SOSTENIBILITAT

Promoure millors pràctiques mediambientals i sostenibles, l’objectiu de la UNEP FI

Temps de Lectura: 5 minutos

Promoure millors pràctiques mediambientals i sostenibles, l’objectiu de la UNEP FI
Avatar

CaixaBank

24 Juliol, 2018


El canvi climàtic és un dels problemes ambientals en el punt de mira de gran part de la població. L’escalfament global amenaça els ecosistemes mundials i posa en risc el desenvolupament sostenible i el benestar de les generacions futures. Hi ha nombroses iniciatives i organitzacions que s’han posat en marxa des de diversos sectors per conscienciar i minimitzar l’impacte que pot tenir l’escalfament global sobre el planeta.

En el sector financer també es promouen iniciatives per lluitar contra aquesta problemàtica. A CaixaBank sabem que tota ajuda és bona, i per això hem volgut posar-hi el nostre granet de sorra unint-nos a la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI, per les seves sigles en anglès).

Es tracta d’una aliança mundial creada el 1992 que promou l’Organització de les Nacions Unides (ONU) en col·laboració amb diverses institucions financeres i que duu a terme diversos programes de formació i d’investigació per promoure les millors pràctiques mediambientals i sostenibles en tots els àmbits de l’operativa financera en l’àmbit internacional. Més de 200 institucions financeres són signatàries de les Declaracions de la UNEP FI, enfocades a promoure la unió entre el medi ambient, la sostenibilitat i el sector financer.

La Declaració de Compromís de la UNEP FI

La UNEP FI consta d’una Declaració de compromís per part de les institucions financeres sobre el desenvolupament sostenible, que és la columna vertebral d’aquesta iniciativa i que han de signar les entitats bancàries. En acceptar la Declaració, aquestes institucions reconeixen públicament la importància del seu paper per aconseguir que la nostra economia i el nostre estil de vida siguin sostenibles. A més, els signataris també es comprometen a integrar consideracions ambientals i socials en tots els nivells de la seva entitat i de les seves operacions.

Aquesta declaració consta de 3 objectius principals:

  • Compromís amb el desenvolupament sostenible, considerat un aspecte fonamental per a una gestió empresarial sòlida. La UNEP FI considera que el sector financer pot contribuir al desenvolupament sostenible gràcies a la interacció amb altres sectors econòmics i amb els consumidors, i a través de les seves pròpies activitats de finançament, inversió i comercialització.
  • Gestió de la sostenibilitat. D’aquesta manera, es treballa per integrar consideracions ambientals i socials en les operacions i decisions comercials a tots els mercats. És una bona forma d’anticipar i prevenir els impactes negatius en el medi ambient i la societat.
  • Consciència pública i comunicació. La UNEP FI recomana que les institucions financeres executin i publiquin una declaració de la seva política de sostenibilitat i informes periòdicament sobre els passos que han fet per promoure programes ambientals i socials en les seves operacions.

100% compromesos amb la sostenibilitat

CaixaBank està molt compromesa amb la sostenibilitat, el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Des de 2012, CaixaBank ocupa la presidència de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, una iniciativa voluntària de responsabilitat social empresarial que treballa per afavorir la sostenibilitat a partir de 10 principis universals de conducta i acció basats en els drets humans, laborals, mediambientals i la lluita contra la corrupció.

A més, CaixaBank ha implantat mesures per tal de reduir l’impacte ambiental de la seva activitat. Com per exemple, la reducció del consum de paper mitjançant la promoció del suport digital, l’ús de paper reciclat, l’ús de LED per a la il·luminació de les oficines…

La cura del medi ambient i la sostenibilitat del planeta són qüestions molt importants per a CaixaBank. Per això fa més de deu anys que financem projectes relacionats amb la cura del medi ambient. Per exemple, el 2017 CaixaBank va finançar amb 929 milions d’euros projectes d’energies renovables, va concedir 6,7 milions d’euros en ecoPréstecs i ecoMicrocrèdits per comprar vehicles i electrodomèstics eficients, va obtenir 11,1 milions d’euros de volum del MicroBank Fons Ecològic, que inverteix en fons ecològicament responsables, i va participar en la col·locació de bons verds per a la inversió en actius sostenibles amb 2.050 milions d’euros.

Finalment, cal destacar que un dels cinc eixos principals d’acció del Pla de Banca Socialment Responsable de CaixaBank és el medi ambient. A més, l’any passat, CaixaBank va renovar, per quart any consecutiu, la seva inclusió a l’índex Climate a List per la seva lluita contra el canvi climàtic, un rànquing de l’organització sense ànim de lucre CDP, que s’encarrega d’examinar milers d’entitats en la seva lluita contra el canvi climàtic. Així, doncs, des de CaixaBank continuarem treballant per reduir l’impacte ambiental i fomentar la sostenibilitat.

Accepto les condicions d'ús.