia de la setmana.

Gaudir de l’art gratis és possible dins aquestes franges horàries, encara que es tracta d’un pla que exigeix certa planificació. Cal buscar els museus que compleixin aquests calendaris i comprovar que s’ajusten a les nostres necessitats.

Passar temps al parc

Especialment amb la calor d’estiu, l’opció de l’oci a casa pot resultar menys econòmica. El simple gest d’encendre l’aire condicionat pot suposar un cost important, i per això molta gent se’n va als parcs. La vegetació és un motor de refredament local gràcies a l’evapotranspiració o a la forma d’absorbir la radiació solar. I les possibilitats d’oci allà són pràcticament infinites.

La necessitat de passejar

Passejar és una activitat molt necessària que amb prou feines consumeix recursos, més enllà del desgast moderat del calçat. A més, és una forma d’invertir el temps en salut per al futur. Se sap que fer més de 7.000 passos diaris està relacionat amb la reducció de pràcticament totes les causes de mortalitat per risc coronari. En una societat en què ens hem tornat sedentaris, convé bellugar-se. I caminar és pràcticament gratis.

Anar a la biblioteca de barri

Les biblioteques públiques són infraestructures socials bàsiques. Així les descriu Eric Klinenberg a Palacios del pueblo (2021), una oda a l’espai comú i a la seva necessitat en l’espai social. Les biblioteques no són només llocs on anem a cercar llibres, sinó molt més.

Allà també es poden consultar obres, estudiar, llegir la premsa, jugar llegint amb els més petits de la casa —la majoria té habilitat un espai per a ells— o participar en algunes activitats. Klinenberg posa algun exemple curiós, com les bitlles virtuals organitzades per una biblioteca als EUA

Ajudar en una associació local

La majoria dels barris d’Espanya tenen una o diverses associacions locals, disponibles en aquest cercador de la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals si estan federades en les respectives comunitats autònomes.

A l’associació que triïs li farà falta la teva dedicació, ajudaràs altres persones en el procés i no gastaràs diners en aquest temps lliure invertit en els altres. A més, disposem de moltíssimes opcions de voluntariat que van més enllà de l’àmbit local i que s’adapten a pràcticament qualsevol interès o habilitat que tinguis.

Clubs de lectura locals

Els clubs de lectura comporten, com caminar, una despesa mínima: la lectura d’un llibre, que és possible treure d’una biblioteca pública sense cost o baixar-lo a meitat de preu de la versió impresa. Pel temps que trigues a consumir-los, els llibres són una de les opcions d’oci més barates i rendibles.

En els clubs de lectura s’afegeixen encara més hores a l’experiència de llegir. Es parla sobre el llibre, se n’analitza el context i l’autor o fins i tot es crea a partir d’aquest exemplar en concret. És una forma d’interacció social a través de la qual es genera teixit local i es comparteixen experiències comunes.

Oci i cultura poden estar renyits amb l’estalvi, però no formen un duet indivisible. La despesa sense oci i l’oci sense despesa també són possibles. En un moment d’inflació o d’escassetat energètica, convé trobar plans que evitin despeses si hi ha alternatives assequibles. En matèria d’oci, disposes de moltes opcions gratuïtes per invertir el teu temps lliure.

Accepto les condicions d'ús.