La irrupció de la pandèmia de la COVID-19 i tot el que ha comportat ha empès els negocis a digitalitzar-se per poder sobreviure i a afrontar amb urgència aquest procés complex que comprèn des de l’adaptació del pla de negoci, fins al desenvolupament de noves capacitats del capital humà per cobrir les necessitats del futur.
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, a través del qual es canalitzaran els fons europeus Next Generation a l’economia espanyola, inclou iniciatives centrades en la digitalització dels negocis que acumulen el 30 % de les inversions totals.
Entre elles es troba el Programa Digital Toolkit, que estarà operatiu des de la tardor de 2021 fins a l’any 2023. Amb una dotació de 3.000 milions d’euros, s’estima que impacti en 145.000 petites empreses, 1,1 milions de microempreses i 1,6 milions d’autònoms.
Aquest programa “té com a objectiu gestionar la concessió de subvencions a les empreses en concurrència no competitiva, fins a exhaurir els fons, per a la implantació de determinats paquets bàsics de digitalització, denominats paquets DTK, que els permeti un avenç significatiu en el seu nivell de maduresa digital”, segons detalla el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital.
De moment, s’han identificat tres paquets DTK:
• Màrqueting digital: desenvolupament web i app; presència digital; servei d’allotjament, posicionament i canals de màrqueting digital, desenvolupament de catàlegs de productes, solucions de gestió i anàlisi de clients (CRM), entre d’altres.
• Comerç electrònic: terminals de punt de venda, capacitats de comerç electrònic, etc.
• Administració de l’empresa digital: aplicacions per a la digitalització i automatització de processos de negocis, sistemes de planificació de recursos empresarials (ERP), factura electrònica, integració amb l’administració electrònica i signatura digital, lloc de treball digital, emmagatzematge i back-up, ciberseguretat, etc.
• Altres: qualsevol altre paquet de solucions de digitalització desenvolupades pels distribuïdors de solucions.
En aquest procés adquirirà un especial protagonisme el portal AceleraPyme, que es convertirà en el punt d’accés als serveis d’acompanyament i programes de digitalització. Actualment, aquest portal ofereix solucions de digitalització i permet la inscripció de proveïdors com a col·laboradors.
Per inscriure’s, és necessari completar tres frases:
1. Diagnòstic:
Per poder accedir a l’ajuda, hauràs d’emplenar un formulari d’autodiagnòstic per determinar el nivell de maduresa digital de la teva empresa. Pots fer-ho a través dels serveis de diagnòstic del portal AceleraPyme. Un cop completat, se suggeriran les solucions que més s’adapten a l’empresa i que li permetran elevar el seu grau de digitalització.
2. Sol·licitud:
Selecció de les solucions que siguin de l’interès de l’empresa, suggerides i no suggerides. També caldrà confirmar l’elegibilitat i la concessió de l’ajuda.
3. Recepció:
A través del portal AceleraPyme, l’empresa comprarà la solució de digitalització. La subvenció serà transferida al proveïdor i quedarà reflectida en un descompte en la factura al sol·licitant.
*Informació subjecta a canvis en funció de com s’articuli el programa del Govern.