ECONOMIA

Aquest estiu, posa en pràctica l’eficiència energètica

Temps de Lectura: 3 minuts

Aquest estiu, posa en pràctica l’eficiència energètica
Avatar

CaixaBank

18 Juliol, 2022


Arriba l’estiu, les vacances i la calor. No permetis que aquestes variables et distreguin d’un objectiu que et farà estalviar i ser sostenible a la vegada: parlem de l’eficiència energètica. Amb aquestes claus, aconseguiràs un estiu sense malgastar energia.

Si te'n vas de casa, no deixis res connectat

Mantenir els teus aparells i instal·lació elèctrica en bon estat i fora de riscos és un pas perquè funcioni tot correctament i no es malgasti energia de manera accidental. Si has de passar molts dies fora, pots plantejar-te apagar el teu frigorífic, ja que és un dels electrodomèstics que més consumeixen de la teva llar, segons indica l’Institut per a la Diversificació de l’Energia (IDAE). El seu ús és continu (gairebé mai es desconnecta). Encara que la seva potència no sigui destacable (200W davant els 2.000W d’un assecador de cabell), suposa una despesa considerable. Si et decideixes a desconnectar-lo, no oblidis buidar-lo i netejar-lo.

Un altre aspecte que has de tenir en compte si t’absentes és el consum en stand by , també dit consum fantasma, que, segons l’informe Consums del Sector Residencial a Espanya de l’IDAE, suposa un 2,3 % del consum en les llars espanyoles. Deixa baixats els diferencials que necessitis. Si el teu quadre elèctric no va per fases, pots optar per baixar el general o deixar tots els aparells i regletes desconnectats. No oblidis desprogramar tots els aparells que hagis programat, ja que poden activar-se de manera automàtica en la teva absència i seguir consumint energia.

Selecciona l'opció més eficient per refrescar-te

Ventilador o aire condicionat? Cada sistema té els seus avantatges i inconvenients, però centrem-nos en l’eficiència energètica: el consum dels ventiladors és menor que el d’un aire condicionat. Posem-ne alguns exemples:

Un ventilador de sostre en un dormitori: hem instal·lat un ventilador de sostre amb una potència de 36W en el dormitori i l’utilitzem 6 hores. Diàriament, implicaria un consum de 0,21 kWh.

Si el juny de 2022 el preu mitjà del kWh a Espanya va ser de 0,21 euros (dades de l’OCU), la nostra factura s’incrementarà en 1,3 € al mes.

Un split per a un dormitori de 12 metres quadrats: l’aparell d’aire condicionat que necessitem tindria com a mínim 1.500 frigories, amb una potència d’1,7 kW. Si programem l’aire per a 6 hores a màxima potència, obtindríem un consum de 10,2 kWh diaris.

Prenguem el preu del kWh de juny d’aquest any: la despesa d’aquest aire condicionat assoleix els 64,26 €.

Tria l’opció més adequada per al teu cas i fes un ús sensat de la mateixa: trobaràs la millor manera de passar un estiu confortable sense deixar de costat l’eficiència energètica.

Aposta pel transport públic

Del juny de 2021 al juny de 2022, el preu de la gasolina s’ha incrementat en un 54,86 %, apunta El País. Per això, fes càlculs del combustible que necessitaràs en els teus desplaçaments de vacances i compara amb les opcions que et presenti el transport públic. T’ajudarà a prendre la decisió de com moure’t aquest estiu i l’estalvi que pots arribar a aconseguir utilitzant el tren, autobús o bici en els teus desplaçaments.

També tens l’opció d’utilitzar serveis de vehicle compartit. Tingues en compte que, evitant els teus desplaçaments amb cotxe, a més, beneficies al medi ambient reduint la teva petjada de carboni.

Segueix aquests consells, optimitza el teu consum d’energia i notaràs també com es redueixen les teves despeses aquest estiu.

Accepto les condicions d'ús.