ECONOMIA

Anàlisi tècnica borsària per a principiants

Temps de Lectura: 5 minutos

Anàlisi tècnica borsària per a principiants
Avatar

CaixaBank

26 Gener, 2022


Segur que alguna vegada t’has plantejat invertir en un determinat actiu, però t’has fet enrere per por a no saber interpretar els senyals que et dona el mercat.

Si ets principiant en la borsa, l’anàlisi tècnica et pot ajudar a detectar tendències i a anar una mica més segur a l’hora de concretar les teves inversions.

L’anàlisi tècnica estudia com evoluciona la cotització d’un determinat actiu a través de gràfics i indicadors centrats en el seu preu. Es basa en els principis de l’acció del mercat ho descompta tot, els preus es mouen per tendències i la història es repeteix, afirmacions que permetran detectar patrons.

S’hi poden distingir tres tipus d’anàlisi:

Anàlisi xartista: reconeixement i anàlisi de les figures que descriuen els preus i que permeten determinar tendències.
Anàlisi quantitativa: anàlisi d’una sèrie numèrica de dades mitjançant indicadors matemàtics i estadístics.
Sistemes experts: disseny i optimització de sistemes de trading automàtics. Prenen decisions d’inversió en funció de les anàlisis xartistes o els patrons que es veuen en l’anàlisi tècnica.

Conceptes clau

A l’hora d’enfrontar-se a l’anàlisi tècnica, és important conèixer tres conceptes clau i tenir sempre present que, com més volum de negociació, més possibilitats hi ha que la tendència es consolidi:

Tendència: és la direcció que segueixen els preus. És un concepte essencial per a l’anàlisi gràfica. Hi ha tendències alcistes, en què els màxims i mínims són ascendents, i tendències baixistes, en què els màxims i els mínims són descendents. Dins una tendència, dos mínims o dos màxims es consideren tendència temptativa. Quan apareix un tercer màxim o mínim, es confirmarà la línia de tendència.
Suport: punts en què el preu freqüentment rebota.
Resistència: sostre que el preu no aconsegueix superar.

Amb aquestes nocions bàsiques, segur que ja pots entendre algunes notícies que apareixen a la premsa, especialment centrades en l’anàlisi xartista, que t’ajudaran a saber quin rumb prenen les accions d’aquella companyia per la qual t’agradaria apostar. Vegem-ne alguns exemples.

• “Las acciones de Telefónica amenazan con una figura de hombro-cabeza-hombro” Font: Invertia

La figura espatlla-cap-espatlla descriu la trajectòria d’una acció el preu de la qual ha marcat tres màxims: un central elevat (cap) i dos més a banda i banda una mica inferiors (espatlles). Sol ser una figura de canvi de tendència en què es parteix d’una alcista que canvia a baixista. És la figura més important per fiabilitat.

Anàlisi tècnica borsària per a principiants

Ferrovial, ante un doble techo. ¿Cuáles son sus próximos objetivos?
Font: Estrategias de inversión

La figura del doble sostre apareix quan a la tendència s’observen dos màxims consecutius en el mateix nivell de preus separats per un o dos mínims de preus considerables. És una figura de canvi de tendència, d’alcista a baixista.

Anàlisi tècnica borsària per a principiants

 • “Por encima de los máximos de octubre, ACS confirmará un prometedor doble suelo
El doble sòl es distingeix quan sorgeixen dos o tres mínims consecutius en el mateix nivell de preus separats per un o dos màxims de preus considerables. Es dona quan la tendència és baixista i canvia a una alcista.

Anàlisi tècnica borsària per a principiants

En aquest post t’hem donat les nocions més bàsiques de l’anàlisi tècnica, però si vols aprofundir-hi una mica més, pots veure aquest vídeo d‘Aula d’Accionistes en què el director de l’Institut BME, Enrique Castellanos, t’ajudarà a ampliar els coneixements.

Accepto les condicions d'ús.