Les vacances d’estiu permeten als més petits disposar de més temps per a les activitats que no han tingut l’oportunitat de desenvolupar durant el curs escolar.
No només s’obre un ventall d’accions a l’aire lliure o per reforçar coneixements adquirits, sinó també la possibilitat de fer-ho acompanyats d’aquell familiar amb qui compartir el seu temps.
La sostenibilitat és una d’aquestes assignatures pendents que val la pena no perdre de vista, ja que és una de les claus del nostre futur. Per això, hem recopilat tres activitats sostenibles per compartir amb nens durant aquestes vacances.
Ja hem abordat com cultivar un hort urbà. Cultivar els nostres propis aliments és per als més petits un aprenentatge en la constància i la recompensa de l’esforç.
També us hem explicat com es pot elaborar compost. Si disposem de prou terreny, cal triar un racó apartat, a l’ombra i pla. Podem adquirir un compostador o fabricar-ne un nosaltres aprofitant elements com caixes de fusta de fruita o palets. La part inferior no ha d’estar en contacte amb el sòl i a la primera capa s’hi ha de posar terra, branques seques o serradures.
Per obtenir el compostatge, s’han d’anar emmagatzemant residus orgànics com peles de fruita o verdura, pòsits de cafè i closques d’ou. La recomanació principal perquè les restes no es podreixin és alternar capes de residus humits amb residus secs. Es recomana regar el compostador de tant en tant, sense que s’entolli. A poc a poc, els més petits descobriran que les deixalles orgàniques tenen una nova vida alimentant altres plantes.
Aprofitar al màxim els nostres recursos és una altra de les lliçons de sostenibilitat que ens poden ser més útils en el futur. Per això, cal aprendre a identificar l’oportunitat per reutilitzar el que no pensàvem que pogués tenir una utilitat més enllà del seu ús habitual. Fabricar sabons reciclant restes de sabons que no utilitzem és una altra activitat per compartir aquest estiu amb els nens.
Per fer-ho, necessitem restes de pastilles de sabó de mà que ja no fem servir. Les emmagatzemem en un recipient de vidre. S’hi afegeix alguna crema de textura lleugera i es posa al bany maria sense tapar. Un cop sabons i crema s’hagin fos i barrejat, s’ha d’abocar la barreja en un motlle.
La recomanació és utilitzar motlles flexibles, com els de cuina de silicona o glaçoneres. S’ha de deixar refredar i reposar abans de desemmotllar.
Amb aquesta activitat, ajudem els nens a entendre l’economia circular i incidim en la seva capacitat de crear a partir de la reutilització de recursos.
La dieta dels més petits no només és important per a la seva salut, sinó que també és un àmbit en què cal tenir en compte la sostenibilitat. Per això, és una lliçó de vida aprendre a menjar bé i aquest estiu és un moment perfecte per anar al mercat a seleccionar productes i després cuinar-los de la manera més sostenible possible.
Durant la visita al mercat, podrem ajudar a identificar els productes de temporada, entendre què és quilòmetre zero i triar els que compleixin els criteris. Podem proposar un menú amb un gaspatxo ben fresc, una deliciosa mussaca i, per postres, uns polos de meló.
La nostra llista de la compra al mercat inclourà tomàquets, pebrot verd, all i cogombre per al gaspatxo; albergínies, tomàquet i ceba (a més de carn picada); i per als polos, meló.
Pelar mig quilo de tomàquets i mig cogombre. Posar-ho a la batedora amb un gra d’all, mig pebrot verd, una llesca de pa remullada, 100 ml d’oli d’oliva, 3 cullerades de vinagre de vi i sal, i batre.
Tallar mig quilo d’albergínies en làmines, salpebrar i deixar reposar. Fregir-les i retirar-les del foc. Pelar i trossejar una ceba. Sofregir-la en una cullerada d’oli. Afegir-hi 400 grams de carn picada (pot ser de xai, vedella, pollastre, gall dindi, porc, conill…). Incorporar-hi un tomàquet pelat i trossejat. Afegir-hi mig got de vi blanc, sal i pebre. En paral·lel, preparem la beixamel.
Untar un motlle amb mantega i empolvorar-lo amb pa ratllat. S’hi posen les làmines d’albergínia fregides. Tot seguit s’hi aboca una capa del sofregit de carn. Novament, una altra capa de làmines d’albergínia. Cobrir amb la beixamel i coronar amb formatge ratllat. Fornejar mitja hora a 180 ºC.
Bat mig quilo de meló i un iogurt natural i posa la barreja en motlles de polo. Deixa-ho refredar al congelador.
Gaudeix de l’estiu amb els més petits fent aquestes activitats amb el focus en la sostenibilitat.