ECONOMIA

Com recuperar la teva economia a la tornada de les vacances

Temps de Lectura: 5 minutos

Com recuperar la teva economia a la tornada de les vacances
Avatar

CaixaBank

02 Setembre, 2019


Una bona planificació i un parell de trucs et poden ajudar a que el període de descans, no esdevingui després un maldecap, a l’hora de pagar les factures

Tornar de vacances acostuma a ser un procés dolorós. D’una banda hem de dir adeu a la llibertat de moviments per tornar a submergir-nos en les rutines quotidianes. La tornada a la feina, la tornada a l’escola dels fills, a la moderació en la dieta, al gimnàs i a tots aquells compromisos que acostumen a omplir les agendes. D’altra banda, especialment en el cas dels menys previsors, arriba l’hora d’afrontar les conseqüències dels excessos econòmics realitzats durant els dies lliures.

Recuperar-se de tots aquests danys col·laterals a la vegada pot resultar traumàtic. La tornada a la rutina és inevitable, però les dificultats econòmiques es poden trampejar. Només cal fer un pressupost específic per a les vacances, que tingui en compte qüestions com ara, quants diners tenim i quant volem gastar, que conciliï ingressos, estalvi i despeses per evitar sorpreses desagradables. I cenyir-s’hi, és clar, que és la part més complicada.

Tanmateix, una de les parts més delicioses de les vacances consisteix, precisament, en aquest punt imprevisible que sempre acompanya a qualsevol nova aventura. Per això a vegades, encara que hàgim intentat ser previsors i mantenir a ratlla el pressupost, abans fins i tot de fer la maleta, a la tornada ens veiem obligats a ajustar uns comptes que no quadren. Just quan és massa tard per dir que no a aquella temptadora paella en el baret i demanar en el seu lloc un modest entrepà.

Remuntar una situació econòmica precària quan no estem precisament del millor humor és una murga, sí, però és una tasca que cal afrontar. Si a més es fa seguint certes pautes, els resultats arribaran abans i el procés serà menys dolorós. La informació és poder, per això, saber en quina situació ens trobem exactament és tan necessari com traçar un pla per controlar-la.

Balanç de danys

En tornar de vacances i deixar anar les maletes, el primer que cal fer és examinar l’estat de les nostres finances.

En aquest sentit, una pràctica molt saludable consisteix en revisar els pagaments realitzats amb targeta i controlar el seu venciment. D’aquesta manera, es podran assignar els càrrecs al mes corresponent i preveure els fons que necessitarem en compte, per evitar així possibles descoberts.

Si és possible, convé controlar també els pagaments realitzats en efectiu, a través dels tiquets de compra que haurem guardat prèviament. A més de permetre’ns comprovar si hem complert o no amb el pressupost i prendre les mesures oportunes, ens servirà per analitzar les nostres despeses i treure’n lliçons a l’hora de pressupostar les properes vacances. Potser hem gastat més del que prevèiem en algunes partides com ara desplaçaments o oci, però menys en unes altres com alimentació o allotjament. Prendre nota d’aquest tipus de conclusions serà molt útil per planificar viatges en el futur.

Planificar els pagaments

Un cop analitzades les despeses, convé controlar els pagaments que queden pendents, programar-los i assignar els fons per complir-los.

En aquest cas, resulta molt útil planificar l’ús dels diferents mitjans de pagament perquè no penalitzin la resta de mesos. De poc serveix compensar els excessos de les vacances amb un ús desmesurat de la targeta de crèdit per afrontar despeses corrents. És millor utilitzar-la de manera racional i només quan sigui imprescindible.

Tampoc no s’han d’oblidar les despeses associades a l’ajornament dels pagaments, com els interessos, que també s’hauran d’afrontar.

Tornar al pressupost el més aviat possible

Els més previsors disposen d’un pressupost anual per mantenir a ratlla l’economia familiar. La tornada de les vacances és un moment excel·lent per tornar-hi. Prolongar els excessos pot ser temptador, però el millor és evitar-ho i tornar al ritme marcat per aquesta guia que mai no hem de perdre. Augmentar el deute en un moment econòmicament delicat mai no és la millor opció.

Una vegada controlats els efectes que hagin pogut causar els excessos de les vacances, és el moment de repassar el pressupost anual i corregir-lo si és necessari. Potser sigui una bona idea repassar aquestes despeses obligatòries, necessàries, variables i prescindibles que haurem establert prèviament per ajustar-les. Així es podran obtenir recursos amb els quals fer front a pagaments pendents o, simplement, repartir l’ona expansiva de les vacances entre els mesos successius per complir els objectius marcats amb la menor angoixa possible.

La clau en aquest cas és la temporalitat: si l’esforç necessari per recuperar-se es reparteix per endavant en diversos terminis i s’estableix una data final, estrènyer-se el cinturó serà més senzill.

Si no tenim un pressupost anual pel qual guiar-nos, la tornada a la realitat després de les vacances és un moment excel·lent per fer-lo. És molt senzill i a més es pot convertir en un element crucial a l’hora de controlar les finances familiars.

Treure partit als actius

Per a aquells que tenen una segona residència per a les seves vacances i no la utilitzin, hi ha una possibilitat real d’obtenir uns ingressos extra per pal·liar els excessos de les vacances. Llogar la casa de la platja de manera temporal per obtenir-ne un rendiment pot ser una bona idea per recuperar la situació financera.

Aquests ingressos extra ajudaran a afrontar els pagaments pendents i evitar trifulgues. En qualsevol cas, sempre és millor prevenir que curar. Mantenir, en la mesura que sigui possible, el cap fred durant les vacances i disposar d’un pressupost previ permetrà que l’aterratge posterior a la rutina sigui menys dolorós.

El web de cultura financera de CaixaBank ofereix nombrosos continguts per ampliar coneixements per gestionar millor l’economia personal i familiar.

Accepto les condicions d'ús.