ECONOMIA

Tens un tresor ocult a casa? Els 7 articles vintage més buscats

Temps de Lectura: 5 minuts

Tens un tresor ocult a casa? Els 7 articles vintage més buscats
Avatar

CaixaBank

14 Febrer, 2023


Si estàs pensant a reorganitzar el traster o els teus pares han decidit que és hora que t’emportis de casa seva els teus records de la infància, ull! Revisa bé què hi guardes, perquè podries vendre-ho per més diners dels que et penses.

Et presentem set tresors que tots vam tenir els anys 90 i que ara poden valer una fortuna.

1. VHS

Des de la col·lecció de clàssics Disney fins als Goonies, els diumenges de crispetes i pel·li estaven gravats en VHS. T’ha entrat la nostàlgia? Doncs no ets l’únic, i és que últimament el mercat de la nostàlgia està facturant molts milers d’euros.

Tant és així que per un VHS d’El rei lleó del 1992, usat, es demanen 1.500 € a eBay. Si volem una primera edició, ens hem de preparar per pagar l’escandalosa quantitat de 15.000 €. Sorprès? Doncs no és la cinta més cara.

El clàssic de Disney Blancaneu, amb el qual la productora va passar al llargmetratge i que ha estat considerat una meravella de l’animació, es pot aconseguir pel mòdic preu de 19.000 dòlars (poc més de 17.000 €). I per 69.185 € pots aconseguir aquesta edició Black Diamond d’Aladdin.

Tal com pots veure, els clàssics Disney són un gran reclam per a nostàlgics. Entre aquests, La bella i la bèstia , que es ven per més de 188.000 €.

I això no és tot, perquè, si a més d’un clàssic, resulta que tens una edició estranya, podria valer fins i tot més, com aquesta edició d’A Tale of Two Critters, amb un preu que puja gairebé al milió d’euros.

2. Vinils

La venda de vinils s’ha disparat aquest últim any. Aquesta relíquia històrica, que està a punt de complir el seu centenari, s’ha tornat a posar de moda (potser en contraposició a l’univers digital i en streaming a què es veu abocada la música). Si vols treure l’esperit jove que portes dins, sempre pots comprar un tocadiscos de segona mà, o un model nou (dels que incorporen bluetooth i es connecten amb la resta de domòtica de la teva llar).

Si no, pots vendre els vinils que estan acumulant pols al traster, però mira bé quins títols hi tens, perquè els podries vendre per un bon pessic.

Si vas ser seguidor de Grease, pot ser que tinguis Xanadu (1980), d’Olivia Newton-John i l’Electric Light Orchestra. La banda sonora d’aquesta pel·lícula, tan desacreditada com estimada, ha recobrat importància després de la mort de l’actriu i cantant, i hi ha qui està disposat a pagar fins a 12.000 euros per aquest vinil.

Les morts solen rellançar les obres que en el seu moment no van tenir gaire èxit. Això també passa quan algun cantant icònic veu reflectida la seva vida a la gran pantalla, com ha estat el cas d’Elvis: el seu disc de vinil Rip It Up (1964) es ven per més d’11.000 €.

Bob Dylan i ABBA també estan entre els artistes més buscats pels col·leccionistes, que poden arribar que cal pagar més de 3.000 euros per les seves obres. Però aquesta llista l’encapçala el mític quartet de Liverpool: una edició estranya dels Beatles pot costar més de 161.000 €, i la primera còpia del seu White Album es va subhastar el 2014 i va arribar als 800.000 €.

3. Videojocs

El camp dels videojocs està adquirint últimament una gran importància: se’n fan estudis; es creen nous formats, com els e-sports, museus i experiències publicitàries, i ja hi ha fins i tot llocs de treball que consisteixen a provar un videojoc concret.

Però, tot i que el destí d’aquest passatemps sembli estar unit al món digital, encara hi ha qui enyora els formats físics, amb les seves caixes originals i les seves instruccions impreses.

A Price Charting pots descobrir si algun dels exemplars que guardes val or, però ja t’avancem que els de Super Mario solen ser els més buscats. Com a mostra, el videojoc més car de la història és una còpia sense obrir de Super Mario Bros, per a NES, que es va vendre per 1,7 milions d’euros.

4. Furby

Si vas créixer els anys 90, segur que tu, el teu germà o el teu cosí, vau tenir la sort que els Reis us portessin aquesta mascota animatrònica. Si encara el guardes a casa, tingues en compte que hi ha qui està disposat a pagar-ne centenars d’euros.

Els més buscats són els originals, de Tiger Electronics, abans que Hasbro els comercialitzés. Aquesta primera generació es va llançar al mercat el 1998, així que, si el teu és de finals del segle passat, pot arribar a costar força més, com aquest Furby original del 1998 , que es va vendre fa quatre anys per més de 4.100 €.

5. Joguines del Happy Meal

Quin nen no ha volgut descobrir la sorpresa que incloïa el seu Happy Meal? Aquest menú infantil, ideat els anys 70 a Guatemala, es va popularitzar entre els més petits perquè portava un regal sorpresa a l’interior.

Yolanda Fernández de Cofiño va ser la creadora original d’aquest menú; quan es va adonar que els nens tenien problemes per acabar-se el menjar, va decidir dissenyar-los un menú a mida, més petit i econòmic i amb una joguina a l’interior. Havia nascut la «caixeta feliç». La idea va ser un èxit, del qual es van fer ressò la resta de franquícies internacionals, i des de llavors els nens que van a McDonald’s es deleixen per descobrir quina sorpresa amaga la seva caixeta.

Doncs bé, tots aquells dies a la cadena de menjar ràpid podrien suposar un ingrés extra inesperat: les joguines més antigues, sobretot si tens la col·lecció sencera, són molt buscades pels col·leccionistes.

6. Harry Potter

Segur que J. K. Rowling no s’esperava gens l’èxit que han tingut les aventures del seu jove mag. Harry Potter va guanyar una enorme popularitat amb les seves novel·les juvenils, però encara més quan Warner Bros. va aconseguir els drets per portar-les a la gran pantalla.

El primer llibre de la saga es va publicar el 1997 (al Regne Unit; a Espanya no ho va fer fins al 1999), però en aquests 25 anys no ha perdut gens de vigència i encara avui hi ha legions de seguidors que van als seus esdeveniments i compren el seu marxandatge.

Gairebé qualsevol cosa que posi el seu nom al costat del de «L’escollit» té moltes possibilitats de vendre’s bé, però la palma se l’endú aquesta primera edició de Harry Potter i la pedra filosofal en anglès, amb un preu que supera els 25.000 €.

7. Game Boy

Abans que tinguéssim mòbils, Nintendo va revolucionar la diversió portàtil amb la Game Boy. Tant si eres de la clàssica (aquest maó gris amb el qual podies pavimentar la vorera) com si preferies la Color (verda aigua, rosa fúcsia, groga…), aquesta videoconsola va ser un annex a les mans dels nens de finals del segle XX.

Si encara la guardes a casa i no la fas servir, busca-la, perquè els seus jocs es poden vendre per centenars d’euros. Perquè te’n facis una idea, el Pokémon blau ha arribat als 417,49 € i la versió Crystal ha arribat fins als 670€. Però, a més dels jocs, una Game Boy original del 1990, nova a la seva caixa, pot costar 2.000 € i una Game Boy Color, versió dels EUA, a la seva caixa segellada, costa l’escandalosa quantitat de 8.999,95 €.

Accepto les condicions d'ús.