SOSTENIBILITAT

Com convertir-te en el líder que necessita la teva empresa

Temps de Lectura: 5 minutos

Com convertir-te en el líder que necessita la teva empresa
Avatar

CaixaBank

21 Gener, 2021


Algunes persones asseguren que és innat; d’altres, que només el temps permet aprendre’l. L’han exercit emperadors, mestresses de casa, empresaris i fins i tot obrers. Sigui com sigui, el lideratge, aquesta qualitat que permet que una persona en guiï d’altres per aconseguir un objectiu, és essencial a la gran majoria de les empreses. De la seva qualitat, en dependrà en bona mesura l’èxit del negoci. Perquè, efectivament, hi ha lideratges bons i dolents.

El que ha variat considerablement amb el pas dels anys és l’estil amb què s’exerceix el lideratge. Les tècniques que fa dècades es consideraven d’èxit i motivadores avui poden arribar a sumir una empresa en la paralització total.

Això és resultat, en bona mesura, de la cerca de la sostenibilitat en què participen avui tant la societat com les empreses. Ja no es tracta d’obtenir un benefici ràpid al curt termini a qualsevol preu: cal posar els llums llargs i actuar sense comprometre el futur de negoci, treballadors, clients i entorn. En aquest context, exercir un lideratge adequat és imprescindible per obtenir el màxim rendiment de l’empresa durant el màxim temps possible.

Aquesta és la raó per la qual empresaris de tot el món es posen davant el mirall i es pregunten: Com puc arribar a ser un bon líder? Una qüestió al voltant de la qual el Dr. Mario Alonso Puig, una de les veus més autoritzades que hi ha sobre desenvolupament del potencial humà, ha parlat recentment a CaixaBank Talks.

“En un món de tanta incertesa, una persona que cregui que la màxima prioritat és controlar-ho tot no podrà liderar, ni tampoc una preocupada per l’estatus, que no donarà espai als qui l’envolten”, revela l’expert durant la seva intervenció. Llavors, com es pot ser el líder que una empresa necessita? El Dr. Mario Alonso Puig ofereix algunes claus per a la reflexió que permeten que qualsevol persona pugui aconseguir-ho.

Per què la teva empresa necessita un bon líder

Tenir un bon capità és fonamental per superar una tempesta, per això el Dr. Mario Alonso Puig advoca per cultivar un bon lideratge a les empreses en situacions tan canviants i inestables com l’actual.

“Tots estem travessant una tempesta que ens afecta en la salut, en l’economia i en les nostres relacions. On és la diferència? En el vaixell i en el capità o la capitana que guia aquest vaixell. No és el mateix travessar la tempesta en un vaixell o en un altre, com no ho és fer-ho guiat per un capità o per un altre. El lideratge és aquesta capacitat per mantenir-se serè, confiat i fins i tot il·lusionat enmig de la dificultat”, explica l’expert.

En aquest context, aposta per persones que siguin capaces de servir de guia per als seus equips, així com de transmetre’ls la confiança i la motivació que necessiten per seguir endavant: “Les persones no fem el que ens diuen, sinó el que veiem. Així, en els moments de més confusió, busquem referències en la persona que és capaç de mantenir-se estable, confiada i il·lusionada enmig de la tempesta”.

Aprèn a impactar el teu equip

Hi ha dos termes que tendeixen a confondre’s: mànager i líder. Tanmateix, no es refereixen al mateix, una diferència que convé tenir ben present si el que es vol és exercir un lideratge efectiu en una empresa.

“Els mànagers són persones molt expertes en els processos, mentre que els líders són persones capaces d’inspirar altres éssers humans, de manera que les ments i els cors de tots ells s’alineen i caminen en la mateixa direcció”, aclareix el Dr. Mario Alonso Puig.

I com pot impactar un líder d’aquesta manera en el seu equip? Les claus les ha de trobar al seu interior, aclareix l’expert. Cal estimar les persones, creure-hi i valorar-les per després poder acompanyar-les i donar-los suport.

“Si un líder no estima les persones i creu que no són fiables o no en té un bon concepte, no podrà arribar mai al seu cor. No pots acostar-te a una persona si el que desitges és allunyar-te’n. En segon lloc, ha de creure en elles, en el seu potencial. I, en tercer lloc, ha de saber valorar-les”, enumera. “A més, haurà de desafiar-les perquè creixin, perquè cal animar les persones a superar límits. I a més de desafiar-les, haurà de donar-los suport i acompanyar-les perquè han de saber que és al seu costat”, afegeix.

Busca la inspiració correcta

Dur a terme tot això requereix inspiració. Un lloc adequat al qual mirar per obtenir les forces necessàries que permetran al líder connectar amb el seu equip. En aquest sentit, convé tenir clares les prioritats vitals i estar disposat a assumir reptes.

“El líder treu la seva força d’allò que és prioritari en la seva vida. Una persona que cregui que el més prioritari en la seva vida és aconseguir seguretat, que pensi que la màxima prioritat és controlar-ho tot, no podrà liderar, ni tampoc una preocupada per l’estatus, que no deixarà lloc als qui l’envolten”, puntualitza el Dr. Mario Alonso Puig. “Tanmateix, una persona que accepta el repte perquè sap que només en ell creix serà una persona que s’obrirà al nou horitzó pel que li pugui ensenyar i ajudar a millorar”.

Deixa el teu ego al marge

Un bon líder també ha de ser capaç de transcendir el seu propi ego. L’objectiu consisteix a no deixar-se esclavitzar per l’afany de tenir més poder, més diners i ser més famós. Tres temptacions que ens acompanyen durant tota la nostra vida, però a les quals cal donar la importància que realment tenen.

“Els líders són precisament aquelles persones que transcendeixen, precisament, el seu ego. Cal tenir en compte que l’ego demana tres coses: poder, fama i fortuna. El problema de l’ego no és que cerqui això, sinó que viu per a això. A tots ens agraden aquestes tres coses, però l’important és no viure esclavitzats”, destaca l’expert. “Un líder coneix les delícies d’aquests tres aspectes, però no està dissenyat per acatar-los. És a dir, entén que són agradables, però no fonamentals”.

Comparteix les teves pors

En moments com els actuals, en què sol regnar la incertesa, és necessari afrontar les nostres pors. I la millor manera de fer-ho és compartir-les amb els altres per evitar que ens paralitzin. Especialment si som líders.

“Hem de parlar de les nostres pors sense pretendre que no les tenim simplement perquè ocupem una posició de lideratge. Tots tenim por i aquesta por, en ser compartida, baixa automàticament el nivell d’esclavisme que exerceix sobre nosaltres. Si no parlem de la por, no podrem recórrer a la intel·ligència conjunta per buscar una solució”, finalitza l’expert.

Accepto les condicions d'ús.