ECONOMIA

Estratègies per anar a comprar (i estalviar en l’intent)

Temps de Lectura: 4 minuts

Estratègies per anar a comprar (i estalviar en l’intent)
Avatar

CaixaBank

29 Maig, 2023


Com estalviar a l’hora d’anar a comprar? Revisar, comparar, cercar, descartar ofertes… Amb aquestes vuit estratègies, podràs anar al supermercat buscant maximitzar l’estalvi.

1. Entendre les ofertes dels supermercats: 3x2, 2x1...

Aquestes són les ofertes més freqüents dels supermercats, que ajuden a estalviar a l’hora d’anar comprar. Per exemple, una oferta de 3×2 implica un estalvi efectiu del 33 %. Òbviament, les millors ofertes són menys visibles o només apareixen en cas de liquidacions. Potser aquesta taula et pugui ajudar a trobar-les:

Oferta sobre el producte % total d’estalvi Estalvi per cada € de compra
Segona unitat al 90 % 5 % 0,05 €
10 % de descompte 10 % 0,10 €
Segona unitat al 80 % 10 % 0,10 €
Segona unitat al 70 % 15 % 0,15 €
20 % de descompte 20 % 0,20 €
Segona unitat al 60 % 20 % 0,20 €
Segona unitat al 50 % 25 % 0,25 €
4×3 25 % 0,25 €
Segona unitat a meitat de preu 25 % 0,25 €
Quarta unitat gratis 25 % 0,25 €
30 % de descompte 30 % 0,30 €
Segona unitat al 40 % 30 % 0,30 €
3×2 33 % 0,33 €
Tercera unitat gratis 33 % 0,33 €
Segona unitat al 30 % 35 % 0,35 €
40 % de descompte 40 % 0,40 €
Segona unitat al 20 % 40 % 0,40 €
Segona unitat al 10 % 45 % 0,45 €
50 % de descompte 50 % 0,50 €
2×1 50 % 0,50 €
60 % de descompte 60 % 0,60 €
70 % de descompte 70 % 0,70 €
80 % de descompte 80 % 0,80 €
90 % de descompte 90 % 0,90 €

2. Fer provisió de productes de llarga durada

Un dia anem a un comerç i veiem que hi tenen una molt bona oferta (2×1) en algun producte envasat de llarga durada. Elements com ara les conserves duren anys emmagatzemats. Això significa que comprar-los ara, si tenim un lloc on desar-los abans de consumir-los més endavant, és molt intel·ligent.

És justament en aquests moments d’oferta quan més convé proveir-se d’aquesta mena de productes, que inclouen imperibles com el paper de cuina o els productes de neteja, articles de llarga durada com l’oli i, fins i tot, alguns congelats que aguanten molt de temps. Una compra 2×1 implicarà no pagar per la meitat del que s’ha comprat; una 3×2, estalviar un terç del cost.

3. Compres conjuntes amb la família, tenen algun sentit?

La situació d’oferta anterior aporta alguns avantatges per a la compra de productes que es poden emmagatzemar. Per exemple, pasta de dents, detergent per a la rentadora o pastilles per al rentaplats. Quan baixen molt de preu, sobretot en ofertes flaix de curta durada, potser val la pena no tan sols comprar-ne per a la unitat familiar, sinó també per a la família sencera.

Això és particularment útil si vivim a prop o si anem habitualment a diversos punts de venda. Per exemple, si els teus pares van a una cadena de supermercats i tu a una altra, pot ser interessant comprar a cada punt el que sigui més barat i després quedar algun dia de la setmana per intercanviar aquests productes. Això sí, cal fer-ho tenint en compte el preu unitari, un bàsic per saber com podem estalviar a l’hora d’anar a comprar amb el qual no sempre estem familiaritzats.

4. Revisar sempre el preu unitari

El preu unitari dels productes és, sense cap mena dubte, la manera més fiable d’entendre el preu dels productes. Què és això del preu unitari? Es tracta del preu reflectit per unitat de producte: quilograms, litres o unitats.

Vegem-ho amb diversos exemples de preus reals: un comerç té ampolles d’un litre d’oli a 5 euros, garrafes de 5 litres a 24 euros i garrafes de 8 litres a 36,8 euros. Quin envàs és el més barat? Aparentment, el més petit. Però, i el preu per litre? Doncs resulta que el format més assequible a llarg termini —i que permet estalviar més en la compra— és el més gran:

  • Envàs d’1 l: surt a 5 euros/litre.
  • Envàs de 5 l: surt a 4,8 euros/litre.
  • Envàs de 8 l: surt a 4,6 euros/litre.

5. Evitar ofertes que no siguin saludables

Convé vigilar molt perquè les ofertes no s’apliquen només a productes saludables. Que una cosa sigui barat no implica que sigui intel·ligent comprar-la. Aplicacions com ara Yuka (Android i iOS) permeten llegir la qualitat del producte, la qual cosa pot evitar els que no són del tot sans.

6. Evitar compres que generin malbaratament

A més d’evitar productes no saludables, convé evitar comprar productes en oferta que es faran malbé abans de consumir-los. El malbaratament alimentari suposa un sobrecost per a les famílies. Segons les dades de l’informe Malbaratament alimentari a les llars (2021), s’ha sabut que aquell any les famílies van arribar a malbaratar uns 1.245 milions de quilos o litres; és a dir, 70 quilograms o litres per espanyol.

7. Comparar els preus dels punts de venda

No tots els punts de venda tenen els mateixos preus. A Espanya hi ha força competència pel que fa al tema dels preus —sobretot a les ciutats més grans— i convé saber on és més assequible adquirir un producte. Això sí, cal tenir en compte els costos econòmics i mediambientals que, de vegades, pot suposar haver de desplaçar-se fins al supermercat més barat.

8. Mercats que eviten el malbaratament

També paga molt la pena considerar alternatives als comerços tradicionals. Durant els darrers anys, cadenes noves com ara Sqrups!, PrimaPrix o Dealz s’han obert pas. El model d’aquestes botigues consisteix a adquirir grans excedents de fabricació, liquidacions d’estocs, sobreproduccions, finals de temporada o productes destinats a promocions, entre d’altres, de tal manera que és freqüent trobar-hi ofertes del 70 %.

Tots aquests exemples poden contribuir definitivament a minimitzar els efectes de la inflació sobre l’economia domèstica. Comprar de manera més intel·ligent és possible si saps com fer-ho.

Accepto les condicions d'ús.