SOSTENIBILITAT

Vacances sostenibles en sis passos

Temps de Lectura: 5 minuts

Vacances sostenibles en sis passos
Avatar

CaixaBank

06 Agost, 2021


És un aspecte del qual no tothom és conscient, però el turisme és un sector necessari per impulsar el creixement econòmic i el desenvolupament. Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), aquesta activitat representa el 10 % del PIB mundial. A més, un de cada deu llocs de treball al món està relacionat amb aquest sector, per al qual es preveu un creixement constant durant els pròxims anys.

Per aquesta raó, el turisme pot resultar clau per complir l’ODS 8, Treball decent i creixement econòmic. Però també pot afectar negativament l’ODS 13, Acció pel clima, si aquest creixement no s’enfoca de la manera adequada.

De fet, l’últim estudi de l’OMT i l’ITF preveia que les emissions de CO2 corresponents al turisme augmentarien almenys el 25 % de cara al 2030. Una dada preocupant, sobretot si tenim en compte que les emissions de CO2 del turisme que tenen a veure amb el transport ja representen el 22 % del total de les emissions d’aquest sector a escala mundial.

En realitat, les repercussions del turisme no es limiten a les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i la seva influència sobre el canvi climàtic. El seu paper pot ser crucial també en altres ODS, com el 12 (Producció i consum responsables), el 14 (Vida submarina) o el 15 (Vida d’ecosistemes terrestres).

Que aquest efecte sigui positiu o negatiu està directament relacionat amb la manera que tenim de gaudir de les nostres vacances. Per això es tendeix cada vegada més a analitzar les conseqüències que aquests dies de descans tindran per als ecosistemes.

Com tenir cura del medi ambient durant les vacances

El primer pas per compatibilitzar les vacances amb la cura del medi ambient consisteix a prendre consciència de l’efecte que poden tenir les nostres activitats tant en l’entorn com en les comunitats locals que visitem.

Aquest efecte comença en l’elecció del destí i inclou aspectes com el consum de productes o recursos naturals que farem al lloc de descans escollit. La màxima que haurem de seguir és tenir cura de la zona que visitem com si fos casa nostra.

Compte amb el transport!

Els desplaçaments per turisme poden tenir un paper important en el canvi climàtic a causa de les seves emissions contaminants. Així, doncs, és molt important tenir en compte la petjada de carboni dels nostres viatges.

Un viatge anual amb avió a un destí llunyà potser no és la millor estratègia per reduir aquesta petjada de carboni, però tampoc no ho és l’ús del cotxe particular per sistema per fer turisme interior. Utilitzar el transport públic col·lectiu quan sigui possible i caminar o desplaçar-se amb bicicleta per fer excursions o anar a la platja és un dels pilars del turisme sostenible.

Respecte per les comunitats locals

Abans de visitar un lloc, és convenient informar-se sobre la cultura, política i economia de les comunitats. També cal fer el mateix pel que fa a la flora i la fauna autòctones. Això ens permetrà respectar les seves tradicions i, de passada, limitar el nostre impacte ambiental.

En aquest sentit, el consum que fem al nostre destí serà fonamental. Si optem per productes locals, ens resultarà més senzill fomentar un desenvolupament econòmic sostenible al lloc, sobretot si els productors respecten els valors i el patrimoni de la zona. I no només això: si consumim productes de quilòmetre zero, contribuirem a reduir la petjada de carboni de la nostra visita.

Durant les vacances, els residus també compten

Les famoses R de l’economia circular no perden vigència durant les vacances. Ans al contrari: tant si visitem destins freqüentats com una reserva de la biosfera, hem de tenir-les més presents que mai per gestionar correctament els residus que generem.
Reduir, reutilitzar, reciclar i, fins i tot, recollir han de formar part del nostre vocabulari diari de les vacances. Per això és molt important localitzar els contenidors adequats quan arribem al destí i reduir al màxim les deixalles generades durant l’estada. També hem de reutilitzar les bosses i evitar l’ús de plàstics d’un sol ús.

Fins i tot hi ha iniciatives a les quals ens podem sumar al destí. Un exemple n’és el programa R4, posat en marxa per CaixaBank i que té com a objectiu la recollida i el reciclatge de residus en boscos, platges, ciutats i pobles d’Espanya. En total, unes 1.000 persones participaran en aquest projecte, que actuarà en més de 200 zones naturals de tot el país.

Utilitzar només els recursos imprescindibles

Anar a un hotel o un apartament llogat no dona via lliure per omplir la banyera o deixar els llums encesos. De fet, convé vigilar l’ús d’aigua i electricitat com si fóssim a casa nostra. Es tracta de no actuar com a “depredadors de recursos” als llocs que visitem, sinó d’ajudar a preservar-los.

Aprendre de cada experiència

Si es presta una atenció suficient a l’entorn, la cura del medi ambient durant les vacances pot tenir efectes molt més duradors. Tal com comentàvem al principi, la presa de consciència mediambiental és el primer pas per a unes vacances més respectuoses amb el medi ambient, però també ha de ser l’últim.

El respecte per les formes de vida locals comporta aprendre a conviure-hi de manera sostenible i informar-se de les seves necessitats reals. És un aspecte molt positiu que pot venir amb nosaltres de tornada a la maleta, per crear hàbits que podem traslladar al nostre dia a dia. També a l’hora d’explicar a altres persones la nostra experiència al destí que hem visitat i contribuir a despertar la seva consciència mediambiental.

Accepto les condicions d'ús.