SOSTENIBILITAT

Estalvia aigua a casa en temps de sequera

Temps de Lectura: 3 minuts

Estalvia aigua a casa en temps de sequera
Avatar

CaixaBank

01 Agost, 2023


El canvi climàtic s’està deixant notar aquest estiu, també als nostres embassaments. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic apunta que el 34,8 % del territori peninsular es troba en situació de sequera prolongada. Al seu torn, l’Observatori Europeu de la Sequera no dubta a assenyalar Espanya com el país més afectat del nostre entorn per la falta d’aigua.

Per pal·liar els efectes d’aquest fenomen, podem posar en pràctica una sèrie de mesures que ens permetran estalviar aigua.

La cambra de bany: dutxes curtes i vigilància de les aixetes

És una de les estances de la casa on més despesa d’aigua fem. Per això, hem de ser especialment curosos per evitar malbaratar l’aigua.

Un dels consells habituals és evitar banyar-se i substituir la banyera per la dutxa, ja que es redueix el volum d’aigua que acostumem a utilitzar.

Hi ha multitud de mètodes per reduir el consum d’aigua a la dutxa, des de dispositius que en redueixen el cabal, aerificadors, fins a ruixadors eficients que en limiten el consum. Els ruixadors de dutxa eficients consumeixen entre 6 i 7 litres d’aigua per minut, davant dels 12-15 litres dels tradicionals, calcula el MITECO.

Limitar el temps de la dutxa també és un altre dels consells per evitar el malbaratament d’aigua. En aquest punt, els rellotges, en diversos models i formats, ens ajuden a cronometrar les dutxes, que, idealment, haurien de tenir una durada mitjana aproximada d’entre 4 i 5 minuts.

Un altre consell habitual és tancar les aixetes mentre fem qualsevol acció que no necessiti aigua en aquell mateix moment, per exemple, quan ens ensabonem a la dutxa, quan ens afaitem o quan ens raspallem les dents.

Fins i tot, per aprofitar l’aigua freda quan esperem que surti l’aigua calenta, es pot utilitzar qualsevol dispositiu que reculli l’aigua per aprofitar-la en altres activitats (regar les plantes, fregar el terra).

Finalment, se suggereix comptar amb cisternes amb doble polsador, i optar per la descàrrega reduïda llevat que es necessiti molta aigua, i evitar tirar coses al vàter: molt millor a la paperera.

A la cuina, tria electrodomèstics eficients i de baix consum

La cuina és un altre lloc de la casa on s’utilitza aigua sovint. És el moment de parlar de l’eficiència dels nostres electrodomèstics: cerca sempre els que tinguin la millor qualificació en el seu etiquetatge.

Una altra característica que has de tenir en compte és que siguin de baix consum.

  • Rentadora: es calcula que el consum d’aigua per a una capacitat de càrrega de 7 kg de roba és de 42 a 62 litres, mentre que a les rentadores de 5 kg de càrrega els correspon un consum d’entre 39 i 52 litres. Per això, es recomana triar models de consum aproximats de 44 litres per a càrregues de 5 quilos i de 47 litres per a càrregues de 7 quilos. A les instruccions del fabricant podràs comparar consums i rendiments: selecciona sempre els programes que fan servir menys aigua.
  • Rentaplats: els models per a 12-13 serveis incorren en un consum que oscil·la entre 6,5 litres i els 18 litres, per la qual cosa, el més recomanable és triar models amb un consum de 10 litres. Recorda que sempre es pot rentar a mà si són quantitats petites de peces de cristalleria, coberteria i vaixella, així com estris de cuina o recipients. Es recomana utilitzar un cossi petit o una de les piques plens d’aigua per ensabonar els elements i, a continuació, utilitzar-ne un altre per esbandir-los.

Els productes que utilitzis per a la neteja no han de contenir fosfats, ja que són responsables del sobrecreixement d’algues en entorns fluvials, cosa que afecta negativament el medi ambient.

Una altra recomanació té a veure amb els abocaments d’oli al desguàs: no ho has de fer. El convenient és que acumulis l’oli usat en un recipient que, ben tancat, dipositis en un lloc habilitat per recollir-lo, tractar-lo i reciclar-lo, com, per exemple, el punt net. Informa-te’n al teu municipi.

L’ús de sistemes de reducció de cabal també es pot aplicar a l’aixeta de la cuina.

Ull amb les fuites

Moltes de les fuites de la llar són imperceptibles, fins que s’agreugen i donen la cara. Però hi ha mètodes per descobrir si la lampisteria de casa alberga alguna fuita i, així, evitar el malbaratament que comporten aquest tipus d’avaries.

Una manera de detectar una fuita és controlar el comptador de consum d’aigua: apuntar el consum que marca en un moment donat i romandre un temps sense consumir aigua (per exemple, durant la nit) per tornar a consultar el comptador.

Si els números no varien, és que el comptador no ha corregut i no hi ha fuita. Si, en canvi, el comptador marca més consum, has de revisar la instal·lació, perquè aquest consum correspon a una fuita.

Cal parar especial atenció al vàter, ja que és un element propens a les fuites. Per detectar-les, pots utilitzar un producte que tenyeixi l’aigua perquè marqui per on s’escapa.

L’òptim manteniment de la lampisteria de la llar és una garantia per evitar les fuites. Assegura’t que les juntes dels electrodomèstics estan en bon estat i que les aixetes tanquen correctament, sense degotar. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, “una aixeta que degota perd al voltant de 30 litres d’aigua cada dia”.

Finalment, si saps que passaràs uns quants dies fora de casa, recorda tancar la clau de pas per evitar algun ensurt.

Atenció amb el reg al jardí

Si tens jardí i vols estalviar aigua, pots plantar espècies resistents que requereixin poc reg o substituir la gespa per altres alternatives (espècies que requereixin menys aigua o plantes entapissants). Una altra estratègia és utilitzar recobriments, materials naturals que protegeixen el sòl i ajuden a conservar la humitat.

Respecte al reg, s’aconsella optar per sistemes per degoteig, que utilitzen entre la meitat i la quarta part de l’aigua que s’usa en el reg amb aspersors. També pots posar-hi col·lectors que recullen l’aigua de pluja i aprofitar-la per regar: des d’una infraestructura al terrat fins a col·locar recipients per terra per recollir l’aigua.

Recorda que és convenient regar a les hores més fresques del dia i evitar el reg excessiu.

Accepto les condicions d'ús.