SOSTENIBILITAT

Compromesos amb la diversitat i la igualtat de gènere

Temps de Lectura: 5 minutos

Compromesos amb la diversitat i la igualtat de gènere
Avatar

CaixaBank

11 Desembre, 2018


La presència femenina en càrrecs directius s’ha estancat a les empreses espanyoles. Segons l’informe Women in Business: complir o liderar? de Grant Thornton, amb prou feines s’ha incrementat un 5 % des de 2011, cosa que deixa el percentatge actual en un insuficient 27 %, idèntic al de l’any anterior. L’estudi també afirma que, encara que pràcticament un 80 % de les empreses espanyoles ja té almenys una dona exercint un càrrec de direcció, el fet que la proporció de dones en llocs directius no augmenti porta a una conclusió: les empreses no estan liderant i és essencial que ho facin.

«L’avenç de la dona dins les estructures empresarials a Espanya ha estat dolorosament lent», va afirmar el president de Grant Thornton a Espanya, Alejandro Martínez Borrell, durant la presentació de l’informe, que va tenir lloc al Forbes Summit Women 2018 a principis d’octubre. Martínez Borrell també va referir-se a la necessitat d’una nova col·laboració «des de zero» entre les empreses i les institucions per impulsar la presència de dones en llocs de direcció, i es va preguntar si ha arribat el moment de plantejar noves mesures per impulsar la diversitat de gènere en l’alta direcció de les empreses. La pregunta a debat és: quines mesures cal adoptar?

Simultàniament a la presentació de l’estudi, la vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, va anunciar la tramitació d’una llei urgent per impulsar la incorporació de les dones a càrrecs directius en les empreses, incloent algunes mesures que siguin de compliment obligatori. «L’autoregulació en aquest tema funciona “regular”, per la qual cosa es fan necessàries mesures contundents que obliguin i no només convidin, com les que han pres diversos països europeus amb resultats positius», va indicar la ministra.[/vc_column_text]

L’obligatorietat de les mesures és una qüestió polèmica: vuit de cada deu empreses espanyoles no creuen en la imposició de quotes obligatòries com a mesura per aconseguir la igualtat de gènere entre directius, segons el mateix informe de Grant Thornton. Tanmateix, la directora de l’estudi, Isabel Perea, sí que reivindica la seva efectivitat: «l’aplicació de quotes no és suficient, però és un pas necessari. Les quotes haurien d’estar garantides en tot el procés de selecció, per aconseguir l’equitat entre dones i homes amb la mateixa capacitació», va afirmar.

[/vc_column][/vc_row]

Programa Wengage de CaixaBank

En aquest sentit, CaixaBank, un banc socialment responsable, ha posat en marxa recentment el programa Wengage, que té com objectius impulsar la igualtat de gènere i reforçar el rol de la dona en l’empresa i la societat. Aquest programa s’emmarca dins del Pla de Diversitat de CaixaBank, que cerca fomentar la diversitat en totes les seves dimensions, la de gènere, però també la funcional i la generacional.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va declarar en relació amb aquest tema que «la diversitat és clau per aconseguir atreure i desenvolupar tot el talent potencial d’una organització. CaixaBank ha assolit els seus objectius d’augment de dones en posicions directives definits al Pla Estratègic 2015-2018, amb un 39,6 % de dones directives, un dels percentatges més alts del sector. Seguir treballant en aquesta línia, fomentant la igualtat i la meritocràcia, és la millor manera d’afrontar els grans reptes dels nostres dies», defensa.

Algunes accions internes incloses al programa Wengage són els plans de mentoring femení, mitjançant els quals directives de l’entitat assessoren altres professionals en el desenvolupament de la seva carrera professional, ternes que tenen en compte la diversitat en els processos de promoció directiva, un/una agent d’igualtat en cada direcció territorial que assegura que s’implanten les polítiques i accions d’igualtat en la seva divisió territorial, o el programa específic sobre «Dona i lideratge» impulsat per Wengage en col·laboració amb l’IESE. Una de les iniciatives rellevants del programa Wengage és l’elaboració de la guia Comunicació igualitària: el repte de les relacions interpersonals, un llibre escrit per Estrella Montolío, doctora i catedràtica de Lingüística Hispànica de la Universitat de Barcelona. Aquesta publicació és una guia d’ús intern per promoure els comportaments inclusius i no sexistes que inclou recomanacions pràctiques per evitar que els estereotips condicionin les decisions i afavorir la igualtat en l’acompliment professional.

Així mateix, l’entitat està adherida a diversos programes internacionals per impulsar la igualtat de gènere, com la iniciativa Women’s Empowerment Principles, de Nacions Unides, l’Acord Voluntari «Més dones, millors empreses» amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, per a una major representativitat de la dona en posicions directives, o el Charter de la Diversitat, per fomentar la igualtat d’oportunitats i les mesures antidiscriminatòries.

Pel que fa a les activitats externes, CaixaBank desenvolupa conferències i debats sobre diversitat a la seva xarxa d’oficines, com la iniciativa DialogA i els debats Diversity Talks. També organitza, juntament amb Prensa Ibérica, els espais e-Woman de debat sobre lideratge femení.

Sabies que el 54 % de la plantilla de CaixaBank està formada per dones?  Des de la nostra entitat integrem la igualtat de tracte i d’oportunitats. Perquè la diversitat ens fa diferents.

Descobreix les diferents iniciatives de CaixaBank per fomentar la diversitat i la igualtat de tracte.

Accepto les condicions d'ús.