Beques, ajuts, complements… La societat té moltes maneres de donar suport a les llars en què habiten infants en funció de les seves circumstàncies i necessitats. Una d’aquestes és el Complement d’ajut per a la infància (CAPI), al qual poden accedir moltes famílies, encara que no en siguin conscients.
En què consisteix el CAPI?, quins requisits cal complir per accedir-hi? En aquest article, aclarirem aquestes i altres qüestions vinculades a aquesta prestació destinada a donar suport a les llars amb menors:
Pot ser que les circumstàncies econòmiques canviïn, que la família creixi o que es necessiti un suport extra en un moment determinat. Hi ha moltes i molt variades raons per les quals una família es pot plantejar sol·licitar el Complement d’ajut per a la infància (CAPI).
El CAPI és una prestació que forma part de l’ingrés mínim vital (IMV) i que va destinada a famílies amb menors d’edat. De fet, el CAPI va ser introduït com una millora clau en la Llei de l’ingrés mínim vital i va entrar en vigor l’1 de febrer del 2022. Des de llavors, ha arribat a 655.000 famílies, segons dades del Govern central.
Això vol dir que només poden accedir al CAPI les famílies que reben l’ingrés mínim vital? En absolut: encara que estan vinculats, el CAPI es pot concedir de manera independent a l’IMV.
Això significa que les famílies que no estan rebent l’IMV poden ser beneficiàries del CAPI, ja que els seus requisits de renda i patrimoni són més amplis que els de l’IMV.
L’ajut econòmic que perceben les famílies pel CAPI varia en funció de l’edat dels menors que tenen a càrrec seu. Aquestes són les últimes quanties mensuals publicades pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat i Migracions:
- Menors de tres anys: 115 euros.
- Més grans de tres anys i més petits de sis anys: 80,50 euros.
- Més grans de sis anys i més petits de 18 anys: 57,50 euros.
Això suposa que, per cada menor en cadascun d’aquests rangs d’edat, la unitat familiar rep aquesta quantia. Un exemple: si una família amb dret a aquesta prestació té un nen de menys de tres anys i un altre que en té més de sis, cada mes rep 172,50 euros, que és el resultat de sumar 115 euros + 57,50 euros.
Per accedir a aquests ajuts cal complir determinats requisits d’elegibilitat, que inclouen certs llindars de renda i patrimoni.
En primer lloc, per tenir dret al CAPI la unitat de convivència ha d’incloure menors d’edat entre els seus membres. També han de complir les condicions exigides per a l’IMV, llevat dels límits màxims sobre ingressos comptables, patrimoni net i test d’actius, que són diferents per al CAPI.
Què significa això? Que, com passa amb l’IMV, per rebre el CAPI cal ser resident legal i efectiu a Espanya durant almenys un any, que la unitat de convivència hagi existit durant sis mesos o que el titular de la prestació tingui 23 anys o més, entre d’altres.
Ara bé, els llindars de renda i patrimoni per accedir al CAPI són més amplis que els de l’IMV, com veurem a continuació.
Per accedir al CAPI és necessari que els ingressos mensuals i el patrimoni familiar es trobin dins de determinats límits.
Els llindars de renda per accedir al CAPI varien en funció del tipus d’unitat de convivència, com mostra aquesta taula:
A més, hi ha un requisit de patrimoni màxim familiar, que també varia segons la mida de la unitat de convivència. És important destacar que aquest límit no inclou l’habitatge habitual i que el test d’actius comprèn fins al doble del límit del patrimoni.
Abans de demanar el CAPI és convenient comprovar si es té dret a rebre aquest ajut. Es pot fer ben fàcilment: n’hi ha prou amb utilitzar aquest simulador de la Seguretat Social per esbrinar-ho.
El mateix simulador indicarà si la família té dret al CAPI encara que no pugui percebre l’ingrés mínim vital.
Per demanar el CAPI cal sol·licitar l’ingrés mínim vital a través de qualsevol dels canals habilitats per l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Això és necessari fer-ho tant si es té dret a percebre conjuntament les dues prestacions com si se sol·licitarà el CAPI de manera independent.
Igual que passa amb els beneficiaris de l’IMV, les famílies que rebin el CAPI estaran obligades a presentar la declaració de la renda anualment mentre rebin la prestació.