SOSTENIBILITAT

Voluntaris per fer del món un lloc millor

Temps de Lectura: 5 minutos

Voluntaris per fer del món un lloc millor
Avatar

CaixaBank

05 Desembre, 2019


El Dia Internacional dels Voluntaris és una celebració que pretén recordar la important tasca que desenvolupen totes les persones que decideixen col·laborar, de manera desinteressada, per fer del nostre món un lloc millor. Se celebra des de 1986, encara que, de fet, el va decretar l’any anterior, el desembre de 1985, l’Assemblea General de les Nacions Unides a la seva Resolució 40/212. Des de llavors, l’ONU, governs i altres organitzacions (com CaixaBank) celebren aquesta efemèride cada dia 5 de desembre.

Però, què és un voluntari?

Un voluntari és una persona que ofereix les seves capacitats per ajudar els menys afavorits i que col·labora per complir objectius mundials, com el número 16 de l’Agenda 2030, que advoca per promoure societats justes, pacífiques i inclusives.

Però el que caracteritza el voluntariat davant d’altres activitats és que: 1. és una activitat desinteressada, 2. té un objectiu positiu i legítim i 3. respon a una necessitat real.

Actualment hi ha moltes maneres d’exercir el voluntariat, depenent de l’objectiu al qual es vulgui contribuir. Els tipus de voluntariat més comuns són:

  • Acció social: és el que col·labora per millorar les condicions de vida de persones desafavorides en camps com la pobresa, l’exclusió social, la discapacitat, la migració, etc.
  • Voluntariat mediambiental: enfocat a la cura, recuperació i denúncia de les accions que estan danyant el medi ambient, així com a l’ús intel·ligent dels residus (principalment, els plàstics).
  • Voluntariat cultural: és el que cerca sumar-se als moviments cívics que volen resguardar la cultura d’un lloc, millorar l’educació i difondre els costums locals.
  • Voluntariat de cooperació per al desenvolupament: és el relacionat amb projectes que es desenvolupen en una comunitat pertanyent a un país diferent del qual es resideix. Cerca fomentar el desenvolupament econòmic i cultural en totes les regions i aconseguir, així, més igualtat.
  • Voluntariat de protecció civil: el que s’ocupa de reconstruir zones afectades per catàstrofes naturals com ara terratrèmols, tornados, inundacions, sequeres, etc.

CaixaBank i els voluntaris

Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank dona suport a la Fundació Bancària ”la Caixa” en la seva tasca social, cosa que fa possible que milers de fundacions i associacions amb finalitats socials puguin accedir cada any a les ajudes econòmiques de la Fundació Bancària ”la Caixa” i obtenir la col·laboració de voluntaris treballadors d’aquestes entitats.

Amb la missió de contribuir al progrés de tota la societat, una de les seves prioritats estratègiques, CaixaBank va organitzar, entre el 19 i el 27 d’octubre passats, una nova edició de la Setmana Social, en què van participar a prop de 9.000 treballadors i clients de l’entitat i les seves filials. En total, es van programar 1.674 activitats amb ONG i entitats socials amb què l’entitat financera col·labora habitualment, i es va donar l’oportunitat als seus treballadors i clients de conèixer la intensa tasca social que desenvolupen, així com algunes de les principals necessitats del seu entorn més pròxim.

Més recentment, CaixaBank ha donat l’oportunitat als membres del seu Comitè Consultiu d’accionistes de participar, a través de l’Associació de Voluntaris de ”la Caixa”, en una jornada de voluntariat a la Fundació A La Par de Madrid, dedicada a la integració de persones amb discapacitat intel·lectual. D’aquesta manera, els integrants d’aquest òrgan consultiu van conèixer la tasca que desenvolupa la Fundació A La Par, creada ara fa 70 anys, que treballa per garantir els drets i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual a la societat.

“Per a nosaltres és especialment rellevant que el Comitè Consultiu d’accionistes conegui a què es destina una part dels beneficis de CaixaBank”, va declarar Rafael Herrador, director territorial de CaixaBank a Madrid.

Accepto les condicions d'ús.