SOSTENIBILITAT

Cinc xifres clau sobre la situació de l’aigua al planeta

Temps de Lectura: 3 minuts

Cinc xifres clau sobre la situació de l’aigua al planeta
Avatar

CaixaBank

21 Març, 2023


El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, que aquest any coincideix amb l’inici de la Conferència de l’ONU sobre l’Aigua 2023 que acollirà Nova York (EUA). S’espera que, en aquesta cita internacional, s’assoleixin compromisos per establir solucions a la crisi actual de l’aigua i el sanejament.

Per entendre les dimensions del repte al qual s’enfronta el nostre planeta, analitzem cinc xifres relacionades amb l’aigua i et donem una data clau.

1- 97.000 quilòmetres cúbics d'aigua potable a tot el món

Al nostre planeta, hi ha 1.386 milions de quilòmetres cúbics d’aigua, el 97 % dels quals (1.338 milions de quilòmetres cúbics) correspon a aigua salada. La resta és aigua dolça, encara que no tota és potable. S’estima que només el 0,007 % del total de l’aigua de la terra és potable, uns 97.000 quilòmetres cúbics. Per tant, l’aigua és un recurs escàs i limitat. Una gestió optimitzada és fonamental per evitar-ne l’escassetat.

2- 2.200 milions de persones sense accés a aigua potable i salubre

Segons dades de les Nacions Unides, un terç de la població mundial no té accés a aigua en condicions de salubritat i potabilitat. L‘objectiu 6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible aspira a aconseguir l’accés universal i equitatiu a l’aigua potable a un preu assequible per a tothom el 2030.

3- El 10 % de l'aigua que es consumeix al món es destina al consum humà

De tota l’aigua que es consumeix al món, només el 10 % es destina al consum humà. Del percentatge restant, el 70 % s’utilitza per a l’agricultura i ramaderia, i el 20 %, per a la indústria, segons l’AQUASTAT, l’agència de la FAO que analitza l’ús de l’aigua en l’agricultura.

4- El 17 % de la producció mundial d'aigua dessalada procedeix de l'Aràbia Saudita

L’Aràbia Saudita és el principal dessalinitzador d’aigua (17 % de la producció mundial), seguit de la Unió dels Emirats Àrabs (13,4 %) i els Estats Units (13 %).

Segons Aquae Fundación, Espanya seria el quart país amb més producció d’aigua dessalada. Per fer-ho, té 765 plantes dessaladores (360 d’aigua de mar i 405 d’aigua salobre), que produeixen més de 100 metres cúbics al dia.

Tanmateix, només 99 d’aquestes plantes són de gran capacitat, és a dir, poden produir 10.000 i 250.000 metres cúbics al dia.

5- 6.700 litres d'aigua per persona i dia a l'any a Espanya

La petjada hídrica determina el volum d’aigua per produir béns i serveis. Al nostre país, la petjada hídrica per capita diària d’un espanyol és de 6.700 litres d’aigua. Dins la Unió Europea (UE), només Portugal supera la nostra petjada hídrica, amb 6.900 litres d’aigua diaris. Països com Mongòlia assoleixen els 10.000 litres diaris, segons dades de Water Footprint Network.

I una data clau per a l'aigua: 2030

Es tracta de la data establerta als ODS per aconseguir millorar l’accés a l’aigua, la qualitat, l’eficiència en l’ús, la gestió integrada a través de la cooperació fronterera, la protecció d’ecosistemes relacionats amb l’aigua, ampliar la cooperació al desenvolupament i enfortir la gestió local de recursos hídrics.

Accepto les condicions d'ús.