5 d’octubre. Dia de l’Educació Financera
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
05 Octubre, 2015
Avui és un gran dia. Es tracta de la primera jornada del Dia de l’Educació Financera. A partir d’ara, cada primer dilluns d’octubre se celebrarà aquesta efemèride que té com a objectiu fomentar la cultura financera a Espanya.
Així ho va anunciar el Banc d’Espanya, qui juntament amb els col·laboradors del Pla d’Educació Financera (PEF), pretén “difondre entre l’opinió pública i el sistema educatiu la importància de la planificació financera, l’estalvi i l’accés a la informació com a bases de la presa de decisions econòmiques en totes les etapes de la vida, des de la joventut fins a la jubilació”.
I per què ara? Des de l’nici de la crisi econòmica el 2008, aprendre conceptes financers bàsics, educar-se en la cultura de l’estalvi o tenir accés a informació per a la presa de decisions han estat temes que han adquirit major rellevància. A més, segons va revelar un dels informes PISA, Espanya es troba per sota de la mitjana europea en aquesta qüestió. Davant d’aquesta realitat, els promotors del Dia de l’Educació Financera han considerat necessari establir una programació amb múltiples activitats per conscienciar sobre la importància de la correcta gestió de les finances pròpies.
Entre les accions del I Dia de l’Educació Financera, destaca l’obertura d’una línia telefònica gratuïta en què es resoldran els dubtes més habituals de les finances domèstiques (900 54 54 54) o el lliurament dels III Premis Escolars d’Educació Financera entre els més de 25.000 d’estudiants de l’ESO que han tingut accés a aquesta formació en els seus programes docents.
CaixaBank és una de les entitats adherides al PEF i, com a tal, també se suma a les activitats d’aquesta jornada. A través de la plataforma EduCaixa de l’Obra Social ”la Caixa”, organitza una taula rodona al CaixaForum de Barcelona amb el títol de “L’Educació Emprenedora i el Desenvolupament de les Competències Bàsiques”. La jornada s’adreça a docents i estudiants amb l’objectiu de promoure l’activitat emprenedora entre els més joves i fomentar la seva iniciativa, creativitat i capacitat de treball en equip.
Totes les iniciatives que ocorrin en la jornada es podran seguir a través dels hashtags #EducacióFinancera i #5deOctubre.
Educació Financera a totes les edats
Fomentar la cultura financera és una responsabilitat que s’ha de tenir en compte cada dia de l’any i en qualsevol moment de la vida. Per això, CaixaBank posa a disposició de la societat recursos adaptats a les diferents edats per contribuir a la penetració social de les finances:
- Per als més petits: inculcar el valor del diners als nens i nenes és una cosa fonamental per a la seva educació. I si s’ho passen bé, encara millor. Per exemple, hem dissenyat jocs interactius com la Súper Guardiola, on podran planificar els seus diners o millorar les seves habilitats matemàtiques de forma divertida. Si vols saber més sobre aquests recursos, visita el nostre últim post sobre educació financera per als més petits.
- Per als joves: la joventut és potser l’etapa clau per al desenvolupament d’una bona cultura financera. Per això, compartim amb els joves nocions teòriques d’economia, d’ètica o d’emprenedoria a través de la plataforma EduCaixa. Des de com fer un elevator pitch fins a com construir el teu discurs de forma eficaç; l’amplitud d’aquests recursos és d’allò més variada. També es porta a terme el projecte Joves Emprenedors, una proposta educativa pensada per a alumnes de secundària i batxillerat que té l’objectiu de despertar les habilitats emprenedores i potenciar la formació en finances.
- Per als adults: en aquesta secció t’oferim coneixements econòmics per aplicar en la teva vida diària, recursos per conscienciar de la importància de la despesa o, per als més atrevits, formació on-line en mercats financers i economia a través de la plataforma Aula. D’altra banda, a través del Programa d’Emprenedoria Social, s’ofereix assessorament financer, tutela i acompanyament a les persones que vulguin emprendre un nou negoci.
MicroBank, el banc social de ”la Caixa”, també s’implica directament a través del programa Educació Financera, una iniciativa que ja ha impartit més de 50 tallers i que arribaran al centenar a finals d’any. Aquesta acció es porta a terme a través dels Voluntaris de ”la Caixa” i la col·laboració de 32 entitats, per la qual cosa s’aconsegueix arribar a més de 1.500 persones de tot el territori espanyol.
Els assistents reben una formació financera bàsica, que comprèn aspectes com la creació i gestió d’un pressupost familiar, el foment de l’estalvi, el sobreendeutament o les nocions econòmiques més elementals. De cara al 2016, s’intensificaran els esforços per arribar fins a les 4.000 persones participants en els cursos.
Per a saber-ne més, descobreix els continguts relacionats amb l’educació financera al nostre blog.
Comentaris