Espanya va ser el segon país de la UE on més lloguers turístics es van reservar a través de plataformes online el 2023, segons dades de l’Eurostat.
Aquest auge dels lloguers de vacances provoca que els ciberdelinqüents sofistiquin cada cop més les seves tècniques per intentar aconseguir els teus diners i les teves dades mostrant-te anuncis amb cases de somni que finalment resulten ser un engany.
Perquè estiguis alerta i puguis identificar aquells que siguin potencialment fraudulents, et deixem una sèrie de consells que t’ajudaran a descobrir si t’estan donant gat per llebre.
Potser és el teu dia de sort i trobes el pis dels teus somnis a un preu irrisori. Però aquestes situacions es donen en comptades ocasions.
Pensa que els ciberdelinqüents cerquen estafar al màxim nombre de persones, per la qual cosa dissenyen ofertes molt atractives: fotos d’espais amplis, reformats, amb decoració impecable, ben il·luminats i amb tota mena de comoditats, a preus inusualment baixos i condicions favorables, en zones d’alta demanda.
Per això, et recomanem que et fixis en anuncis similars de diferents anunciants de la zona, perquè puguis identificar el tipus d’habitatges que se solen llogar.
També pots fer una cerca d’imatges a Google, ja que en algunes ocasions els estafadors roben imatges d’altres anuncis. Fins i tot poden mantenir la marca d’aigua de l’anunci original.
Alguns ciberdelinqüents són tan poc creatius que fins i tot copien el text d’anuncis reals i en modifiquen els detalls. D’altres ofereixen redaccions disperses, imprecises i amb faltes d’ortografia, tot i que l’ús de les IA està aconseguint que els textos gairebé no presentin errades que ens puguin fer sospitar.
Els estafadors solen utilitzar tota mena d’estratagemes perquè efectuïs ràpidament un desemborsament.
Et donen pressa perquè no tinguis temps d’investigar detalls o reflexionar sobre l’operació que et sol·liciten, al·legant alguna urgència o l’existència de moltes altres persones interessades en l’habitatge.
Fins i tot no ofereixen resistència al regateig, ja que la seva intenció és que ingressis diners (encara que no sigui la quantitat que exigeixen en un principi) com més aviat millor. És molt habitual que sol·licitin l’ús de sistemes de pagaments immediats, com Bizum o transferències immediates.
No comparteixis dades sensibles (personals i bancàries) amb desconeguts.
És un altre dels signes que t’han de fer sospitar. Has de poder visitar l’immoble si ho desitges i comprovar-ne l’estat de primera mà.
A vegades, els estafadors es justifiquen al·legant que el propietari està de viatge o resideix a l’estranger.
En aquest sentit, s’estan multiplicant els casos de phishing des de plataformes de lloguer de vacances, especialment de cara a l’estiu. Per identificar aquestes pràctiques, recorda:
- Navega sempre dins el domini o l’aplicació autèntica.
- Atenció als correus electrònics, ja que els estafadors poden replicar a la perfecció l’aparença dels correus de la plataforma. L’assumpte i el contingut poden variar: des d’una petició d’actualització de perfil fins a la notificació d’un cobrament per a sol·licitar-te informació personal i bancària (una cosa que la plataforma mai no faria per mitjà d’un correu electrònic). En altres ocasions, et redirigeixen a una adreça web que replica l’aparença de l’aplicació original. El contingut dels correus electrònics pot estar clonat de correus electrònics reals enviats per la plataforma, per la qual cosa són molt versemblants i ens poden enganyar fàcilment si no prestem l’atenció adequada.
- Compte amb els dominis i a com es lletregen les marques i paraules clau. Un espai de més o un ball de lletres marquen la diferència entre un domini legítim i un de fraudulent.
- Sospita de les presses. Els correus electrònics solen instar-te a fer alguna acció amb urgència. Pensa-ho dues vegades abans d’actuar.
- No accedeixis a enllaços inesperats. Si no has sol·licitat gestions o has efectuat pagaments, no facis clic en enllaços que t’arribin a través de WhatsApp, SMS o correu electrònic.
- Vetlla per la teva seguretat quan utilitzis plataformes i apps. Selecciona una contrasenya que no utilitzis en altres dispositius, habilita mètodes de doble autenticació i navega en entorns segurs.
- És important que abans de decidir-te a tancar el contracte de lloguer facis totes les preguntes que necessitis: com més hagi de respondre l’estafador, més probabilitat hi ha que incorri en alguna inconsistència o contradicció que et posi en alerta. També pots trucar a la immobiliària que ofereix l’immoble (cercant el telèfon pel teu compte, no el que ofereix l’anunciant) per assegurar-te que la informació que estàs rebent és correcta.
- Comprova que la plataforma en què estàs cercant el lloguer de vacances és fiable analitzant les referències que n’hi ha a qualsevol cercador. Recorda que si és fraudulenta, algú ja ho deu haver notificat.
- Fes el tràmit a través d’una plataforma de confiança i fixa’t bé en el perfil d’amfitrió, i prioritza aquells que tinguin diverses ressenyes i aquestes siguin favorables. Utilitza el mètode de pagament suggerit per l’aplicació, rebutja mètodes de pagament alternatius proposats per l’anunciant.
- No et deixis portar per les imatges. Extrema la precaució davant imatges idíl·liques que semblen extretes d’un catàleg.
El sentit comú, l’atenció al detall i prendre’t el temps que necessitis són tres armes infal·libles contra els fraus en el lloguer d’immobles. Utilitza-les sense mesura i guanyaràs la batalla als estafadors, per garantir-te unes vacances sense sobresalts.