Les noves tecnologies són una font inesgotable d’oportunitats. Ara bé, de la mateixa manera que han facilitat la vida de les persones en molts sentits, aquestes eines també poden condicionar negativament la seva existència. Al final, l’entorn digital està al servei de les persones, que són les que determinen les conseqüències de l’ús pràctic de qualsevol avenç tecnològic.
En l’última dècada, milions de persones al món s’han habituat a l’ús i abús dels sistemes de missatgeria instantània, que, per bé que són molt útils per comunicar-se de manera immediata amb qualsevol persona, també poden comportar una sèrie de riscos que és millor intentar prevenir.
Avui dia, algú amb un mínim de coneixements informàtics pot intentar trencar la seguretat d’un servei de missatgeria i violar la intimitat dels altres des de qualsevol dispositiu. De fet, fins i tot hi ha aplicacions per a telèfons mòbils que suposadament faciliten l’espionatge. La curiositat i el desig de saber són motors que mouen els humans, però tafanejar la vida privada dels altres és un fet delictiu. Aquest tipus d’actuacions es donen en molts entorns, per això és important conscienciar la societat d’aquesta qüestió i donar a conèixer les formes que hi ha per evitar ser hackejats i detectar els espies.
En el cas concret de WhatsApp, l’aplicació de missatgeria més utilitzada del món, nascuda el 2009, i que ja té més de mil milions d’usuaris diaris actius, tenim una primera forma de protegir la privacitat, que consisteix a visitar l’apartat titulat “Seguretat” i activar l’opció “Mostrar notificacions de seguretat”. D’aquesta manera, cada vegada que WhatsApp localitzi un intent d’intromissió emetrà un missatge d’advertència.
També és important no fer cas de pàgines i missatges enganyosos que ens puguin fer arribar, utilitzar contrasenyes que siguin difícils de desxifrar i vigilar amb la utilització de xarxes Wi-Fi obertes, en les quals és més fàcil que els pirates aconsegueixin dades. Entre les múltiples precaucions que podem prendre, és fonamental llegir la lletra petita de les condicions de totes aquelles aplicacions per a dispositius mòbils que es baixen, ja que poden contenir contrapartides que van en contra de la privacitat de les persones, com l’obtenció de les dades de les trucades fetes i rebudes.
Alguns experts remarquen serveis de missatgeria instantània alternatius que doten l’usuari de més marge de decisió respecte de la seva intimitat. Aplicacions com Telegram i Signal, potser les més conegudes, semblen remar, en alguns aspectes, en aquesta direcció, i fins i tot permeten fixar un marc temporal per a l’autodestrucció dels missatges. En els últims anys, WhatsApp també ha reforçat la seva seguretat.
En síntesi, els camins són variats, i els consells també. La qüestió central, però, és que el ciutadà sigui conscient que la informació pot ser aprofitada, que les seves converses poden ser objecte de manipulació o de control. Tenir cura de la nostra intimitat implica, entre altres coses, garantir la nostra llibertat.
Comentaris