ECONOMIA

Consells per a un Black Friday atípic

Temps de Lectura: 5 minuts

Consells per a un Black Friday atípic
Avatar

CaixaBank

27 Novembre, 2020


El Black Friday ja torna a ser aquí i ja són milers els consumidors que esperen a comprar els seus productes preferits amb un bon descompte. Aquesta data que en el seu dia vam importar dels Estats Units ja s’ha instal·lat definitivament en el nostre calendari gràcies a les rebaixes tan importants que les botigues apliquen a molts dels seus articles.

El que passa, però, és que enguany el Black Friday —com tantes altres dates assenyalades—serà diferent del d’anys anteriors. La pandèmia de la COVID-19 ha transformat per complet experiències tan quotidianes com ara entrar a una botiga i comprar-hi alguna cosa.

També ha afectat moltes economies familiars, que més que mai hauran d’aplicar els principis del consum responsable. Això és degut al fet que, com pot passar durant qualsevol altre període de rebaixes, resulta més senzill perdre el control sobre les compres que fem perquè els descomptes aplicats les fan més atractives.

Convertir aquest Black Friday en una veritable oportunitat per comprar allò que realment necessitem a bon preu passa per desenvolupar alguns bons hàbits de compra, que també ens seran útils durant la resta de l’any. Aquest cop és especialment important comprar de manera intel·ligent i reduir al mínim el risc de contagi.

No et concentris només en el dia del Black Friday

Aquest any, evitar aglomeracions és essencial per frenar l’expansió de la pandèmia. Per aquesta raó, moltes firmes mantenen durant setmanes algunes ofertes, que convé seguir.

Així mateix, cada vegada més comerços aposten per les vendes en línia perquè els seus clients no necessitin desplaçar-se. No només les grans empreses: també els negocis de proximitat s’apunten a aquestes tendències, una cosa que s’ha de tenir en compte a l’hora de planificar les compres.

Si tens més de 65 anys i vols acudir a un establiment físic, és important que consultis si existeix algun horari que doni prioritat als majors o a grups de risc per la pandèmia.

Fes una llista amb allò que realment vols comprar (i que sigui sostenible)

Comprar només els productes que realment necessitem és un dels principis del consum responsable al qual s’apunta cada cop més gent. Es tracta d’evitar la compra per impuls que tant perjudica les nostres butxaques. I no només això: el consum irracional fins i tot pot arribar a posar en perill la sostenibilitat del planeta, ja que es generen més residus i es consumeixen recursos innecessaris. Per no caure en la temptació, és imprescindible que siguem conscients del que volem comprar.

Per descomptat, és important tenir en compte les coses que necessitem i que millor s’ajusten al nostre pressupost, però no per això hem de deixar de banda altres qualitats com ara la sostenibilitat dels productes. El Black Friday no pot ser una excusa perquè deixem de banda una manera més responsable de consumir.

Conèixer quins materials s’han emprat en l’elaboració d’un producte, l’impacte mediambiental dels processos de producció o les condicions dels treballadors que participen en la producció i venda és part de la informació que hauríem de saber per assegurar-nos que apostem per productes sostenibles.

També és una bona idea recórrer al comerç de proximitat, en un moment en què milers de pimes necessiten reactivar les vendes per poder tirar endavant. La presència del petit comerç als carrers és un dinamitzador important del teixit social de molts barris i pobles. Aquest és un bon moment per apostar-hi.

Fes un pressupost i cenyeix-t'hi

Un altre dels possibles efectes secundaris d’un període de descomptes és acabar gastant més del que és necessari. Un camí especialment perillós en un moment econòmic tan delicat com el que viu el món avui dia.

En aquest sentit, és molt important fixar un pressupost i ser estrictes en el seu compliment. Aquest pressupost ha de ser realista i mai no ha de resultar perjudicial per a l’economia familiar.

Però tampoc no es tracta de decantar-se únicament per les opcions més barates per tenir més capacitat de compra i d’aquesta complir amb el pressupost. Recorda que hi ha altres aspectes, com ara la sostenibilitat del producte o si realment resulta imprescindible compra el producte, que també hauries de tenir en compte.

Investiga si realment és una ganga o si no ho és

De vegades, la simple aplicació d’un descompte pot fer que adquirim un producte sense saber si, realment, ens compensa. Per això convé fer una petita investigació sobre l’evolució del preu del producte i mirar de comparar-lo amb el PVP que sol tenir en temporada per saber fins a quin punt l’han abaixat realment. També s’ha de fer una comparació entre establiments i no quedar-nos mai amb la primera oferta que trobem.

Tingues en compte que enguany també s’espera que les rebaixes del Black Friday siguin inferiors a les ofertes d’anys anteriors en alguns establiments. De fet, el 2019 ja es van veure descomptes inferiors als d’altres edicions.

Assegura les teves compres en línia

Aquest any, en què el comerç electrònic regnarà sobretot durant el Black Friday, cal tenir en compte alguns consells que ens ajudaran perquè les compres en línia siguin més segures i satisfactòries. En aquest sentit, recórrer a establiments legítims i fer servir connexions segures són dos bàsics de la seguretat en les compres a través d’Internet.

Un altre dels aspectes que cal tenir en compte és la seguretat dels mitjans que fem servir per pagar als establiments. Avui dia, la majoria de les compres de comerç electrònic que es fan amb mitjans de pagament de CaixaBank exigeixen que l’usuari validi la seva identitat a través de l’app CaixaBankNow des d’un dispositiu mòbil de confiança per augmentar la seguretat de les transaccions i, d’aquesta manera, evitar suplantacions.

Un altre aspecte que no s’ha d’oblidar a l’hora de comprar durant aquest Black Friday són les condicions de la venda. S’han de tenir en compte diversos aspectes, com ara les polítiques i els terminis de devolució —que poden experimentar algun canvi— o les despeses d’enviament.

Encara que enguany sigui diferent, és possible gaudir d’un Black Friday segur, responsable i satisfactori. Només és qüestió de ser conscients del que comprem i de com ho fem.

 

Accepto les condicions d'ús.