SOSTENIBILITAT

CaixaForum Saragossa obre les portes

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

27 Juny, 2014


L’Obra Social “la Caixa inaugura a la capital aragonesa el seu setè centre cultural i social, el primer de nova construcció. L’entitat compta amb una xarxa de centres CaixaForum (Madrid, Barcelona, Palma, Girona, Tarragona i Lleida), als quals se suma des d’avui Saragossa i, en un futur pròxim, Sevilla.

L’equipament, obra de l’arquitecta catalana Carme Pinós, obrirà demà les portes al públic.

2008-2014: CaixaForum Saragossa es converteix en una realitat

CaixaForum Saragossa està ubicat a pocs metres de l’Aljaferia, seu de les Corts; l’edifici Pignatelli, seu de la Diputació General d’Aragó, i l’Instituto Aragonés de Arte y Cultura Contemporáneos Pablo Serrano, entre altres equipaments.

La parcel·la inclou una àrea de 9.500 metres quadrats, que conté tant el solar on s’alça l’edifici com l’entorn, una zona que ha estat urbanitzada i enjardinada per permetre l’accés des de l’estació de rodalies d’El Portillo. La superfície total construïda supera els 7.000 metres quadrats, dels quals 5.980 són útils

Cronologia del centre CaixaForum Saragossa

Singularitats del projecte

En el seu projecte per a CaixaForum Saragossa, Carme Pinós planteja un edifici «que fa ciutat i que, en habitar-lo, permet que els seus visitants se sentin part d’aquesta». L’edifici projectat per Pinós es desdobla en dues estructures geomètriques elevades molt grans que acullen les sales d’exposicions.

Les dues grans sales d’exposicions (760 i 438 metres quadrats) estan suspeses a diferents nivells, de manera que els visitants poden contemplar la ciutat en desplaçar-se de l’una a l’altra. Dalt de tot, se situen la cafeteria i el restaurant. Gràcies a la diferència de nivells entre les sales, es genera una terrassa amb vistes panoràmiques a la zona de l’Expo’08. La planta baixa és oberta i transparent i acull l’ampli vestíbul d’entrada i la llibreria botiga. Un jardí ubicat a la zona posterior dóna accés directe a l’auditori, amb capacitat per a 252 persones, situat al subsòl. L’equipament es completa amb tres sales polivalents i espai familiar i educatiu CaixaForum Kids.

La visibilitat del formigó estructural és un dels elements més característics de l’edifici, així com altres materials utilitzats, com l’alumini. La «pell» de l’edifici està recoberta per 1.600 xapes perforades d’alumini fetes a Aragó i que permeten situar darrere seu els punts de llum que atorguen aquesta il·luminació blavosa tan característica a l’equipament.

Una altra característica de l’edifici és la seva transparència, tot i l’ús d’elements com l’alumini i el formigó. L’edifici disposa de terrasses, escales exteriors i grans finestrals.

Exposició inaugural

CaixaForum Saragossa acollirà tot tipus d’exposicions d’arts plàstiques, ciència i temàtiques socials, així com activitats per a tots els públics. El centre obre amb una doble exposició inaugural: Plans sensibles i Narratives en la imatge, dues mostres simultànies per apropar l’art contemporani al gran públic de forma didàctica, a partir de la Col·lecció “la Caixa”. Es tracta de seleccions inèdites de treballs d’alguns dels artistes més importants dels últims trenta anys.

  • Plans sensibles (del 28 de juny al 9 de setembre): inclou obres de dues generacions d’artistes espanyols, com Antoni Tàpies, Antonio Saura, Pablo Palazuelo, Manuel Millares, Miquel Barceló, Eduardo Chillida i José Manuel Broto, que es van replantejar conceptes com realitat, representació i abstracció, i es van enfrontar a la gran tradició de la pintura i l’escultura.
  • Narratives en la imatge (del 28 de juny al 10 d’agost): reuneix 16 obres d’artistes com Jeff Wall, Javier Peñafiel, Ignasi Aballí, Sophie Calle, Willie Doherty, Eve Sussman… que mostren les enormes possibilitats que l’art contemporani ha trobat en els suports visuals (la fotografia, el vídeo i les tecnologies digitals)

Jornada de portes obertes

Per celebrar la posada en marxa d’aquest nou equipament, hi haurà jornades de portes obertes fins al diumenge 6 de juliol.

CaixaForum Saragossa també se sumarà demà a la celebració de la Nit en Blanc, obrint les seves exposicions fins a les dues del matí

Coneix CaixaForum Saragossa i segueix-lo a Twitter (#CaixaForumZGZ)

Més informació sobre la inauguració de CaixaForum Saragossa  a la nota de premsa.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari