ECONOMIA

Claus per encertar amb el teu proper pressupost de viatge

Temps de Lectura: 5 minutos

Claus per encertar amb el teu proper pressupost de viatge
Avatar

CaixaBank

25 Març, 2019


Preparar un viatge forma part de l’aventura de viatjar. La il·lusió amb què es planifica ens permet començar a gaudir molt abans que arribi el moment de tancar la porta de casa, maleta en mà. Un dels preparatius més importants hauria de ser l’elaboració d’un pressupost, especialment si anem rumb a algun destí que encara no coneixem. Tanmateix, no tot el món s’atura a fer una previsió econòmica que eviti ensurts abans d’emprendre un viatge.

El fet és que aquestes aventures poden suposar una despesa molt més elevada del que ens imaginàvem en un principi. Trobar un bitllet d’avió molt barat per creuar mig món no vol dir que l’estada allà també ho sigui. Per això convé tenir en compte algunes claus que ens ajudaran a mantenir els costos a ratlla i anticipar-nos a les despeses imprevistes que puguin sorgir.

Quants diners tinc i quant vull gastar?

El primer que hem d’establir en elaborar un pressupost per viatjar és de quants diners disposem i quant ens volem gastar. D’aquesta manera, tindrem molt més clar quant podrem dedicar al viatge.

En segon lloc, haurem de tenir en compte quines són les despeses bàsiques previstes per al viatge. Un exemple seria el desplaçament, sense el qual seríem incapaços d’arribar. Això també inclou tràmits com el passaport, les vacunes si són necessàries, el canvi de divisa o la contractació d’assegurances. En aquest últim cas, convé informar-se sobre conceptes com el cost dels serveis sanitaris al lloc de destí i tenir en compte la possibilitat de contractar una pòlissa que ens pugui treure d’un destret en cas de malaltia. Les cobertures per robatori també són una bona idea en aquest sentit.

Tampoc no hem de perdre de vista quants dies estarem i què farem una vegada allà. En aquest cas, el primer que s’ha de considerar és l’allotjament i la manutenció. Es tracta de dos conceptes que poden arribar a anar molt units: a l’hora de planificar els menjars i els sopars, no és el mateix allotjar-se en un apartament amb cuina que fer-ho en un hotel.

Finalment, hem de tenir clares les activitats que gaudirem en destí: si volem anar de compres, visitar monuments, practicar esport, gaudir de la natura o sortir de festa. Totes aquestes activitats poden tenir diverses despeses associades, com ara desplaçaments, impostos, pagament d’entrades o equipament. Així mateix, hem de saber si necessitarem utilitzar el telèfon mòbil o algun tipus de connexió a Internet, i quant ens costarà.

Com fer quadrar els comptes

Una vegada estimades totes les despeses possibles, les compararem amb els diners que tenim i els assignarem a les diferents partides. En primer lloc, cobrirem les despeses bàsiques i, a continuació, les relacionades amb l’estada. En aquest cas, resulta especialment útil assignar una quantitat de diners a cada dia, que ens ajudarà a controlar la despesa en destí. Tenir a més una petita reserva per a esdeveniments imprevistos és molt aconsellable perquè ens pot treure d’un compromís.

Si no és suficient, podrem provar d’ajustar algunes partides. Malgrat que les taxes del passaport són fixes, sempre es poden cercar allotjaments més barats, modes de transport més econòmics o experiències més senzilles. També convé parar-se a pensar si és necessari viatjar amb una maleta a l’última moda o si pot ser suficient una motxilla. Fins i tot calcular quant podem estalviar escurçant el viatge alguns dies, en cas que sigui possible.

Com podem planificar l'estalvi

Una vegada ajustat el pressupost del viatge, podrem saber si necessitarem estalviar diners per equilibrar el pressupost i planificar les accions que farem per aconseguir-ho.

Per fer-nos una idea de quants diners haurem d’estalviar cada mes i durant quant de temps, és molt important tenir en compte els nostres ingressos i les nostres despeses. Aquest últim apartat es divideix en despeses obligatòries, necessàries, variables i prescindibles. Això ens permetrà conèixer millor la nostra situació financera, així com planificar-la, tal com s’explica en el vídeo següent.

Una regla molt útil en aquest sentit és la del 50 %-20 %-30 %. Segons aquesta pauta, el 50 % dels nostres ingressos s’hauria de dedicar a pagar les despeses imprescindibles, com ara el lloguer, la hipoteca, el menjar o els subministraments. D’altra banda, el 20 % es pot dedicar a l’estalvi i el 30 % a despeses opcionals, com ara sortir a sopar o anar al cinema.

No es tracta d’una regla inamovible, sinó que es pot adaptar segons les circumstàncies personals de cadascun. Si, a més, es té en compte la possibilitat d’estalviar per poder fer un viatge, potser es pot reduir durant un temps el percentatge destinat a despeses opcionals i augmentar el que es dedica a l’estalvi.

Viatjar és una de les experiències més enriquidores que existeixen per a l’ésser humà. Gaudir-la al màxim depèn en gran mesura de la planificació que fem prèviament. Saber que comptem amb els fons suficients ens aportarà tranquil·litat i ens ajudarà a l’hora d’emprendre qualsevol aventura.

Accepto les condicions d'ús.