ECONOMIA

Colòmbia, potència emergent d’Amèrica Llatina

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

23 Novembre, 2015


Colòmbia acumula més de deu anys de creixement econòmic a l’esquena. El país andí acaricia la pau i mira amb optimisme cap al futur. Com a quarta economia d’Amèrica Llatina, Colòmbia vol superar la dependència de les primeres matèries i reforçar les seves bases de creixement amb un objectiu final: portar les regnes del seu propi destí.

Per primera vegada en anys, el 2015 s’estan registrant taxes de creixement inferiors. Els preus del cru s’han ressentit i, amb ells, els ingressos que obté l’Estat d’aquesta indústria: dels 8.800 milions de 2013 als 3.400 estimats d’aquest exercici.

El primer año de AgroBank en cifras

Aquesta disminució contrasta amb les xifres de creixement de l’última dècada. Carlos Morales, director de l’oficina de representació de CaixaBank a Colòmbia, mira enrere: “l’economia colombiana ha estat experimentant en els últims anys creixements mitjans superiors al 5% anual”. Un reportatge recent sobre el país plasmava aquest desenvolupament en xifres: en l’última dècada la classe mitjana colombiana s’ha duplicat (ha passat del 15% al 30%) i la pobresa s’ha reduït del 50% al 35%.

Com recull CaixaBank Research en un estudi sobre les perspectives d’aquest any, Colòmbia gaudeix d’una posició favorable a la regió. Si comparem el país amb els seus socis de l’Aliança del Pacífic (Xile, Mèxic i el Perú), únicament el Perú és possible que registri un creixement superior.

Amb la mirada al futur

I en quins pilars s’ha de sustentar el creixement? Per a Carlos Morales, “la matriu exportadora és massa bàsica: petroli, carbó, cafè, bananes, flors i maragda”. Els experts coincideixen a assenyalar que les infraestructures, les telecomunicacions, el consum intern, l’agroindústria i la inversió estrangera són les vies per les quals ha d’articular-se el desenvolupament del país. En aquest sentit, el director de l’oficina de representació veu similituds entre Espanya i Colòmbia: de vegades penso que aquest país està a punt de fer un salt qualitatiu similar al que vam experimentar nosaltres amb la transició democràtica”.

Més enllà dels aspectes econòmics, el centre d’atenció de la societat colombiana és la fi del conflicte armat amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), un problema que fa cinc dècades que assola el país. Després d’anys d’enquistament del conflicte, la pau està a prop. El Govern ha manifestat que la fi de l’enfrontament podria suposar un 1% de creixement anual a Colòmbia; alguns analistes van un pas més enllà i afirmen que la situació actual ja produeix efectes positius en l’economia.

Un destí en creixement

A més de grans empreses com Telefónica, Gas Natural Fenosa, Agbar, Mapfre, Prisa, Sanitas, Viatges El Corte Inglés o NH, l’economia colombiana és una oportunitat per a les més de 400 pimes espanyoles instal·lades al país. Preguntat per la missió de l’oficina de representació, Carlos Morales reflexiona sobre el valor de l’entitat tant en aquest país com a l’Equador, Panamà i Veneçuela: En moltes ocasions som els ulls en la distància de les nostres oficines, centres d’empresa i serveis centrals. A les empreses els aportem certesa, experiència i especialització”.

T’ha interessat aquest post? Pots llegir més sobre economia internacional a CaixaBank Research o estar al dia de la seva activitat a través de Twitter. També pots contactar amb l’oficina de representació de CaixaBank a Colòmbia en aquest enllaç.

Accepto les condicions d'ús.