INNOVACIÓ

Com activar el control parental en telèfons, tauletes tàctils i consoles

Temps de Lectura: 5 minuts

Com activar el control parental en telèfons, tauletes tàctils i consoles
Avatar

Information Security CaixaBank

14 Desembre, 2022


Missatges inadequats, llargues hores davant la pantalla o la possibilitat de contactar amb persones desconegudes. Els nostres smartphones i altres dispositius electrònics poden servir per aprendre i divertir-se, però també es poden convertir en una porta oberta a rutines i continguts poc recomanables per als més petits.

Per evitar-ho, hi ha mecanismes de control parental que permeten limitar les funcions dels dispositius i el seu abast quan es connecten a Internet. D’aquesta manera, ajuden a supervisar l’activitat dels nens i restringir certes accions.

La Guia d’eines de control parental, desenvolupada per l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) a través d’Internet Segura for Kids (IS4K), destaca com a mecanismes principals:

  • Filtratge de continguts: permet bloquejar l’accés dels menors als continguts que els adults considerin inapropiats per a ells. Per exemple, els que tenen connotacions violentes o sexuals.
  • Control de temps: el seu objectiu és evitar que els petits passin massa temps utilitzant un dispositiu, un programa o una aplicació en concret. Plantegen diferents solucions, com establir horaris en què es pot utilitzar cada aplicació o suspendre el dispositiu quan s’ha superat un temps màxim d’activitat.
  • Supervisió d’activitat: facilita portar un control de l’ús que s’ha fet d’un dispositiu. Per exemple, permet generar informes amb l’historial de navegació o el temps que s’ha dedicat a cada joc o programa.
  • Geolocalització: serveix per controlar la ubicació actual del dispositiu, per saber on és un menor en un moment concret i els recorreguts que ha fet anteriorment.
  • Protecció de la configuració: ofereix la possibilitat de restringir l’accés als ajustos del dispositiu mitjançant un codi PIN o una contrasenya. D’aquesta manera, els petits no poden modificar la configuració del control parental.

Cal tenir en compte que aquestes eines han de ser un complement i no una substitució d’una tasca de mediació i educació per part dels pares. Així, doncs, els experts recomanen que s’acompanyi els nens en l’ús dels dispositius, que es desenvolupin activitats en família i que s’expliquin clarament tant els beneficis de la tecnologia com els riscos de fer-ne un ús inadequat.

Eines de control parental als sistemes operatius

Accedir a eines de control parental fiables és molt senzill. N’hi ha prou amb explorar les que inclouen els principals sistemes operatius als seus dispositius associats. N’hi ha en telèfons mòbils, tauletes, televisors i fins i tot consoles.

Aquests són només alguns dels mecanismes de control parental que inclouen els principals sistemes operatius als seus dispositius:

Android

  • Control de temps: quan s’acaba el temps establert per a cada aplicació, aquesta s’interromp fins a l’endemà.
  • Supervisió: els adults poden accedir al tauler de control per revisar el temps d’ús diari, les vegades que s’ha desbloquejat i les notificacions que s’han rebut.
  • Protecció de la configuració: es pot restringir la modificació dels ajustos de control parental mitjançant l’aplicació Family Link.

Aquestes eines de control parental estan disponibles per a smartphones i tauletes. A més, els dispositius Android disposen d’extres, com el mode descans o el mode sense distraccions —serveixen, respectivament, per silenciar l’activitat o programar un horari durant el qual estaran en pausa—, i ofereixen la possibilitat de sumar-hi altres opcions quan se sincronitza l’aplicació Family Link.

iOS

  • Filtratge de continguts: permet, entre altres coses, restringir la consulta de pàgines web adreçades a un públic adult o limitar l’accés a certs llocs.
  • Control de temps: dona l’opció d’establir quant de temps es pot utilitzar cada aplicació o a quines hores el dispositiu ha de quedar suspès.
  • Supervisió
  • Protecció de la configuració

A més, als smartphones, tauletes i ordinadors amb sistema operatiu iOS es poden bloquejar certes compres a l’App Store i utilitzar el servei “En família” per configurar el temps d’ús dels dispositius dels menors des d’un altre aparell.

Control familiar Microsoft

  • Filtratge de continguts: ofereix la possibilitat de restringir programes i jocs en funció dels rangs d’edat o dels tipus de contingut.
  • Control de temps.
  • Supervisió.

Aquestes eines estan disponibles per a les tauletes i els ordinadors amb sistema operatiu Windows.

Accepto les condicions d'ús.