SOSTENIBILITAT

Conducció eficient per estalviar durant les vacances

Temps de Lectura: 5 minutos

Conducció eficient per estalviar durant les vacances
Avatar

CaixaBank

01 Juliol, 2021


Amb les vacances a tocar, segur que ja estàs preparant els teus viatges per gaudir de l’estiu. Si has de conduir, hi ha un concepte que hauries de tenir en compte: la conducció eficient, un conjunt d’hàbits que t’ajudaran a estalviar diners i a augmentar la sostenibilitat dels teus desplaçaments.

Què és la conducció eficient

No és el mateix conduir a seques que fer-ho reduint al mínim l’energia que utilitzes per desplaçar-te en un vehicle propi. Aquesta és la clau que et permetrà estalviar en els teus viatges.
El principi és vàlid tant per a un cotxe de combustió interna –com els tradicionals gasolina o dièsel– com per a un elèctric: com menys energia requereixin per circular, menys emissions contaminants produirà el seu ús. No convé perdre de vista que, encara que aquesta contaminació es faci evident en el tub d’escapament dels primers, produir l’electricitat que necessiten els segons per moure’s també té la seva petjada de carboni.

Tampoc no hem d’oblidar que, perquè la nostra mobilitat sigui tan respectuosa com sigui possible amb el planeta, el millor sempre és optar pel mitjà de transport més sostenible en cada moment. Conduir un vehicle privat no sempre l’és; tanmateix, moltes vegades és l’única opció disponible. En aquests casos, no sobra conèixer algunes tècniques de conducció eficient que ens ajudaran a estalviar energia, emissions i costos en els nostres desplaçaments.

Arrenca suaument

Evita una conducció brusca que només serveix per augmentar el consum de combustible i desgastar diversos components del vehicle.

Un dels moments en què és més important tenir en compte aquest principi és en arrencar el cotxe, especialment si el model és de combustió interna. Per això convé no accelerar just després d’accionar el contacte. El vehicle mateix s’encarregarà de regular les condicions d’encesa. En iniciar la marxa, és aconsellable canviar a segona com més aviat millor, si és possible passats dos segons o després de recórrer uns cinc metres en primera.

Utilitza marxes llargues amb sentit

En portar el motor menys revolucionat, es redueix el consum de combustible i, amb això, les emissions contaminants i els proveïments. Tanmateix, és important aplicar aquest principi amb sentit.
Per exemple, si aquest estiu has de fer un viatge llarg per carretera, no convé que el facis amb un defecte important en les revolucions del motor. Si ho fas, pots causar una avaria costosa. A més, perdràs control sobre el vehicle i, amb això, capacitat de reacció si et trobes amb un imprevist.
D’aquesta manera, encara que per norma general hàgim de prioritzar les marxes llargues, sempre haurem d’utilitzar les més adequades en cada moment.

Conducció eficient i preventiva

Mantén l’atenció tant en el trànsit com en la via. Si analitzem constantment el que passa, podrem anticipar-nos a diferents situacions i optimitzar el consum d’energia del vehicle.

Per exemple, si un vianant es disposa a creuar un pas de zebra, és molt més eficient i segur desaccelerar amb temps per poder aturar-nos i reprendre la marxa amb suavitat que mantenir l’acceleració i frenar en l’últim moment.

Si aquest estiu et trobes carreteres amb pendents, també podràs posar en pràctica la conducció preventiva. Es tracta, bàsicament, que t’hi anticipis, aprofitant la inèrcia del motor per afrontar-les. En les costes ascendents, has d’endarrerir en la mesura del possible la reducció de marxes i accelerar lleugerament. En les baixades, és més eficient circular amb marxes llargues i rodar per inèrcia, això sí, evitant sempre qualsevol situació de risc. Sempre s’ha de prioritzar el control del vehicle.

Evita accelerades i frenades

Aquest principi suposa, bàsicament, intentar mantenir en la mesura del possible una velocitat constant. Els canvis de velocitat solen causar un augment del consum i de l’emissió de substàncies contaminants en el vehicle. Cada vegada que li demanem que l’augmenti, el motor utilitza més energia per funcionar. És a dir, consumeix més carburant o més electricitat, en funció del tipus de vehicle que conduïm.

Fins i tot en desaccelerar podem estalviar energia. Aixecar el peu de l’accelerador i deixar rodar el vehicle amb la marxa engranada ens permetrà utilitzar el motor com a fre, sense consumir combustible. En el cas dels cotxes elèctrics, els sistemes de recuperació d’energia afavoreixen l’ús de les frenades llargues, per exemple en les baixades –sempre sense arribar a sobreescalfar els frens–, juntament amb l’ús de dispositius de retenció que afavoreixen la inèrcia.

Compte amb la climatització

El sistema de climatització és un d’aquests dispositius que poden augmenten el consum d’energia i que, per tant, convé utilitzar de manera intel·ligent.
En aquest sentit, és important no accionar l’aire condicionat a qualsevol potència només entrar al vehicle. És molt més eficient obrir una mica les finestretes i posar el ventilador a baixa velocitat durant uns minuts, preferiblement mentre conduïm els primers metres. Una vegada assolida la temperatura ideal –entre 22 oC i 24 oC per a llargs recorreguts–, procurarem regular la mínima velocitat del ventilador necessària per mantenir-la.

Accepto les condicions d'ús.