ECONOMIA

Així serà el nou bitllet de 50 €

Temps de Lectura: 5 minutos

Així serà el nou bitllet de 50 €
Avatar

CaixaBank

22 Setembre, 2016


Quants bitllets falsos diries que hi ha en circulació actualment a Europa? Durant el primer semestre de 2016 es van retirar ni més ni menys que 331.000 bitllets falsos que estaven en circulació. Gairebé la meitat d’aquests bitllets (en concret, el 48,2%) eren bitllets de 50 euros.

Combatre aquest problema i augmentar la seguretat és precisament un dels principals motius pels quals el Banc Central Europeu està duent a terme la renovació dels bitllets d’euro a través de la sèrie Europa. I l’últim a sumar-se a aquesta tendència ha estat el bitllet de 50 euros.

Com serà el nou bitllet de 50 €?

Les novetats del bitllet estaran centrades principalment en el disseny i la seguretat i convé conèixer-les, ja que ens serviran per comprovar si un bitllet és autèntic o no:

  1. Finestra amb retrat: mirant el bitllet de besllum, la finestra situada a la part superior dreta es torna transparent i mostra un retrat d’Europa (deessa de la mitologia grega). A l’inclinar el bitllet, la finestra també mostra línies multicolor al voltant del número que indica el valor del bitllet. Al revers, la finestra mostra números multicolor que indiquen el valor del bitllet.
  2. Holograma amb retrat: girant el bitllet, la banda platejada situada al costat dret mostra el valor del bitllet i el símbol “€”.
  3. Número verd maragda: si girem el bitllet, el número brillant situat a la cantonada inferior esquerra de l’anvers produeix un reflex metàl·lic que es desplaça verticalment. El número canvia del color verd maragda al blau fosc.
  4. Marca d’aigua amb retrat: mirant el bitllet a contraclaror, pot apreciar-se una imatge difusa que mostra el valor del bitllet i el motiu principal. Com a novetat, també pot apreciar-se un retrat d’Europa.
  5. Impressió en relleu: al tacte, es pot apreciar el relleu a la imatge principal, a les lletres i a la xifra gran que indica el valor del bitllet. Com a novetat, a l’anvers hi ha una sèrie de línies curtes en relleu a les vores esquerra i dreta.
  6. Fil de seguretat: un altre cop a contraclaror, es pot veure el fil de seguretat com una banda fosca i el valor del bitllet en caràcters blancs de mida reduïda. Amb els nous bitllets, a més, en aquest fil també es pot apreciar el símbol “€” (en els de la primera sèrie apareixia la paraula “EURO”).

Aquest nou bitllet de 50 € ha estat presentat el juliol i començarà a circular per tota la zona euro a partir del 4 d’abril de 2017. Aquest avenç s’emmarca dins dels esforços constants que s’estan duent a terme per fer que els bitllets d’euro siguin més segurs i compta amb el suport dels bancs centrals de l’eurosistema (entre els quals hi ha el Banc d’Espanya), que són responsables de salvaguardar la seguretat dels bitllets millorant-ne els elements de seguretat.

Per acabar, et deixem algunes curiositats del nou “bitllet taronja” i de la sèrie Europa que potser no coneixies. Sabies que…

  • Reinhold Gerstetter ha estat el dissenyador seleccionat per actualitzar el disseny dels nous bitllets, que ara inclou els països que han integrat la UE des de 2002 (inclou, per exemple, Malta i Xipre al mapa d’Europa).
  • El programa de col·laboració del nou bitllet de 50 es va iniciar el 15 de juny de 2016 en un seminari de l’eurosistema que es va celebrar a la seu del Banc d’Espanya a Madrid i en què van participar més de 500 socis col·laboradors del sector a tota Europa.
  • El programa ofereix als fabricants, proveïdors, clients i usuaris una àmplia gamma d’eines i materials educatius, la majoria disponibles en les llengües oficials de la UE.
  • Els bitllets de 50 € de la primera sèrie se seguiran emetent juntament amb els de la nova sèrie fins a esgotar stocks, per la qual cosa els bitllets de totes dues sèries circularan en paral·lel.
  • Després del bitllet de 50 €, la sèrie Europa té previst incloure els nous bitllets de 100 i 200 euros al voltant de l’any 2018, però no inclourà el bitllet de 500 €.

Si vols saber-ne més, en el seu dia també vam explicar com descubrir si un bitllet és fals.

Accepto les condicions d'ús.