SOSTENIBILITAT

Cuina d’aprofitament: 5 claus per reduir el malbaratament

Temps de Lectura: 5 minutos

Cuina d’aprofitament: 5 claus per reduir el malbaratament
Avatar

CaixaBank

21 Desembre, 2021


Reduir el malbaratament alimentari a la cuina és indispensable per minimitzar el nostre impacte ambiental. A més, ve bé per a la butxaca, ja que aquesta mena d’hàbits poden comportar un estalvi gens menyspreable.

El 2020, la taxa de malbaratament alimentari va ser de prop del 4,3 % dels aliments, és a dir, uns 31 kg per persona i any, segons dades del Ministeri d’Agricultura. I tu, què fas per reduir el malbaratament alimentari? T’oferim cinc consells basats en la cuina d’aprofitament que també t’ajudaran a estalviar en el cistell de la compra.

En què consisteix la cuina d'aprofitament?

La cuina d’aprofitament és una modalitat de preparació culinària que intenta reduir el malbaratament tant com sigui possible. Algunes persones ho defineixen com allò que feien les nostres àvies, mentre que altres van més enllà dels plats tradicionals i optimitzen la compra per a l’aprofitament.

És una filosofia de vida basada en hàbits que pretenen aprofitar les restes de menjar. Quan es parla de restes de menjar, no es refereix a aliments en mal estat i que convé llençar al contenidor d’orgànic, sinó a aquelles sobres derivades de cuinar que es podrien convertir en un altre plat.

La cuina d’aprofitament té un efecte positiu en diversos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’ONU per assegurar un futur pròsper per a tots. Entre aquests hi ha la fi de la pobresa (núm. 1), perquè permet estalviar o gastar menys; fam zero (núm. 2), perquè cada aliment que no compres evita que el seu preu pugi, o acció pel clima (núm. 13), ja que s’evita el cultiu d’una cosa que acaba a les escombraries.

Aquests cinc consells t’ajudaran a reduir el malbaratament alimentari a la teva cuina.

1. Planificar els menús
Fer un calendari d’àpats setmanal o mensual és una eina molt útil a l’hora de reduir el malbaratament alimentari. Si, a més, som conscients de la quantitat que necessitem, podrem fer un calendari més detallat indicant els grams de menjar i els ingredients de cada plat.

Això, a part d’ajudar-nos a aconseguir una dieta saludable, serà de molta ajuda a l’hora de fer la compra i evitarà que comprem en excés. Juntament amb l’estalvi que suposa ajustar quantitats, guanyarem consciència del que mengem i reduirem la nostra petjada ambiental. Hi ha fins i tot aplicacions que ens suggereixen receptes saludables amb el que tinguem a la nevera per reduir el malbaratament.

2. Brous casolans amb restes de menjar
Les restes de pollastre, de peix o de carbassó, entre molts altres aliments, es poden coure per elaborar un brou casolà que guardarem al congelador. Amb aquests brous es poden preparar sopes, purés o salses de tota mena. Com que també es poden descongelar al microones i coure’ls amb pasta, verdura o carn en qüestió de deu minuts en una olla de pressió, suposen un recurs molt útil.

3. Farciments, un clàssic per aprofitar les sobres
Les croquetes, a banda de ser tradicionals a bona part de la nostra geografia, són una bona solució per aprofitar restes. Tant si són de minestra, de carn (pernil, pollastre, perdiu, be), de verdura (mongetes, coliflor, carbassó, espinacs, tomàquet, bròquil) o de peix (lluç, tonyina, salmó, rap), podem elaborar croquetes de varietats delicioses.

Però no només existeixen les croquetes, sinó que hi ha altres alternatives, com els pastissos de carn o verdures, les lasanyes o les mandonguilles, que també permeten aprofitar els productes que han sobrat i fer elaboracions totalment diferents.

4. Amanides d’aprofitament
Les amanides són un plat comodí, ja que accepten un gran nombre d’ingredients. Algunes modalitats, com l’amanida Cèsar (amb fulles d’enciam i pollastre fregit), són mundialment conegudes i fàcils de preparar a casa.

Les restes de peix blanc queden molt bé amb amanides de tomàquet i ceba. I les carns vermelles es poden aprofitar en forma de daus en algunes amanides o en forma de broquetes amb verdures.

5. Ropa vieja i fregits, però sense abusar-ne
Els fregits no són una opció gaire saludable, però poden ser un bon recurs si sobra alguna cosa de menjar. En aquest apartat, la ropa vieja és una elaboració que permet donar una segona vida a les restes de potatge i altres plats d’olla. La recepta bàsica consisteix a cuinar a foc lent (o fregir, segons els gustos) restes de carn, verdures i llegums.

Ara ja has vist que reduir el malbaratament a casa és possible gràcies a la cuina d’aprofitament, també anomenada cuina de guerrilla per la seva capacitat per fer molt amb poc. Forma part d’una sèrie d’hàbits que ens poden ajudar a estalviar a la llar i millorar tant la nostra economia familiar com el nostre impacte sobre el medi ambient.

Accepto les condicions d'ús.