SOSTENIBILITAT

Claus per combatre la violència contra la dona

Temps de Lectura: 5 minutos

Claus per combatre la violència contra la dona
Avatar

CaixaBank

25 Novembre, 2020


És una xacra amb arrels profundes que cada dia es cobra la vida de gairebé 140 dones a tot el món, segons càlculs de l’ONU. La violència contra la dona és una amenaça que condiciona milions de persones a tot el món. També es tracta d’un problema complex davant el qual no sempre sabem actuar. Tanmateix, tenim al nostre abast múltiples recursos que ens ajuden a reconèixer, prevenir i reaccionar adequadament davant d’aquest desafiament.

A l’origen d’aquest fenomen es troben les profundes desigualtats que encara afecten moltes dones a tot el món. Són aquestes les que porten a moltes víctimes de violència de gènere a normalitzar certs signes que indiquen que una relació acabarà marcada pel maltractament. També el fet de trobar-se en una situació de vulnerabilitat, ja sigui emocional o econòmica, agreuja i cronifica el problema.

Eliminar aquest problema és un dels principals reptes a què s’enfronten països de tot el món. De fet, forma part de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) núm. 5 de l’ONU-Igualtat de gènere-, que té en compte entre les seves metes l’eliminació de totes les formes de violència contra les dones i nenes com una de les claus per construir un món més pròsper i pacífic.

Per aquest motiu, organismes públics i privats posen a disposició de les víctimes, i de la resta de la ciutadania, tota mena d’eines perquè puguin reconèixer i fer front a aquesta xacra de manera eficaç. La prevenció, en aquest sentit, és imprescindible. Així, el Ministeri d’Igualtat ofereix una sèrie de materials i recursos que ajuden a detectar com més aviat millor el problema i a fer els passos necessaris per neutralitzar-lo.

Com detectar la violència contra la dona

El primer pas per eliminar un problema consisteix a detectar-lo, fer-nos conscients de la seva existència per poder actuar i posar-hi fi. En el cas de la violència contra la dona, resulta especialment útil reconèixer els primers signes que indiquen que una relació pot acabar en maltractament.

En aquest sentit, el Ministeri d’Igualtat facilita l’autoavaluació per reconèixer aquests primers símptomes de maltractament. Entre d’altres, reconèixer si la parella o exparella fa sentir inferior, ridiculitza, aïlla, humilia, crida o amenaça la víctima, tant en privat com en públic. També les actituds de control sobre els diners, la manera de vestir, el telèfon mòbil o les xarxes socials, entre altres actituds perjudicials com el menyspreu, o fins i tot la prohibició que la víctima treballi.

Aquest organisme també dedica un apartat específic a les noves formes de violència de gènere que sorgeixen actualment com a conseqüència de l’aparició i desenvolupament de les noves tecnologies. La coneguda com a violència de gènere digital afecta especialment durant l’adolescència i inclou conductes com el ciberassetjament com una manera de limitar la llibertat que, a més, genera dominació i relacions desiguals entre homes i dones.

Entre els signes que apunten a l’existència de violència de gènere digital es troba la interferència en relacions de la parella o exparella amb altres persones a través d’Internet, la censura d’imatges que comparteix a les xarxes socials, obligar a fer l’enviament d’imatges íntimes o l’assetjament i control a través del telèfon mòbil, que inclou l’exigència de geolocalització o de mostrar a l’agressor xats privats amb altres persones, entre altres senyals.

Com actuar davant la violència contra la dona

Davant un problema d’aquesta envergadura, les víctimes no poden estar soles. Si bé és molt important la seva conscienciació perquè actuïn com més aviat millor i també que coneguin els recursos al seu abast, tota la societat ha de col·laborar i actuar per erradicar la violència contra la dona.

Tal com explica el Ministeri d’Igualtat, la violència de gènere s’ha considerat tradicionalment un assumpte privat en què cap persona externa havia d’intervenir. Tanmateix, avui no només es considera un problema social, sinó que es tracta d’un delicte públic. Per aquesta raó, la ciutadania té l’obligació de denunciar-ho a les autoritats.

En aquest sentit, si sent o presencia un acte de violència de gènere, és important trucar al telèfon gratuït 112 com més aviat millor i indicar amb precisió el lloc dels fets perquè les forces de seguretat acudeixin tan aviat com puguin.

Igualtat, la base per eliminar el problema

Promoure la igualtat entre homes i dones és la millor manera de prevenir que la violència de gènere continuï estenent-se a la societat. En aquest sentit, les empreses tenen molt a aportar, ja que l’àmbit laboral és un dels que reflecteixen les desigualtats de gènere de manera més evident. Per aquesta raó, s’han posat en marxa algunes iniciatives que contribueixen a visibilitzar aquelles empreses compromeses amb aquest objectiu i a compartir bones pràctiques en igualtat d’oportunitats.

Una d’aquestes iniciatives és la Xarxa d’Empreses DIE promoguda per l’Institut de la Dona, de la qual forma part CaixaBank des d’aquest mateix any. Les companyies que en formen part comparteixen coneixements en la matèria a través de jornades tècniques, grups de treball temàtics i estudis ad hoc. També posen en comú les seves experiències i bones pràctiques en aquest sentit, amb unes altres organitzacions i la societat en general. Les 160 empreses de la Xarxa DIE compten, a més, amb el distintiu “Igualtat a l’Empresa”.

Erradicar la violència de gènere és una tasca complexa que requereix una reacció a l’altura. Només s’aconseguirà amb la conscienciació i un esforç conjunt per impulsar una igualtat real entre homes i dones.

Accepto les condicions d'ús.