INNOVACIÓ

Sis senyals que t’ajudaran a saber si t’estan espiant el mòbil

Temps de Lectura: 5 minuts

Sis senyals que t’ajudaran a saber si t’estan espiant el mòbil
Avatar

Information Security CaixaBank

09 Octubre, 2023


Has notat alguna cosa rara darrerament al teu smartphone? Potser has de recarregar la bateria cada dos per tres o t’hi ha aparegut alguna aplicació que no recordes haver instal·lat.

Hi ha moltes raons per les quals això pot passar, però n’hi ha que és especialment problemàtica: que algú t’estigui espiant el telèfon mòbil.

El monitoratge de telèfons mòbils és un risc per a la privacitat de les persones. El coneixement és poder, per això és convenient saber com es duu a terme, quins senyals ens han de fer sospitar que algú pugui potser estar espiant el nostre telèfon mòbil i com evitar ser víctimes d’aquesta mena de pràctiques.

Quan has de sospitar que algú t'espia el telèfon mòbil

Reconèixer els senyals que indiquen que un telèfon mòbil pot estar sent espiat és important per evitar aquesta mena d’atacs a la intimitat. Aquests són alguns dels que ens han de posar en alerta, segons indica l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE):

  1. L’smartphone es comporta de manera anòmala: si el rendiment és pitjor que abans, la càrrega de la bateria li dura molt poc o si hi ha aplicacions que s’obren o es tanquen totes soles, convé estar alerta sobre un possible espionatge.
  2. La configuració del mòbil és diferent. Per exemple, els ajustos s’han modificat sense la teva intervenció o hi apareixen aplicacions noves que tu no hi has instal·lat.
  3. Reps missatges o correus electrònics sospitosos i fins i tot amenaçadors que podrien indicar que algú té accés al teu telèfon o dispositiu mòbil.
  4. El consum de dades es dispara de sobte.
  5. Et trobes en situacions en què sembla que algú coneix detalls privats o converses que només havies compartit a través del teu dispositiu.
  6. El telèfon s’encén o s’apaga tot sol, o potser fa accions que tu no has ordenat i es comporta de manera erràtica.

Com s'accedeix a un dispositiu mòbil per espiar?

Accedir al dispositiu d’una altra persona per espiar allò que fa o allò que diu pot ser més fàcil del que pensem. Normalment, el que farà la persona intrusa és instal·lar una aplicació sense el consentiment del propietari del dispositiu.

Per què ho fan? Els motius són molt variats, però normalment es tracta de controlar tots els moviments de la persona que utilitza el dispositiu intervingut per fer ús posteriorment de la informació obtinguda. De vegades, això es coneix com a cibercontrol i es dona en algunes relacions de parella i també en casos d’extorsió o situacions d’assetjament.

Això no vol dir que totes les aplicacions que s’usen per controlar un dispositiu mòbil siguin malicioses, com bé recorda l’INCIBE, ja que en certes situacions poden ser beneficioses. Sí que ho seria, en canvi, el seu ús per a finalitats per a les quals no van anar creades.

Pel que fa a la informació que proporcionen aquestes aplicacions, pot ser molt diversa. Permeten accedir a registres de trucades, a missatges de text, correus electrònics, ubicació GPS, historial de navegació a Internet, converses a les xarxes socials o aplicacions de missatgeria instantània.

En contextos com el del control parental, l’accés a aquesta mena d’informació pot resultar molt beneficiós, ja que permet que els pares puguin monitorar l’activitat dels nens per minimitzar riscos i ensenyar-los a utilitzar la tecnologia de manera saludable. Tanmateix, hi ha molts altres àmbits en què aquesta classe de control pot resultar molt perjudicial.

Com evitar que algú t'espiï el telèfon mòbil

Prevenir aquesta mena de situacions és la millor manera que hi ha d’evitar-les. Per a això resulta especialment útil seguir certes recomanacions.

  1. Promou la comunicació en el teu entorn: si els teus éssers estimats tenen la sensació que estan en un ambient de confiança i diàleg, els resultarà més fàcil compartir qualsevol sospita o inquietud relacionada amb aquest problema.
  2. Dona-li a la privacitat la importància que mereix: és un àmbit que hem de cuidar tots i del qual ens hem de responsabilitzar. Convé aprendre a resguardar les dades personals o qualsevol altra informació privada quan s’utilitzin serveis a Internet. També cal pensar-s’ho bé abans de publicar o de compartir qualsevol informació i configurar els perfils de manera adequada. Cal no oblidar que qualsevol informació, fotografia, document compartit a Internet o a les xarxes socials és susceptible de ser públic. Per tant, la màxima és no publicar res que no pugui arribar a ser públic.
  3. Impedeix que altres persones accedeixin al teu mòbil: el millor de tot és bloquejar-lo mitjançant mètodes segurs —PIN, contrasenya, biometria— que no s’han de compartir amb ningú.
  4. Assegura les teves contrasenyes: és fonamental gestionar bé les claus. Pots crear contrasenyes diferents per a cada servei i activar la doble verificació quan sigui possible. L’accés als teus espais privats ha de ser exclusivament teu. Desa les contrasenyes en un gestor de contrasenyes. És com una caixa forta digital on desar de manera segura les teves contrasenyes. D’aquesta manera, n’hi haurà prou amb recordar la clau mestra que dona accés a totes les altres contrasenyes.
  5. Protegeix el dispositiu: utilitzar eines com ara antivirus i bloquejadors d’anuncis és molt útil per reduir les possibilitats que algú pugui monitorar el que fas amb el teu telèfon mòbil.
  6. Revisa les aplicacions: això és una cosa que convé fer regularment. Si hi apareix alguna aplicació estranya, investiga d’on ha sortit i desinstal·la-la, si cal. No hi instal·lis aplicacions que demanen permisos excessius, més enllà dels necessaris per a la funció que desenvolupa cada app.
  7. Actualitza el teu dispositiu i les aplicacions: les versions de software i els pedaços de seguretat han d’estar sempre actualitzats per mantenir el dispositiu protegit de vulnerabilitats conegudes i d’atacs.
  8. Pregunta, si encara tens dubtes: consultar amb experts en ciberseguretat si encara tens sospites t’ajudarà a aclarir-les. Aquestes persones et poden ajudar a detectar aplicacions que puguin estar proporcionant informació sobre tu, eliminar-les, assegurar el dispositiu, etc. No dubtis a demanar ajuda, si creus que cal.
Accepto les condicions d'ús.